НАСЛОВНА » ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ » „Ветиљско отварање у шаху“ (Структурна анализа једне од најефикасније методе рехабилитације) – Свештеник Александар Пермјаков

„Ветиљско отварање у шаху“ (Структурна анализа једне од најефикасније методе рехабилитације) – Свештеник Александар Пермјаков

Због чега такав назив – ‘Ветиљско шаховско отварање’?
1. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ
2. КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО?
3. ШТА ЈЕ БИЛО ПОСЛЕ?
4. ДА ЛИ БИСТЕ МОГЛИ ДА СПАСИТЕ МЕНИ БЛИСКУ ОСОБУ?
5. НЕ ПОЛАЗИ МИ ЗА РУКОМ
6. СПЕЦИФИЧНЕ ОСОБЕНОСТИ ‘ВЕТИЉСКОГ ШАХОВСКОГ ОТВАРАЊА’
7. НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ НАЧИН ДОКАЗИВАЊА ДА СУ ‘ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ’ЛАЖНА ОРГАНИЗАЦИЈА
8. РАЂАЊЕ ИДЕЈЕ
9. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ УЗАЛУДНО ИЗУЧАВАТИ БИБЛИЈУ СА ‘ЈЕХОВИНИМ СВЕДОЦИМА’
10. САЖЕТАК ‘ВЕТИЉСКОГ ШАХОВСКОГ ОТВАРАЊА’
11. ОСНОВНИ СЦЕНАРИО
12. КАКО СЕ ‘ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ’ БРАНЕ ОД, ЗА ЊИХ НЕЖЕЉЕНЕ, КРИТИКЕ?
13. КАКО ОДГОВОРИТИ НА ДЕМАГОШКЕ ИЗЈАВЕ ‘ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА’
14. ШТА ДАЉЕ ЧИНИТИ?

Увод

Ако на врата вашег дома дођу непознати људи и предлoже вам да разговарате са њима о Библији, питајте их како се зове њихова организација. Пред вама су највероватније ‘Јеховини сведоци’. Ход “од врата до врата” је омиљени метод ширења њиховог учења. Они говоре да их томе учи Библија. Али, ако почнете читати Библију самостално, видећете, да су апостоли ишли од куће до куће само за време Спаситељевог земаљског живота. Након силаска Светог Духа, они су ишли, пре свега, у оне градове где су се налазиле синагоге. И прве апостолске проповеди чуле су се управо тамо, где су људи знали Закон и очекивали од пророка обећаног Месију. У синагогама су се апостоли лично упознали са онима који су примили учење Христа, а као последица тога  хришћанске заједнице могле су да се окупљају у кућама ових гостопримљивих људи ради заједничке молитве и ломљења хлеба.

Понекад су Христови ученици ишли тамо где су се окупљали пагански мудраци. На пример, апостол Павле је ишао на атински Ареопаг. У свим другим случајевима, проповедања су била праћена неким очигледним чудом. На пример, у 3. глави књиге “Дела Апостолска” говори се о томе, како је апостол Петар исцелио човека хромог од рођења. Народ, видевши то, испуни се чуђењем, и беше ван себе, и ето тада… „Видећи то, Петар се обрати народу: Људи Израиљци, што се чудите овоме или шта гледате у нас, као да смо својом силом или побожношћу учинили да овај ходи?(Дела ап. 3:12). А даље је била проповед, која је приводила људе вери у Христа.

Шта је заједничко свим овим примерима? Апостоли су у време проповеди већ владали потребном количином ауторитета за религиозни разговор. У синагоги нису свима дозвољавали да проповедају, већ само мушкарцима који су достигли узраст одрасле особе и притом били јудејске вероисповести. Апостоли су ове захтеве испунили. На атински Ареопаг Апостол Павле је дошао као римски грађанин, знајући античку филозофију и реторику. У свим осталим ситуацијама – чудесно провиђење Божије обраћало је пажњу људи на просте јеврејске рибаре, који су захваљујући помоћи Божијој проповедали убедљивије од најмудријих незнабожачких философа.

А шта је са нашим гостима који себе називају ‘Јеховиним сведоцима’? Они никада не иду по синагогама, ареопазима или њима савременим аналозима. Са очигледним чудима такође имају проблема. Они говоре да се њихов главни задатак садржи у томе да обрате пажњу људи на учење Библије. Шта одговорити? Ако смо прави хришћани, дужни смо да изучавамо Свето Писмо, али значи ли то да морамо прихватити духовно руковођење свих оних, који нам у кућу долазе са Библијом у рукама? Хајде да одговоримо себи на питање: А због чега хришћанин треба да изучава Свето Писмо?

Свети Јован Златоусти је говорио, да је човеку лако спасити се уз помоћ Писма, а спасити се без њега није могуће. Дакле, Писмо нам је дато пре свега да нас руководи ка спасењу. Спасење је, са тачке гледишта класичног хришћанства, терапеутско дејство Духа Божијег на човека које преображава његов дух, душу и тело (1 Сол. 5:23). У причи о милосрдном Самарјанину Господ се показује у лику Самарјанина, који спасава човека од насиља разбојника (палих духова), доводи га у гостионицу (Цркву), да би се у њој човек исцелио од рана (грехова). Захваљујући спасењу човек може живети вечно са Богом, у хармонији са собом и другим људима. Дакле, хришћанство под спасењем подразумева, пре свега, исцелење душе истинским знањем.

Ако је спасење исцелење, онда је проповедник са Библијом у рукама, по суштини, духовни лекар. Замислите, да се на прагу ваше куће појаве два човека у белим мантилима: ‘Здраво, ми ћемо сада да вас лечимо!’ Мислим, да ће сваки нормалан човек у таквој ситуацији, ако не затвори врата пред непозваним гостима, питати за образовање, медицински стаж, искуство са претходних радних места, итд. Опрезност у таквој ситуацији је природна, но та опрезност тиче се нашег смртног тела. Какву онда опрезност морамо имати у избору ‘лекара’ наше бесмртне душе?

Но, добро! А ‘Јеховини сведоци’ вам показују Библију и говоре да им овај документ, дозвољава да проповедају. Затим вам предлажу да изучавате са њима Свето Писмо… Обично они управо тако и поступају. Вратимо се примеру са два путујућа лекара. Замислите, ви тражите од ваших проповедника документ о њиховом медицинском образовању, а они вам стављају на сто ‘медицинску енциклопедију’, цитирају вам Хипократову заклетву и предлажу вам да бесплатно урадите клистир…

Реците, ако би се ово заправо догодило у вашој кући, кога бисте пре позвали, полицију или екипу дежурних психијатара? Да. А знате због чега велики број наших сународника у овој ситуацији пристаје на ‘клистир’ мозга? Зато што им је то представљено као потпуно БЕСПЛАТНА ПРОЦЕДУРА. И, без обзира на то, што сви ми знамо да се бесплатан сир налази само у мишоловци, већина жели да верује у неко изузетно чудо. А никаквог чуда нема. Код ‘Јеховиних сведока’ је прилично примитивно схватање духовног живота.

У принципу, они оцењују духовност количином рада (ангажовањем) који члан проводи у циљу укључивања нових чланова у Организацију. Ако човек не пије, не пуши, не псује, не блудничи, не лаже и не краде, онда, усвојивши веровање организације Јеховиних сведока, човек може да рачуна на овлашћење да буде учитељ. Ако човек шири учење организације, онда старешине организације затварају очи на неке ситне страсти човека. А такве страсти, као што су сујета и гордост, се чак, више од свега, стављају у службу Организације. По мојим проценама, тек једна од десет жена јеховисткиња, може рећи да у својој породици већ има неког да обрати. Наводно, муж и деца, родитељи и родбина мужа – сви живе правим хришћанским животом, и значи сада може да се проповеда свим осталим. У томе би била логика. Али, ако искрено поразговарате са вашим саговорницима, сазнаћете да је у њиховој кући, пре свега, гомила проблема. Муж пије, син седи за компјутером нон-стоп данима, кћерка живи час у једном ‘пробном’ браку, час у другом. Ето где је место за истински хришћански подвиг, али много је једноставније пљунути на’ове безбожнике’ и кренути на проповед тамо где нико не зна, каква си ти, у ствари, завидљива, свадљива и дволична жаба!

Шта се мења у животу ове просте жене, која је постала ‘благовесник’ у организацији Јеховиних сведока? У животу ништа, а у њеној перцепцији – готово све. У својој кући, за свог мужа у тренерци са искрзаним коленима, она је “Људка”, “Ирка” или уопште’Хеј-ти’! А гле, у вашој кући она је, у неком смислу, ‘пророк’ или чак ‘апостол’. Има много људи, спремних да се одрекну много новца, да би се осећали као космонаут, припадник специјалних јединица, тв-звезда. Јеховини сведоци нуде људима најпривлачније путовање у свет раног хришћанства и испуњавају им најзанимљивију ‘улогу’ овог путовања – улогу апостола или пророка. Молим, свака религија нуди нешто слично.

Карактеристично код Јеховиних сведока је да они то нуде најјефтиније и рекао бих, чак, на арогантан начин. Реците, због чега се Серафим Саровски молио на камену хиљаду дана и хиљаду ноћи, када се може угодити Богу и добити од Њега учитељска овлашћења у комфорној дворани краљевства усред миомирисних, колоњском водом трипут напрсканих мушкараца и, као новогодишња јелка, украшених жена? Јеховиним сведоцима је страна строгост покајања, њих не интересује борба са страстима и рат против духова злобе у поднебесју. Да би се остварили као мисионари и апостоли, њима су потребне две ствари:

Организација, која одговара на сва питања и има пуномоћ да делује од лица Бога Јехове,

Уши, које су спремне да са усхићењем прихвате све, што чују од новојављених проповедника.

Да, то су ваше уши! Ако ви са поштовањем слушате све што вам Јеховини сведоци говоре, онда, са једне стране, ви помажете овим људима да брже забораве њима мрске ‘тренерке са искрзаним коленима’, а са друге стране, ви такође ризикујете да ‘јефтино и љутито’ побегнете од својих реалних проблема у готово бајковити свет виртуелне мисије.

Ако вам се ово не свиђа, онда тражите од проповедника који су се појавили на прагу вашег дома документе о њиховом богословском образовању које им даје право да дискутују са вама о Библији[1]. Међутим, овде могу бити изузеци. Можда Јеховин сведок васкрсне мртвог или иде по води или чини нешто од оног, што је написано у Мк. 16:17-18. Онда диплома није потребна. Ако нема ни дипломе ни чуда, онда смело испратите са врата ваше новојављене просветитеље!!!

Размислите о томе, да, када неко рекламира своју робу по становима, онда је за сваког нормалног купца то узнемирујући сигнал. Значи, у отвореној конкурентској средини ова роба није ликвидна! И заиста, више од свега Јеховини сведоци се боје отворених расправа, а такође јавне и искрене критике. Наиме, сво њихово учење проткано је белим нитима двоструких стандарда и гордељивих предубеђења која не подносе транспарентност и дискусију. Ово је лако проверити. Предложите Јеховиним сведоцима да дођу у недељну школу за одрасле или на курсеве катехизације, да наступе отворено пред онима који су у стању да поставе компликована питања. Јеховини сведоци ће то одбити. Они ће рећи да ако дођу на такав суп, онда ће доћи до спора, а хришћанин не може да спори! Замислите Апостола Павла, који каже: ‘Нећу ићи на Аеропаг, јер се тамо окупљају критички настројени људи’, или Апостола Петра који одбија да иде у синагогу, јер тамо може доћи до спора, а хришћанин не може да спори. Разумљиво је, да су у синагогама настајале најжешће дебате, али управо у њима проповедници хришћанства су се облачили у силу, ловећи речју вере нове Христове ученике. Да, и омиљени цитат јеховиста: “Ови пак бијаху племенитији од оних у Солуну; ови примише ријеч свесрдно, сваки дан истражујући Писмо, да ли је тако” (Дела ап. 17:11) говори о проповеди Павла, Силе и Верије у јудејској синагоги (в. Дела ап. 17:10), а не у гостима код бабе Десе из трећег улаза.

 

Због чега такав назив – ‘Ветиљско шаховско отварање’?

Када два човека играју шах, ко обично добија? Наравно, онај ко боље игра, – кажете ви. Дозволите ми да се не сложим са вама. Побеђује онај ко не игра по правилима. И то је разлог због којег Јеховини сведоци у било којој дискусији на религиозну тему, најчешће излазе као победници. Када они осете претњу за имиџ своје организације онда иду на очигледну лаж,[2] извртање чињеница, манипулацију са појмовима. Они веома воле да критикују свештенство других конфесија, а када им указују на неприличне стране живота старешина јеховиста, они се вређају, узимају на себе ‘улогу мученика’ и страдалника за истину. Више о томе ћу говорити у наставку.

 

Сада вам предлажем да се замислите над овим: како се може победити човек који игра без правила? Мислим, да ћете се сложити са мном ако кажем да постоје два начина да победите таквог човека у шаху. Или да такође играте без правила, или да приморате човека да игра по општим и свима разумљивим правилима. Такмичење у непринципијелности најгоре је од оног што може да учини верујући човек. А састављање правила дискусија заједничких за све, молим,вас потпуно могу довести до тога да ваши аргументи свима изгледају убедљивије. Зато, пре него што ступите у разговор са Јеховиним сведоцима, потребно вам је да формулишете општа правила, а затим да их се строго придржавате.

Методологија’Ветиљског гамбита’ говори о принципима таквог разговора са Јеховиним сведоцима, који треба да им помогну да мисле самостално и да не зависе од стихијско мењајуће вероучитељске политике њихове организације.

Скренуо бих пажњу да у овој књизи не постављам себи за циљ да сваког човека учиним православним верником. За то је потебан читав низ мера, повезаних са његовим окружењем, спецификом породичног живота, професионалном делатношћу и заједничким животом у Цркви. Изабрао сам за разматрање само једну, назовимо је ‘интелектуалном’ компонентом целовитог процеса изласка из секте и уцрквењења човека. Захваљујући овој техници ваш разговор са ‘Јеховиним сведоцима’ ће споља подсећати на шаховску игру по утврђеном сценарију. Међутим, без унутрашњег труда, без саосећања према овим људима који су се заплели у мреже секташке пропаганде, без молитве за ове људе и жеље да им служите и након њиховог изласка из секте, моја техника (чак и ако је извршена са педантном тачношћу) тешко да ће вам заиста бити од користи.

 

 1. ОСНОВНИ ПОЈМОВИ

1.1. Друштво стражарске куле (“Друштво”, “Организација”):

 

Међународна верска организација са главним управљачким центром у Бруклину, Њујорк. Најпознатије публикације – “Стражарска кула” и “Пробудите се!”. Оснивачем се сматра Чарлс Теиз Расел, који је објавио прво издање часописа “Сионска стражарска кула” у јулу 1879. г.

1.2. Јехова:

Руски (српски – прим. пр) облик имена Божијег. Неке конфесије предност дају облику: “Јахве”. У Библији постоје и друга имена Божија. Ис. 57:15 (“…коме је име Свети”)и Ис. 63:16 (“…име Ти је, откако је вијека, Избавитељ наш”). Треба рећи да у оригиналној јеврејској Библији нема самогласника. То је разлог због чега су Јевреји име Божије писали са четири сугласника: ЈХВХ. То се зове тетраграматон.

Који самогласници се овде могу поставити?

Питање је сложено, јер су Јевреји давно изгубили начин изговарања овог имена. Један католички монах покушао је да нађе самогласнике за ову реч и ради тога се послужио малим фалсификатом: узео је јеврејску реч Адонај (Господ) и самогласнике из ове речи (а, о, а) поставио је у тетраграматон.

Добило се Ј-а-Х-о-В-а-Х, а на руском (српском – прим. пр.) Јехова. То јест, овај изговор је измишљен. Сматрају да се реч преводи као ОНАЈ, КОЈИ ЈЕСТЕ. Иако и превод није сигуран.

1.3. Јеховини сведоци:

Милиони људи, који припадају овој религији. До 1931. год. били су познати као ‘Истраживачи Библије’.

1.4. Руководећи Савет, Руководећа Корпорација:

Дванаест (или том броју приближно) старијих људи у Бруклину, којима припада коначна одлука  по питању решавања обуке и организације, почев од 1976. год.  До 1976. год. један човек – Председник Друштва – је увек доносио све коначне одлуке.

1.5. Чарлс Расел и Џозеф Радерфорд:

 Темељне основе ове религије направила су ова два човека. Примедба: иако Расела сматрају првим председником Друштва, на 576. страници у књизи ‘Објавитељи’ речено је, да је човек по имену В. Г. Конли био први председник од 1881. до 1884. год.

Расел је званично постао председник тада, када је Друштво било правно регистровано 1884. године. Међутим, он је увек био покретачка сила ове религије од почетка 1870-тих, и до његове смрти 1916. године.

1.6. “Невидљиво присуство Христа”:

Овај појам одговара ономе, што сви остали зову ‘Други долазак Христа’, поменуто уЈеванђељу по Матеју 24:3. Друштво учи, да се Исус вратио, и његово ‘невидљиво присуство’ је почело 1914. године. Међутим, они тумаче, да то ‘није био његов лични повратак, чак ни невидљиво приближавање земљи, него усмеравање његове пажње на земљу, као Цара који дејствује’.

1.7. “Верни и мудри слуга”:

(В. “Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга кога постави господар његов над својим домаћима да им даје храну на вријеме? Благо томе слуги кога господар његов, дошавши, нађе да чини тако. Заиста вам кажем: поставиће га над свим имањем својим.” Мт. 24:45-47) Ово је, очигледно, најважније место Светог Писма у учењу Стражарске куле. Ради се о томе, да је разумевање њене личне мисије утемељено на начину тумачења овог стиха.

1.8. “Растућа светлост”(“Пут је праведнички као свијетло видјело, које све већма свијетли док не буде прави дан.” Прич. 4:18):

“Растућа светлост” – технички појам у полемици са Јеховином сведоцима. Код њих означава принцип законите измене елемената вероучења.

1.9. Умишљеност Чарлса Расела да је Апостол:

Тврдња оснивача Друштва стражарске куле Чарлса Расела да његово тумачење Библије представља саму Библију. Овај текст је за руководиоце секте вредан доказ присуства у организацији СОПСТВЕНОГ ПРЕДАЊА СТАРАЦА (в. Мт. 15:1-9), које се може са увереношћу назвати ‘Раселово предање’. Текст нам показује, да је Расел своје текстове сматрао богонадахнутим. У мајском броју Стражарске куле за 1995. год. директно се каже да је “напорима брата Расела управљао свети дух Јехове”. (стр. 17) А то је већ одобрење Раселовог учења од стране савремених јеховиста.

1.10. “Критика друштва Стражарске куле”:

По схватању обичних јеховиста, критика њихове организације знак је недостатка духовности њихових опонената. Притом, сами Јеховини сведоци не устежу се да беспоштедно критикују традиционалне религије, а понекад чак и клевећу њихове представнике. У разговору са Јеховиним сведоцима препоручујемо да прибегнете критици појединих чланова друштва само у случају, ако они сами почну да вређају неке православне (или других конфесија) свештенослужитеље. У суштини, истина не страда од критике. Сумње се боји само онај човек, који има сумњу, да се ‘краљ’ његовог убеђења може наћи го.

 1. КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО?

Једном приликом ме је један позвао свештеник да дођем у сеоску школу у којој је учитељ математике била ‘Јеховин сведок’. Назовимо је Галина. То је била млада, очаравајућа и веома активна жена која је очарала руководство школе. Око ње је спонтано никао секташки кружок у који је ушла скоро сва сеоска интелигенција. Када су сарадници окружног одбора за национално образовање сазнали за то, дошли су да доведу ствари у ред, али Галина је говорила тако убедљиво и лепо да је школским властима остало само да се удаље, оградивши се препоруком – ‘бити будан и опрезан’. Након тога сам дошао ја. Предложио сам школској администрацији да организује отворен сусрет, где би сви који желе могли да се изјасне ‘за’ и ‘против’ организације ‘Јеховини сведоци’. Галина је дошла са три учитеља који су се спремали да ступе у секту. На нашем сусрету били су присутни директор школе, заменик директора, локални свештеник и учитељ веронауке.

Било ми је потребно да за један сусрет убедим све присутне у то, да се они нису суочили са мирном религијом, већ са реалном опасношћу.

Након што смо се сви упознали, питао сам Галину о називу организације ‘Јеховини сведоци’.

 1. Ја: Име Бога ‘Јехова’ ми је јасно, али реч ‘сведок’изазива питања. Наиме, ‘сведок’ је онај, ко наступа на суду. Он мора говорити истину барем током суда. При чему, ако узмемо традиционално ‘Римско право’, онда је сведок реално ризиковао истим оним као и оптужени. На пример, води се судски поступак у коме се разматра предмет о крађи нечијег роба. Ако би кривица оптуженог била доказана био би осуђен на новчану казну. Ако би се у исходу судског саслушања доказало, да сведок лаже, према њему би се примењивале исте казнене санкције, којих се прибојавао оптужени. Према овоме, лагање на суду је било веома опасно. А може ли ‘Јеховин сведок’ да лаже на суду?
 2. Галина: Не, не може.
 3. Ја: А постоје ли ситуације у којима Јеховин сведок може лагати?
 4. Галина: Не, то није могуће. Слуга Божији мора говорити истину и ништа осим истине!
 5. Ја: Увек?
 6. Галина: Увек!
 7. Ја: Одлично. Спремни сте да говорите истину. Ви имате овлашћења да овде сведочите о учењу организације?
 8. Галина: Да. Ја сам активни члан ове организације. У Библији је написано, да смо дужни да проповедамо, сведочимо о истини чак до крви.
 9. Ја: То је јасно. Реч је о другом. Може ли се рећи да је ваше мишљење у потпуности истоветно учењу Друштва стражарске куле? Или ви имате лично виђење учења Библије?
 10. Галина: Не треба ме представљати као неког празноглавог зомбија који учи аутоматски. Моје схватање учења Библије потпуно одговара учењу организације ‘Јеховиних сведока’, али то уопште не значи да немам лично мишљење. Раније сам била православна и све прихватала на веру. Међутим, када су ‘Јеховини сведоци’ почели да изучавају са мном Библију, увидела сам да Православље изврће хришћанско учење, а ‘Јеховини сведоци’ уче строго по Писму. Осим тога, начин живота ‘Јеховиних сведока’ изгледа ми правилнији. Они не само да уче по Библији, него и живе по њој. Због тога сам после дугог изучавања Библије свесно примила крштење у овој организацији. И сада моје мишљење потпуно одговара ономе, чему учи Библија и организација ‘Јеховиних сведока’.
 11. Ја: А организација ‘Јеховиних сведока’ може лагати?
 12. Галина: О чему говорите? Наравно да не може!!!
 13. Ја: Дивно. Хајде да сумирамо резултат. Ваше схватање Библије у потпуности се слаже са учењем ‘Јеховиних сведока’. Ви лагати не можете. Организација лагати не може. Онда између вас и организације не сме бити противречности. Да ли сам вас правилно схватио?
 14. Галина: Апсолутно.
 15. Ја: А због чега сматрате, да само ‘Јеховини сведоци’ разумеју Библију правилно? Вама су позната учења других хришћанских конфесија?
 16. Галина: Понављам, да сам била православна, тако да имам са чиме да направим поређење. Друге религије смо такође проучавали…
 17. Ја: Проучавали сте их у организацији ‘Јеховиних сведока’?
 18. Галина: Да! Ја немам потребу да обилазим све деноминације да бих одабрала за себе истиниту веру. ‘Јеховини сведоци’ су ми рекли да ако нађем конфесију која више следи Библију, него организација ‘Јеховиних сведока’, онда треба да идем тамо где је чистије библијско учење.
 19. Ја: Врло добро. Ви сматрате да су ‘Јеховини сведоци’ јединствени по томе, што следе само Библију?
 20. Галина: Да.
 21. Ја: Али баптисти, адвентисти и остали протестанти такође тврде да следе Библију?
 22. Галина: Како то они следе Библију, ако исповедају небиблијско учење о Тројици, о одвојеном постојању душе и тела и о вечном мучењу грешника?
 23. Ја: А ко је осигуран на непогрешивост? Чак су и Апостоли грешили. Погледајмо шта каже Библија: “Онда они који бијаху сабрани питаху га говорећи: Господе, хоћеш ли у ово вријеме успоставити царство Израиљево?” (Дела ап. 1:6) Видите?

Апостоли су мислили, да Христос треба да их искористи ради обнове јеврејског царства. А шта им је Христос одговорио?

„А он им рече: Није ваше знати времена и рокове које Отац задржа у својој власти” (Дела ап.1:7).

Из овог одломка видимо, да чак ни сами апостоли нису до краја разумели Христово учење. Шта тек говорити за адвентисте, баптисте, пентакосталце?

 1. Галина: Али код свих тих људи нису просто грешке, они имају учења која уопште нису сагласна са Библијом!!! То се такође односи на православце и католике.
 2. Ја: Желите рећи да су ти људи – јеретици?!
 3. Галина: Уопште гледано, ‘Јеховини сведоци’ у пракси не користе реч ‘јерес’. ‘Јерес’ представља свесно одступање од догмата вере, које предлаже другачији приступ религиозном учењу; издвајање нове заједнице из састава цркве. По суштини, ова реч је синоним речи ‘секта’. На пример, у Делима апостолским 24:5 у једном преводу Павле се назива ‘коловођа назарејске јереси’, у преводу Нови свет–’коловођа назарећанске секте’.
 4. Ја: Постоје и друга значења ове речи. У Посланици Галатима 5:19-21 видимо, да је јерес названа „дјелом тијела” у низу других грехова, као што су блуд и убиство. Међу текстовима Стражарске куле нашао сам такве, који говоре о јереси управо у овом значењу.

„Епафрас се молио да они (Колошани) стану „с чврстим уверењем с обзиром на сву Божју вољу”. Око њих су биле јереси и разорне филозофије, од којих су неке имале варљив изглед правог обожавања.”(Стражарска кула. 2000. 15 децембар, „Моли се за чврсто уверење” стр. 21.)

„Поставља се питање: како се догодило да црква, која је у првом веку свог постојања пала у јерес, постане тако моћна и утицајна? Како  су на место простоте и смирења Христовог и његових првих следбеника дошли гордост и раскош?(Човечанство у потрази за Богом [рус.]. 2006 г. гл. 11. Вероодступништво: пут у ћорсокак. стр. 271.)

Видите? У овим текстовима Стражарске куле ‘јерес”’ је приказана као апсолутно зло. А ваше објашњење показује релативан карактер тог зла. На пример, изгубио сам новчаник са новцем. То је лоше за мене, а за онога који га је нашао, то је велика радост! Ја мислим, да ако будемо дискутовали о овој речи у тако релативном значењу, на крају ћемо се збунити. Хајде да одлучимо, да је ‘јерес’ у контексту наше беседе –„дјело тијела”, а то значи, да јеретик „неће наслиједити Царства Божијега”(Гал. 5:21). Слажете ли се са мном?

 1. Галина: Да, слажем се!
 2. Ја: А како ви разликујете јерес од грешке? Ја имам познанике, бивше ‘Јеховине сведоке који тврде да је главна разлика јереси и грешке у томе, ко ту јерес или грешку ‘изговара… Ако погрешно говори ‘Јеховин сведок’, онда је то грешка, а ако погрешно говори човек, који не припада организацији ‘Јеховиних сведока’, онда је то јерес. Зар није тако?
 3. Галина: Не, то није тако. Није баш тако…
 4. Ја: ‘Јеховини сведоци’ могу говорити јерес?
 5. Галина: Не, не могу.
 6. Ја: А баптисти, адвентисти, итд. могу да погреше?
 7. Галина: Да, могу.
 8. Ја: Дозволите да вас подсетим да сте буквално пре један минут рекли: Али код њих нису просто грешке, они имају очигледне јереси, које уопште нису сагласне са Библијом!!! То се такође односи на православце и католике.
 9. Галина: (већ немирног погледа) Ја не искључујем могућност да протестанти, католици и православци могу да погреше, али код њих постоје и јереси. Код ‘Јеховиних сведока’ јереси нема.
 10. Ја: Јасно. Треба направити исправку. ‘Јеховини сведоци’ се разликују од свих осталих само по томе, што су све њихове нетачне тврдње грешке, а протестанти, католици и православци могу или да погреше или да говоре јерес? Је ли тако?
 11. Галина: Није баш тако… Овде треба појаснити… (У наставку је уследила нова демагогија, која је указивала на то, да Галина нема спреман одговор на ово питање. Морао сам да је прекинем.)
 12. Ја: Да ли сам вас правилно разумео, да се јерес разликује од грешке односом према Библији? Јерес противречи Библији, а грешка је просто нетачно формулисана библијска истина?
 13. Галина: Тачно. Осим тога важна је мотивација. Јерес увек представља тврдоглаво противљење Богу, одрицање да се испуни његова воља, а грешку може да направи веома искрен верујући човек, који још није зрео за “јаснију светлост” истине.
 14. Ја: Јасно. Сагласно вашој логици међу ‘Јеховиним сведоцима’ нема неискрених људи, то јест оних који би у својој тврдоглавости говорили јерес, а у другим конфесијама има таквих људи!?
 15. Галина: Да, Бог чисти Своју организацију од таквих људи.
 16. Ја: Зашто баш вашу организацију ‘Јеховиних сведока’ Бог чисти, зашто не чисти друге организације?
 17. Галина: Зато што смо ми више од других конфесија заинтересовани за изучавање Библије.
 18. Ја: Али оснивач организације ‘Јеховиних сведока’ Чарлс Расел сматра другачије. Прочитајте, молим вас, следећи текст (Стављам пред Галином лист А4 формата, на којем је написана изјава Чарлса Расела, оснивача организације Јеховиних сведока. Исти такав примерак делим свим сведоцима нашег разговора):

“Шест томова моје [Чарлса Расела – оснивача организације “Јеховиних сведока”] књиге ‘Изучавање Писама’ је практично Библија, сачињена по темама, од којих се свака потврђује библијским текстовима. Можемо је назвати тематском Библијом. Другим речима, то нису просто коментари на Библију, него сама Библија… Људи су неспособни да разумеју вољу Божију без моје књиге. Чак и ако је човек читао ‘Изучавање Писама’ у току десет година и ако остави моју књигу и покуша да чита само Библију, искуство ће показати: кроз две године биће у потпуној тами. Са друге стране, ако он крене да чита само ‘Изучавање Писама’ и оне изворе који су тамо дати, чак и не отварајући Библију, за две године биће у светлости, јер ће видети светлост Писма”[3].

Ја ову тврдњу називам “умишљеношћу Расела о себи као апостолу”. Јел видите? Оснивач Друштва стражарске куле тврди, да је његових шест томова практично Реч Божија. Ако на самом делу будете самостално читали Библију, без његове помоћи, бићете у тами!

И обратно: ако ви, не отварајући Библију, будете изучавали стваралаштво Расела, познаћете истину.

 1. Галина: Расел је направио својеврсну симфонију на библијске текстове, то јест, за сваку тему одабрао је потребне одломке. Од њихове прерасподеле сума се не мења и зато реч Божија никако неће бити повређена таквим обраћањем ка њој!
 2. Ја: Наведимо примере из ‘стваралаштва Расела’:

“Алкион – централна, најпознатија звезда у сазвежђу Плејада… Алкион је, осим тога, колико је то науком истражено, “поноћни престо”, који је центар целог гравитационог система одакле Свемогући управља својом васељеном…”.[4]

“Заиста, очекују се велике ствари, о којима треба говорити, што ми и радимо: у току 26 година све постојеће владе ће пасти и нестаће. Према очигледном доказу онога, што Библија говори о временима незнабожаца, сматрамо за неоспорну истину, да ће се коначни крај овоземаљских царстава и потпуно успостављање Царства Божијег завршити крајем 1914. године од Христовог Рођења.”[5]

Ово је из шест томова Раселових изучавања Писама. Занимљиво, где се то у Библији говори да Свемогући управља Васељеном са Алкиона? И где су то 1914. године нестала царства овога света и где је почело Царство Божије?

 1. Галина: За нас Расел није сада ауторитет. Тај човек је живео пре више од сто година, и није нам јасно због чега треба да одговарамо на тврдње неког чудака.
 2. Ја: А ево шта говори ваша литература за Расела (поново делим свима присутним листове са текстовима из литературе Јеховиних сведока):

А) ‘Чарлс Тазе Расел – први председник Друштва стражарске куле, чијој вери треба да подражавамо’[6].

Б) ‘Да Расел није био веран Речи Божијој, не би било ни речи о томе, да Бог кроз њега дејствује (Јер. 23:28; 2 Тим. 3:16,17). Не би могао послужити Богу ни човек који се бојао да проповеда оно, што је, како је он видео, јасно речено у Библији (Јез. 2:6-8). Не би постао користан Богу ни частољубац, који помоћу библијских знања тражи славу себи (Јн. 5:44)’[7].

 1. Галина: (збуњено) Овде се уопште не говори да је он за нас ауторитет.
 2. Ја: Аха, то јест, ви предлажете вашој браћи и сестрама да подражавају човеку који није ауторитет за вас?! Сјајно! А имам још неких занимљивих изјава из Стражарске куле:

В) “Судећи по резултатима, нема сумње у то, да је напорима брата Расела и његових сарадника управљао свети дух Јехове”.[8]

У Стражарској кули за 1. мај 1922. године (стр. 132) генерално се говори, да је сам Расел био ‘верни и мудри слуга’, што значи, да је само он имао овлашћења од Јехове „да даје духовну храну на време“ (в. Мт. 24:45-47). Овде пак други председник Друштва стражарске куле тврди да негирање тога, да је Расел био „верни и мудри слуга” Исуса, значи одрицање од Господа”.

И на крају: “Током целог свог живота Расел је за нас био “Друштво”. Сва активност се вртела око његове неуморне истрајности у испуњавању воље Божије”. Објавитељи, 1993. гл 6., стр. 62.

Књига ‘Објавитељи’ тврди, да је Расел представљао само “Друштво” стражарске куле, а ви говорите да он за вас није ауторитет. Онда ни Друштво стражарске куле за вас није ауторитет!? Или можда није ауторитет у потпуности?

 1. Галина: За мене је главни ауторитет Библија. Ја ценим организацију Стражарске куле управо због тога, што она следи Библији. А у то, да је Расел ‘друштво’ или „верни и мудри слуга”, ми сада не верујемо.
 2. Ја: Сјајно. За вас је главни ауторитет Библија. Чарлс Расел тврди да, ако изучавате Библију без његових шест томова “Изучавања Писама”, нећете моћи познати истину. Ви то одричете као јерес. Међутим, ви сте обична објавитељка, а Расел оснивач организације, први председник Друштва стражарске куле, изабраник, онај који улази у број 144 000 помазаника Божијих, који по вашем учењу чине небеску власт у Царству Јехове. Осим тога, Расел је предао мноштво јединствених веровања својој верској заједници. Коме да верујемо?
 3. Галина: Расел није имао јереси, он је грешио. Погледајмо текст Приче Соломонове 4:18: „Пут је праведнички као свијетло видјело, које све већма свијетли док не буде прави дан”. Овде је описан принцип, помоћу којег Бог постепено открива своју истину људима. Тако је Расел писао своје радове у време када је Јехова тек одшкринуо завесу своје истине. Из године у годину Јехова излива на нас све више и више Божанствене светлости и зато ми сада боље разумемо оно, што нам је Он хтео рећи.
 4. Ја: Галина, већ почињете да будете лукави јер сте најпре дефинисали јерес као очигледно одступање од Библије, а грешка – то је просто нетачна формулација. Како је, по вама, изјава Расела сагласна са Библијом? Где то пише у Библији да морамо читати радове пастора Расела?
 5. Галина: Нисте ме правилно схватили. Вама је веома компликовано схватити разлику између јереси и заблуде због вашег предубеђења….
 6. Ја: Ви сматрате, да имам према вама предубеђење? Па, добро…Хајде, у виду изузетка, да ‘апостолску’ тврдњу Расела назовемо грешком. Међутим, у оном тексту налазе се две провокативне идеје:

А) Расел је сматрао: ако човек самостално чита Библију, неће моћи познати Бога.

Б) Расел је сматрао: ако човек уместо Библије буде читао његових шест томова, биће у светлости…

Шта ви мислите, да ли је Расел погрешио у првом случају или у оба?

 1. Галина: Расел је погрешио у оба случаја.
 2. Ја: А не чини ли вам се прва изјава исправна? Зар човек који самостално изучава Библију може да је разуме без туђе помоћи?
 3. Галина: Ако човек жели да зна истину, онда ће је уз помоћ Библије сазнати. Библија је написана за просте људе, не од стране филозофа, него обичних рибара… И не мислим, да су прости, слабо образовани ученици Христови састављали своје текстове за много паметне људе.
 4. Ја: Одлично. Хајде да погледамо сада још неколико текстова из Стражарске куле:

‘По вољи Бога Јехове, Библија је написана на такав начин да је неопходно ступити у везу са Његовим људским каналом да би се могла потпуно и правилно разумети’[9].

‘На тај начин, Библија је организациона књига и припада хришћанској конгрегацији као организацији, а не људима, независно од тога, колико искрено су они уверени у то, да могу да протумаче Библију. Из тог разлога Библија не може бити правилно схваћена без објашњења видљиве организације Јехове’.[10]

Тако да се савремено учење Друштва стражарске куле (о Библији) разилази са схватањем Расела само у једном питању: Ко је законити ауторитет по питању правилног тумачења и разумевања Библије? Расел је, као ‘Велики мудри слуга’ сматрао да је у питању он сам. Савремени Јеховини сведоци сматрају ауторитетом Руководећи савет… Кажите, Галина: а за које је то заслуге Бог даровао Друштву стражарске куле способност да правилно објасни Библију?

 1. Галина: (Овде је почела шупља демагогија у чијем циљу је било очигледно стремљење да се тема запричава, изађе из опасног удара. Галина је много говорила о свом схватању организације, о пијаним свештеницима који возе скупе аутомобиле, о томе како се она од тада изменила, како је почела да посећује скупове Друштва стражарске куле. Извинио сам се и опет је прекинуо…)
 2. Ја: Нисте одговорили на моје питање: за које је то заслуге Бог даровао Друштву стражарске куле способност да правилно објасни Библију? Изгледа да ви просто не познајете ову доктрину ваше организације…

„Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга кога постави господар његов над својим домаћима да им даје храну на вријеме? Благо томе слуги кога господар његов, дошавши, нађе да чини тако. Заиста вам кажем: поставиће га над свим имањем својим” (Мт. 24:45-47). Да ли сте упознати с тим,  како Друштво стражарске куле тумачи овај текст?

 1. Галина: Знам тај текст… Искрено говорећи, заисте не разумем, на шта мислите.
 2. Ја: “Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга [организација], кога постави [Исус] над својим [следбеницима], да им даје [духовну] храну на вријеме? Блажен је тај слуга [организација] кога [Исус], дошавши [1914. године], нађе да чини тако! Заиста вам кажем: [с пролећа 1919. године] поставиће га [Организацију стражарске куле] над свим [земаљским] имањем својим” (Мт. 24:45-47).[11] У овом тексту дато је специфично тумачење Писма, из којег се види, да је 1919. године Организација Јеховиних сведока добила овлашћење од Јехове да располаже целокупном својом земаљском имовином и управо на основу овог именовања, Друштво стражарске куле тумачи Библију исправно. Слажете ли се са овим?
 3. Галина: Слажем се.
 4. Ја: Ви заиста верујете, да је Христос обратио своју пажњу на земљу 1914. године, а 1919. дао истраживачима Библије овлашћење да уче од лица Јехове?
 5. Галина: Да, лично сам убеђена, да је то тако било.
 6. Ја: А не чини ли вам се чудним, да вас Исус Христос није одмах благословио? Зашто је Он чекао пет година?
 7. Галина: Не знам, о томе нисам размишљала посебно.
 8. Ја: Мислим, да ће вам бити занимљиво да нађете одговор на ово питање (пружам Галини и свима присутним још један лист са текстом из литературе Јеховиних сведока):

[Јеховини сведоци] су продали себе због неправилних обичаја и пали у ропство светског царства криве религије [организације Сатане] … Овај посебан случај десио се у току Првог светског рата 1914-1918.[12]

 1. године [Јеховини сведоци] напустили су организацију сатане… (“Стражарска кула” од 15. августа 1991. год., стр. 17).

Дакле, Јеховини сведоци су од 1914. до 1919. године припадали организацији сатане, што значи, да су били сатанисти…

 1. Галина: Где сте узели ове текстове? Покажите ми оригинале!
 2. Ја: Узео сам ове текстове на интернету, доступне сваком. Ви се такође можете тамо упознати са овим материјалима…
 3. Галина: На интернету је много лажи.
 4. Ја: Тачно, али то уопште не значи да ови текстови не припадају ауторству ‘Јеховиних сведока’.
 5. Галина: То су лажни текстови. ‘Јеховини сведоци’ нису могли тако нешто написати!
 6. Ја: Ви сматрате, да сам их ја написао?
 7. Галина: Не, али сте пали на удицу неких критички настројених људи…
 8. Ја: А ви лично познајете ове људе?
 9. Галина: Не, не знам и не желим их знати
 10. Ја: Значи, ви их, лично их не познајући, оптужујете за клевету! Да ли памтите како се ви називате? Ви сте ‘Јеховин сведок’, који увек мора да сведочи истину… Да ли сте спремни да одговарате за своје речи?
 11. Галина: Јесам.
 12. Ја: Онда ћете морати да докажете да су ти људи клеветници! Донесите нам сами оригинале Стражарске куле и покажите, да у овим бројевима нема онога, што је написано на интернету. У том случају ми ћемо вам се извинити и више никад нећемо користити ове текстове, знајући да је то лаж.
 13. Галина: То, што немам оригинале ових текстова, уопште не значи, да ове копије нису лажне.
 14. Ја: Тачно. Како је лепо имати посла са учитељем математике. Значи, ви сте сагласни са мном у томе, да немајући оригинале ових текстова на енглеском језику, то није доказ да су копије ових превода – лаж. Ја вам остављам копије ових тврдњи Стражарске куле ради тога, да можете касније у нормалним условима да их проучите и пронађете ‘алиби за ове материјале. Знам да ће ваше истраживање бити искрено. Да је реч о тврдњама из Православног катихизиса, онда бих ја морао проверити изворе. Међутим, ‘Јеховин сведок’ сте ви, а Стражарска кула је ваш званични лист. Ви сте на самом почетку нашег дијалога тврдили, да ваше схватање спасења потпуно одговара мишљењу Друштва стражарске куле. Сада ћете имати могућност да покажете ту солидарност са организацијом. А сада желим да обратим вашу пажњу на још једну чињеницу. Јеховини сведоци увек износе у својој литератури само део приче о верном и мудром слуги. Међутим, она има наставак. Погледајмо, како се завршава та прича:

„Ако ли тај рђави слуга рече у срцу своме: Неће мој господар још задуго доћи; и почне тући другове своје, а јести и пити с пијаницама; Доћи ће господар тога слуге у дан када се не нада, и у час када не мисли, и расјећи ће га напола, и даће му удио са лицемјерима; ондје ће бити плач и шкргут зуба” (Мт. 24:48-51). Шта ви мислите, зашто ‘Јеховини сведоци’ пропуштају овај важан библијски текст?

 1. Ирина Петровна (директор школе): Јасно је, јер по учењу Стражарске куле од 1914. до 1919. године организација Јеховиних сведока била је у организацији сатане.
 2. Наталија Викторовна (учитељ веронауке): Испада да су Јеховини сведоци преобратили текст Мт. 24:48-51 у њима веома неугодно пророчанство. Ако је Христос дошао, како говоре Јеховини сведоци 1914. године,[13] онда Га Јеховини сведоци нису могли ни срести, јер су били у организацији Сатане до 1919. године. А то, сагласно тексту Мт. 24: 48-51 значи, да је друштво Јеховиних сведока „зли слуга”, којег ће господар „расјећи напола, и даће му удео са лицемјерима; ондје ће (за организацију ‘Јеховиних сведока’) бити плач и шкргут зуба”.
 3. Ја: Тачно! А права интрига почиње онда, када сазнамо, да је оснивач организације Чарлс Расел умро 1916. године, то јест…
 4. Ирина Петровна (директор школе): … То јест у периоду, када су ‘Јеховини сведоци’ још били сатанисти.
 5. Ја: И то сте тачно приметили! А шта говори текст Стражарске куле: ‘Чарлс Тазе Расел – први председник Друштва стражарске куле, чијој вери треба да подражавамо’[14].
 6. Галина: Шта ви то бунцате? Какав је то он сатанист? Шта измишљате? Ви сте просто необјективни према ‘Јеховиним сведоцима’!
 7. Ја: Ми ништа не измишљамо. Прођите по цитатима, погледајте оригинале Стражарске куле и видећете да се ми ослањамо само на литературу ваше организације. А што се тиче необјективности – ви сте неправедни. Када сам говорио са вама о томе, да се јерес разликује од грешке односом према Библији, разјаснили смо, да јерес противречи Библији. Јел тако?
 8. Галина: Тачно!
 9. Ја: Дакле: Чарлс Расел је исказао много мисли, које су противречне Библији, али смо одлучили да направимо изузетак за њега. Допустили смо да је то од свега само грешка. Ако би реч ишла не о Чарлсу Раселу, него, на пример, о Константину Великом или Григорију Богослову онда не бисте били тако снисходљиви! Ви налазите у представницима других конфесија било који повод, да осудите, разоткријете, разобличавате! Ко се од нас тако необјективно односи према другоме?
 10. Галина: Ви желите да поколебате моју веру! Дошли сте да ме искушате!
 11. Ја: Не да искушамо, него да испитамо. Јер је тако написано у Библији:

“Испитујте духове јесу ли од Бога” (1. Јн. 4:1)

Мислим, ако сте ви од Бога, онда се на вас односе речи Писма: “Оружје нашега војевања није тјелесно него силно Богом за рушење утврђења, обарајући помисли и сваку охолост, која устаје против познања Божијега, и покоравајући сваку помисао на послушност Христу, те смо готови казнити сваку непослушност када се испуни ваша послушност” (2. Кор. 10:4-6).

Ако ви имате ово оружје, немате се чега бојати…

 1. Галина: А ја се ничега и не бојим! (Иако је по свему било очигледно да је збуњена. Затим је избила редовна гневљива осуда према православном свештенству, очигледно мислећи да ћемо то доживети као пројаву бестрашћа. Међутим, на лицима учитеља који су раније показали интересовање за секташку веру одражавала се тако очигледна сумња да је Галина одлучила да промени тактику и одведе разговор на њен познати терен. Одлучила је да говори о Тројици. Међутим, ту сам је прекинуо…)
 2. Ја: Ја ћу са вама обавезно да поразговарам о Тројици касније, ако ви то зажелите, али прво морате да докажете да сте компетентни да разматрате богословска питања. Ви уопште нећете спорити о Гаусовој теореми са неким ко се не разуме у математику? Тако и овде, ако ви заиста представљате Божију организацију онда смо дужни смирено да прихватимо ваше схватање Тројице и других учења. А ако сте ви лажљиви „зли слуга” онда ће свако ваше тумачење Писма бити лажно. Зато прво желимо да се уверимо да сте ви од Бога!
 3. Галина: Али ви верујете у хришћанску Тројицу?
 4. Ја: Да, безусловно…
 5. Галина: Значи, ваша вера противречи Божијем откровењу, јер Библија говори да је Исус прво створење Бога, а дух – Божија сила. А ви сматрате да је хришћански Бог некаква троглава аждаја. Ваше сујеверно схватање тако важних питања хришћанске вере као што је Тројица показује вашу недуховност. А то значи да ви не можете судити о таквим духовним појавама као што је организација ‘Јеховиних сведока’.
 6. Ја: Ми никоме не судимо. Вама је Бог Судија. Напротив, хтео бих искрено да се захвалим за непроцењиву помоћ коју сте нам пружили у правилној оцени ваше организације. Литература Друштва стражарске куле нам је помогла да избегнемо сплетке и гласине, а ви сте нам помогли да правилно разумемо текстове Стражарске куле. Сада нам је остало нејасно само једно питање које се односи на ваше мисионарско служење.

Претпоставимо, да је Христос 1919. године на самом делу изабрао вас и благословио вашу организацију да буде овлашћени представник Његовог царства на земљи. Међутим од 1919. до 2011. године Јеховини сведоци су изменили око 50 својих учења. Препоручујем да видите још један текст: “Свака измена доктрина говори о небогонадахнутом извору ових доктрина и о настојањима руководилаца да усагласе настала неслагања.”[15] Тако да се сада у потпуности можете назвати одступницима и издајницима.

 1. Галина: А која смо то учења ми изменили? Наведите примере.
 2. Ја: Наравно. Најизразитија измена доктрине је учење о томе, да је Чарлс Расел „верни и мудри слуга”. До 1895. године „Истраживачи Писма”нису сматрали њега лично „верним слугом”, али од 1895. године они су изменили своје првобитно мишљење[16] (в. „Објавитељи”, 1993. г., стр. 143.). Он је себе сматрао „верним и мудрим слугом” од 1895. до 1927. године, то јест у току 32 године. 1922. године други председник организације изјавио је да одрицање учења о Раселу, као о „верном и мудром слуги Јехове” представља одрицање Самог Јехове[17]. Сада ви учите другачије. Ви сматрате саму организацију „верним и мудрим слугом Јехове”. Је ли тачно?
 3. Галина: Тачно је.
 4. Ја: Погледајмо још један текст, који потврђује то, да Друштво Стражарске куле сада под „мудрим слугом” подразумева себе: ‘У фокусу се нашло обезбеђивање хране, хране најбољег квалитета и на време. Управо у складу са овим Господар [Исус] који се вратио, морао је донети своју одлуку… При обиласку [Друштва] 1919. године… Исус Христос је нашао именованог „слугу” мудрог и верног да обезбеђује храном Своје [ученике]’[18]. Обратите пажњу на израз „при обиласку [Друштва] 1919 године…”. Међутим, од 1895. до 1927. године Јеховини сведоци су учили да је „верни и мудри слуга” био сам Чарлс Расел. То значи да се у тренутку добијања благослова и овлашћења од Христа 1919. године „верним и мудрим слугом” сматрао Расел, а то доводи сву хронологију Јеховиних сведока у стање потпуног апсурда. Погледајте и сами:

А) Расел је умро 1916. године. До признања вере и именовања „мудрим слугом” фалило му је три године.

Б) Расел је умро у сатанистичкој организацији, у којој су се Јеховини сведоци налазили од 1914. до 1918. године[19]. То значи да је и сам Расел, без икакве сумње, био сатаниста.

В) Расел није могао дочекати Христа ни 1914. ни 1919. године. Он је веровао да је Христос већ дошао 1874. године. О томе такође говори књига ‘Објавитељи’: „Ч. Т. Расел био је човек чврстих уверења. Уверен у то да је невидљиво присуство Христа почело [1874. год.], са пуно одлучности решио је да говори о томе и другима”[20]. Тек 1943. године Јеховини сведоци су почели да уче да је Христос други пут дошао на нашу земљу 1914. године. А у ствари, те године [1914.] Јеховини сведоци нису могли дочекати Исуса Христа, јер у то време, они су веровали да је Он већ дошао 1874. године. У шта су веровали Јеховини сведоци неколико година до доласка Христа 1914. године?

„Заиста, очекују се велике ствари о којима треба говорити, што ми и радимо: у току 26 година све постојеће владе ће пасти и нестаће. Према очигледном доказу онога што Библија говори о временима незнабожаца, сматрамо за неоспорну истину да ће се коначни крај овоземаљских царстава и потпуно успостављање Царства Божијег завршити крајем 1914. године од Христовог Рођења.”[21]

 1. Галина: Па говорила сам вам о принципу растуће светлости, који је изложен у Причама Соломоновим 4:18: “Пут је праведнички као свијетло видјело, које све већма свијетли док не буде прави дан”. Све што ви називате „изменом доктрина”, у ствари су очигледније истине, које су боље осветљене сада, него раније. Ми сада боље разумемо неке ствари, него тада. На пример, у време Расела Јеховини сведоци су пушили, али смо касније увидели да је то грех, и Јеховини сведоци су престали да пуше.
 2. Ја: Сећам се да сте о томе већ говорили. Уз ваше допуштење представићу још један текст из “древних” Јеховиних сведока: “Ако ми без сумње следимо човека, то већ нећемо бити ми. Нема сумње да једна људска идеја може противречити другој и она, која је била светлост годину, две или шест година назад, сада ће се сматрати тамом. Али са Богом нема таквог простора за варијације, нема ни сени измена и управо зато с њим, значи бити са истином. Свако познање или светлост који исходе од Бога морају бити исти као и њихов аутор. Нови поглед на истину никада неће противречити старој истини. ‘Нова светлост’ никада неће искључити ‘стару’, него ће је допуњавати.”[22] Слажете ли се ви са таквом формулацијом, написаном из пера самог Чарлса Расела?
 3. Галина: Да, слажем се. Навешћу пример са једрењаком. Претпоставимо да он иде из Кронштата у Бостон, то јест са истока на запад. У почетку је био јужни ветар и брод је ишао на југозапад, затим је уследио северни ветар и једрењак је отишао на северозапад. Затим је настао западни ветар и брод се кретао строго на запад. У поморству се то назива ‘заношење’. Видите, јужни и северни ветар противрече један другом, али то не смета броду да се креће на запад.
 4. Ја: Али да би се стигло у Бостон, неопходно је испунити два услова:

А) Независно од ветра, брод се, свеједно, мора кретати на запад.

У вашем примеру то је прво северо-запад, затим југо-запад и најзад запад. Брод користи ветар онда, када је то могуће.

Курс брода, пре свега, зависи од капетана. Ако је противан ветар, дува на исток, брод му се не подчињава. Капетан ће наредити да се развију једра и чека повољнији ветар.

Б) Крајње одредиште не може се мењати. Ако се током пловидбе јављају све нови и нови циљеви (Калкута, Кејптаун итд.) брод никада неће стићи у луку. Слажете ли се са мном? (Већ сам знао овај аргумент Јеховиних сведока.)[23]

 1. Галина: Да, слажем се.
 2. Ја: Изгледа, да ви имате учење које можемо представити као пример ‘заношења’. То је учење за 1914. годину. Ако затворимо очи на неколико детаља можемо да претпоставимо да сте прво 1914. годину именовали као неко одредиште ваше хронологије. Наводно, нешто ће се те године десити. Затим сте почели да учите да је те године на земљу дошао Исус. Затим следи нова исправка: Христос је обратио пажњу на човечанство 1914. године. Ако од самог почетка ‘1914. Година’ представља ‘Бостон’ онда се све подудара. Хајде да сада са овог прекрасног пасторалног пејзажа да пређемо на сурову реалност. Погледајте још једном текст предсказања за 1914. годину: “Заиста, очекују се велике ствари, о којима треба говорити, што ми и радимо: у току 26 година све постојеће владе ће пасти и нестаће. Према очигледном доказу онога, што Библија говори о временима незнабожаца, сматрамо за неоспорну истину, да ће се коначни крај овоземаљских царстава и потпуно успостављање Царства Божијег завршити крајем 1914. године од Христовог Рођења.”[24] Шта је НЕОСПОРНА ИСТИНА? То, да ће 1914. године бити коначни крај овоземаљских царстава и потпуно успостављање Царства Божијег. А да ово саопштење не бисмо схватили као случајну промену ветра, овде се говори о ‘ОЧИГЛЕДНОМ ДОКАЗУ’. То значи да ‘одредиште’ вашег брода, у овом случају, није просто ‘1914. Година’, него ‘крај светских царстава у 1914. Години’.

Ако бисте после овог написали саопштење, на пример, да ће се ‘крај царстава 1914. Године’ догодити у фебруару, затим, у другом саопштењу, да ће то бити 5. фебруара, затим, да ће слом свих царстава 1914. године бити 5. фебруара у 16:00 часова, онда би могли да говоримо са вама о “РАСТУЋОЈ СВЕТЛОСТИ”.

Или, навешћу овакав пример логике ‘растуће светлости’: Ако бисте изјавили да ће 1914. године пропасти Бразил и Аргентина, а потом и сва светска царства, онда би то изгледало убедљиво. Међутим, ако бисте изјавили, да ће Пољска и Француска пропасти уместо Мексика и Аргентине, онда би се код вас појавио проблем са логиком. Јер, како смо већ говорили, „нови поглед на истину никада неће противречити старој истини. ‘Нова светлост’ неће никад искључити ‘стару’, него ће је допуњавати”.

У свим вашим хронолошким изјавама, јављају се управо противречности, које нам не дозвољавају да применимо на њих концепт ‘нове светлости’. До 1895. године Расел није био „верни слуга”, а онда је одједном то постао. Зар то није противречност?

 1. Галина: Не, није то противречност!
 2. Ја: И…
 3. Галина: (Опет покушај да се напусти ова тема.) Та што сте запели за Расела и за грешке заборављених тексова?! Верујете ли ви да је Библија надахнута Богом?
 4. Ја: Да, верујем.
 5. Галина: Онда дајте да говоримо о Библији! Погледајте, чиме ви кљукате људе који већ скоро сат времена слушају ваше бајке о злим јеховистима!?
 6. Ја: Ви кажете: ‘Дајте да говоримо о Библији’, а у Стражарској кули за 1. октобар 1967. године[25] речено је да ми не можемо схватити Библију без тумачења видљиве организације Јехове. Слажете ли се са овим?
 7. Галина: Да
 8. Ја: Дивно. Предлажем питање за све присутне. Пред нама су два суда:

А) Неопходно је читати само Библију.

Б) Библија може бити правилно истумачена једино руководећим саветом организације Јеховиних сведока.

Какав закључак можемо извести при анализи ових судова?

 1. Ирина Петровна (директор школе): Чини ми се, да морамо учити само под руководством организације ‘Јеховиних сведока’!
 2. Ја: Потпуно исправно! Зато сваки пут када нам ви, уважена Галина, предлажете да пређемо са разјашњавања ваших овлашћења на изучавање ‘само Библије’, ми у томе чујемо позив, да одустанемо од размишљања и слепо се потчинимо ауторитету ваше организације.
 3. Галина: А зашто слепо?
 4. Ја: Зато што смо спремни да се потчинимо вашој организацији само под условом да је она од Бога. Да ли је од Бога или не, покушавамо да разјаснимо уз вашу помоћ. Зато вам и задајемо сложена питања, а ви не желите да одговорите на њих.
 5. Галина: Па како не желим? Ја то већ сат времена само и радим – одговарам на ваша питања.
 6. Ја: Добро. Када одговарате, дајте онда да завршимо са Раселом без кога ничег не би ни било, ни ваше организације, ни „растуће светлости”.
 7. Галина: Можда би био неко други…
 8. Ја: Могуће. До 1895. године, Расел се није сматрао „мудрим слугом”. Затим се учење изменило. Јеховини сведоци су почели да гледају управо њега као „мудрог слугу”. Ви сте се сложили са тим, да је у том извештају, да се Расел сматра „мудрим слугом” више ‘духовне свелости’ него у првобитном схаватању. А од 1927. године, Јеховини сведоци су престали да сматрају Расела „мудрим слугом”. Значи, сагласно вашој логици, „духовне светлости” постало је мање. Ову чињеницу вам наводим као још један пример неслагања вашег учења са реалном историјом ваше организације. Али то још није све. У причи о десет девојака, говори се о женама које су пошле на свадбу. Пет мудрих ушло је са упаљеним свећама, а пет није ушло, иако су и оне имале свеће и те свеће су гореле. Откуд таква неправда?
 9. Галина: Закасниле су. Требале су да упале свеће до доласка женика, а не после. А због чега ми говорите о томе?
 10. Ја: Говорим из разлога, што желим да покажем један веома важан библијски принцип: “Светлост мора да гори на време”. 1914. године Јеховини сведоци су веровали, да је Христос дошао 1874. године. Њега, због тога, нико није чекао и никаква ‘растућа светлост’ не може вам помоћи да решите сада овај проблем, када нисте приметили појаву Христа[26].
 11. Галина: Онда 1914. године нико није дочекао Христа.
 12. Ја: Да, нису Га дочекали ни католици, ни православни, ни протестанти. Међутим, они и не уче да Он треба да дође те године, а ви учите. Ево доброг примера за то, да ваша лична уверења противрече вашем учењу… Теорија ‘растуће светлости’ је за вас ‘чаробна формула’. Негде се појавила противречност и ‘хоп’ – противречности нема, него је настала ‘растућа светлост’. Објасните ми, молим вас, где је ‘нова светлост’ у следећим тврдњама Стражарске куле:

„Они ће бити васкрснути, и попут садашњих људи (служитеља) поставиће кнезове и владаре на земљи: Зато морамо са поуздањем да очекујемо, да ће 1925. година бити обележена повратком Авраама, Исака и Јакова и мудрих пророка из прошлости: 1925. обележиће васкрсење мудрих служитеља из прошлости и почетак обнове.”[27]“У складу са овом истинитом библијском хронологијом, шест хиљада година од стварања човека завршава се 1975. године и седми хиљадугодишњи период људске историје почеће пропашћу 1975. године: За човека то неће бити просто шанса или несрећан случај, него у складу са циљем, указаном љубављу Бога Јехове, човек ће бити враћен под власт Исуса Христа ‘господара суботе’, да би ушао у седмо хиљадугодишње постојање човечанства.”[28]

 1. Галина: У првом одломку се говори о васкрсењу из мртвих, а у другом о предаји Исусу Христу целокупне власти над људима. О томе се говори у Библији.
 2. Ја: Тачно. У Библији се о томе говори. Међутим, сви хришћани верују, да је то, како се о томе говори у Новом Завету, ‘најизразитија светлост’, која се може открити људском срцу. Следећи стадијум интензитета је ‘неприступна светлост’ у којој обитава Сам Јехова! А ви изврћете истине које су приказане у Светом Писму у полумрак који разгоните својим фантазијама. Где је нова светлост у изјавама које сам овде навео?
 3. Галина: Овде нема ‘нове светлости’. Једноставно, то су сувише смела очекивања. Замислите невесту, која чека свог женика… Чека дан, чека два дана, а онда одједном чује, како звони звонце. Она истрчава из своје собе, мислећи да су то кочије њеног вољеног, а то је поштар на бициклу… доноси писмо. Ни један нормалан човек неће се смејати ужурбаношћу невесте. Јел тако?
 4. Ја: Наравно. То је свакоме јасно. Али, ако невеста, чувши звоно почне све да терорише, шаље смс-поруке, позива и убеђује све да јој праве друштво, онда ће након првог поштара, пријатељи почети да сумњају у њену веродостојност. А ако та јурњава буде непрестана, онда ће пре или касније престати да је доживљавају озбиљно. И уопште, овај пример је овде потпуно неумесан, јер ако ја долазим на свадбу и покаже се да је то била само проба, онда ће се то мало коме допасти, али ипак повода за протест нема. Ми говоримо о истини, од чијег прихватања зависи наш вечни удео. И овде није потребна сентименталност. У Библији је већ написано, како разликовати лажне пророке од истинитих.
 5. Галина: И како је написано?
 6. Ја: Врло просто: „Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По плодовима њиховим познаћете их. Еда ли се бере са трња грожђе, или са чичка смокве? Тако свако добро дрво плодове добре рађа, а зло дрво плодове зле рађа. Не може дрво добро плодове зле рађати, ни дрво зло, плодове добре рађати. Свако дрво које не рађа добра плода сијече се и у огањ баца. И тако, дакле, по плодовима њиховим познаћете их. Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима. Многи ће ми рећи у онај дан: Господе, Господе, нисмо ли у име твоје пророковали, и твојим именом демоне изгонили, и твојим именом чудеса многа творили? И тада ћу им јавно казати: Никад вас нисам знао; идите од мене ви који чините безакоње” (Мт. 7:15-23).

“Али пророк који би се усудио да говори у моје име оно што му нисам заповедио да говори, или који би говорио у име других богова, такав пророк нека се погуби. Ако у свом срцу кажеш: ‘Како ћемо знати које речи Јехова није рекао?’онда знај ово: ако пророк каже нешто у Јеховино име, па се то не догоди и не испуни се, онда то није рекао Јехова. Тај пророк је то рекао из дрскости” (превод Нови свет – Поновљени закон 18:20-22).

 1. Галина: Ми себе никада нисмо називали пророцима. Тај текст се не односи на нас.
 2. Ја: Називали сте се тако. Погледајте, молим вас, овај текст: „Њиме [Друштвом стражарске куле Јехова] наставља да пророкује у невиђеним размерама икад. Ова активност није просто случајност. Иза ње стоји Јехова.[29]
 3. Галина: Овде се не говори да смо ми пророци.
 4. Ја: Добро. Ево још један текст: “Људи данас могу видети многа дела створитеља. Они у рукама имају Библију, али је мало читају или слабо разумеју. Дакле, да ли је Јехова дао пророка да помогне људима, да их упозори на опасност и објави им о будућем? На ова питања може се одговорити самоуверено. Ко је тај пророк? Тај ‘пророк’ није један човек, него организација коју чине мушкарци и жене. То је била мала група следбеника који су пратили у стопу Исуса Христа, позната у своје време као група која изучава међународну Библију. Они су данас познати као ‘Јеховини сведоци’. Наравно, лако је рећи, да ова група делује као ‘пророк’ Бога. Јединствени доказ – могу се видети сви записи.”[30]
 5. Галина: И шта ћете сада, побићете нас камењем?
 6. Ја: Не, нећемо из принципа, да не бисмо подражавали у вама комплекс мучеништва. Али, текст Библије (Поновљени закон 18:20-22) даје нам право да вас одбацимо као лажне пророке, да вас не слушамо и чувамо од вас своју децу.
 7. Галина: Нико ме не приморава, да верујем у то да је Друштво стражарске куле пророк Јехове
 8. Ја: Онда погледајмо још један текст: „Да би имао одговарајући контакт са ‘Јеховиним сведоцима’, човек мора да прихвати читав спектар истинитих учења Писма, укључујући библијска веровања, јединствена за ‘Јеховине сведоке’.”[31]
 9. Галина: Не знам… Нису нас томе учили. Ја уопште не схватам, зашто ми то показујете. ‘Јеховини сведоци’ увек уче да се пре свега придржавају библијских принципа.
 10. Ја: Верујем да су вас баш тако и учили, али у организацији постоје разни приступи према разним људима:„Бог Јехова такође је осигурао своју видљиву организацију, свога „верног и мудрог слугу”, учинивши је изабраном у духу… Док не будемо у контакту са овим каналом општења, Богом коришћеним, ми не можемо учинити никакав напредак на животном путу без обзира колико много читали Библију.”[32]
 11. Галина: Хоћете да кажете да организација има двојне стандарде.
 12. Ја: Тачно тако. Сећате ли се да смо у почетку разговора установили да ви не можете имати неслагања са вашом организацијом, управо због тога што ви и ваша организација увек морате говорити истину?
 13. Галина: Сећам се. И шта сада, лагала сам?
 14. Ја: Не, надам се да нисте лагали. Али, оно што сте ви сада говорили и оно што говори Друштво стражарске куле у својој литератури јесу међусобно искључиве ствари!
 15. Галина: А у чему је противречност?
 16. Ја: Као прво, ваш однос према Библији. Ви кажете да је за вас главно – Библија, а литература Друштва стражарске куле показује да је главно то како Библију схвата Расел (некада) или сама организација (сада). Као друго, изјавили сте да Расел није ауторитет за вас, а литература Друштва стражарске куле показује супротно. Као треће, ви кажете да у учењу ‘Јеховиних сведока’ нема неслагања са Библијом, а текстови показују управо неслагање са Писмом. Као четврто, ви говорите да организација не сматра себе пророком, нема пророчанстава, а текстови организације показују да ваше друштво себе назива управо ‘ПРОРОКОМ ЈЕХОВЕ’, што значи да имате пророчанстава.
 17. Овде се Галина узрујано облачи и са речима’Вас је све завео сатана!’ истрчава из кабинета у којем се одвијао разговор. Остало ми је само да изложим на сто још један листић са текстовима из Стражарске куле:

„Непријатељи не заслужују да им се говори истина, јер је користе против слуга Јехове. У време рата исправно је и допуштено уводити у заблуду вукове – непријатеље.”[33]

„Ако хришћанин на суду буде стављен пред алтернативу: рећи истину и предати своју браћу и сестре или не рећи истину и прекршити заклетву, истински хришћанин увек ће поставити добробит своје браће изнад личне добробити.”[34]

3. ШТА ЈЕ БИЛО ПОСЛЕ?

Након бекства Галине разговарали смо нешто више од сата. Учитељи који су дошли са Галином постављали су многа питања. Они су, очигледно, хтели да направе ревизију својих погледа који су били под јаким утицајем учења Јеховиних сведока. Показали су жељу да уче Свето Писмо и давши им пар линкова на интернету, предложио сам неколико програма интернет изучавања Светог Писма Новог Завета и историје Хришћанске Цркве. Затим сам се договорио са локалним свештеником, оцем Андрејем да ће он редовно организовати чајанке са свима који желе да изучавају хришћанску веру и ту смо се опростили један од другог.

Позвао сам о. Андреја након недељу дана. Вест о томе да је Галина секташица по сеоском систему ‘радио Милева’, брзо је дошла до свих житеља. Галина је као и раније предавала математику у школи. Међутим сада већ није окупљала код себе бучно друштво, нити је ишла по кућама. Она је посећивала окружни центар где је била мала ћелија јеховиста. Већ кроз три месеца дознао сам од једног познатог јеховисте да је Галина напустила Друштво стражарске куле. Све време је старешинама постављала ‘незгодна’ питања. Јеховисти су давали одговоре који су приморавали Галину да ућути, али они нису ослобађали сироту жену од сумњи. У почетку је Галина пропуштала скупове. Затим се појављивала у секти једном у две недеље. И, напокон, престала је потпуно да посећује скупове. Старешине су схватиле, да ће она, ако је не пусте, кроз неко време својим сумњама заразити све који су у контакту са њом. И тада су морали да прекину контакт са њом. Тако су допустили, да их тихо и неприметно напусти. Испричао сам ово о. Андреју и он се састао са Галином.. Након дугог разговора, она је донела одлуку да се врати у Православну Цркву. Али, како се то десило, то је сада већ сасвим друга прича.

4. ДА ЛИ БИСТЕ МОГЛИ ДА СПАСИТЕ МЕНИ БЛИСКУ ОСОБУ?

Сада ми често долазе управо са таквим питањем. Људи, родбина и пријатељи оних који су упали у мрежу Друштва стражарске куле траже од мене, како то они кажу, ‘да ишчупам човека из секте’. Не, не могу.

Спасавање људских душаискључиво је право Господа Бога. Њему никакву тешкоћу не представља да атеисту учини верујућим или јеховисту православним. Зашто онда Он то не чини? Зато што Он поверава нама самима да се над овим потрудимо. И управо наше стремљење да скинемо са себе одговорност за судбину нашег ближњег, пребацимо ову одговорност на леђа неког другог и доводи до тога, да се показујемо немоћни пред злом које се крије под маском добра.

Много пута сам разговарао са Јеховиним сведоцима, како са бившим, тако и са активним. То ми омогућава да изведем неку простурачуницу. Око 70% оних који прихватају веру ‘Јеховиних сведока’у Русији претходно су били крштени у Православној Цркви. Скоро 90% оних који су примили крштење у Јеховиним сведоцима увучени су у активност секте под утицајем неких тешких животних околности: неверства жене/мужа, болести, пијанства мужа или жене, проблема на послу. Међутим, све ове људе обједињује иста невоља: физичка и духовна усамљеност. Однос оних који су сами напустили организацију и оних којима су пријатељи помогли да је напусте ‘5:1’. Зато од људи који су сами изишли, тек 10% води трезвен, моралан начин живота, а од оних којима је родбина помогла да изиђе тек 10% се ‘спушта на дно’. Међуљудима којима је помогла родбина или пријатељи чешће се могу видети активни и устремљени циљу верујући људи.

Ава Доротејје говорио да док лонац са храном стоји на ватри ни једна мува не може на њега да слети. Како се ватра под лонцем гаси, храна се хлади, муве слећу и прљају трпезу. Тако је и у нашим породицама. Када вера бледи, нада слаби и љубав нестаје, наше породице постају немоћне против света за који је апостол Јован Богослов писао, да је у питању„похота тјелесна, и похота очију, и надменост живљења” (1 Јн 2:16). Свет руши духовни ‘имунитет’ наших породица, чинећи нас немоћним против секташке пропаганде која експлоатише људске слабости, пре свега надменост живљења. Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат. Због тога циљ наших разговора са члановима секти није у томе да их ишчупамо из њихове организације, већ да им помогнемо да виде своју горду заслепљеност, да их ослободимо од предрасуда и приме благодат Божију.

Људи који ми траже помоћ често се чуде чињеници да се детаљно распитујем за њихову личну религиозност. Рекло би се, какве везе сада има моја вера, ако нисам ја упао у секту? Да, у секту нисте ви доспели, али сваки пут, када будете у контакту са вашим сродником који је члансекте, ВИ ЋЕТЕ РАЗГОВАРАТИ СА САМОМ СЕКТОМ, што значи да сте реални објекат врбовања и потенцијални члан у очима ове саме секте. Практично све секте формирају око себе хранљиву средину у којој секта расте, као вечно прождирућа протоплазма. Тако ову хранљиву средину представљају сродници и пријатељи чланова. И без обзира на то што сами ти људи нису чланови секте, они кроз контакт са секташком идеологијом постепено, неприметно за себе, усвајају нека секташка убеђења која могу чак неформално ширити око себе. Зато вас свака година контакта са вашим сродником који је у секти приближава коначном усвајању секташке вере. Разводи, породични скандали, проблеми на послу и друге тешкоће убрзавају овај процес. Све ово говорим да бих објаснио разлоге због којих одбијам да помогнем неким људима (чији су сродници доспели у секту).

Ја не помажем човеку који сам не жели да се потруди у рехабилитацији својих ближњих. Увек говорим људима да нису они моји помоћници,већ сам ја њихов помоћник.

Ја не помажем особи која не жели да дијагностикује своје проблеме. Ако је неко отишао у секту – то није проблем само њега самог. То је ‘болест’ његове породице, његовог радног колектива. Ову ‘болест’ је потребно наћи и с њом се треба борити.

Сматрам да је најважнији фактор успеха, у свим сферама људске делатности, Божији благослов. Ако Бог неког не благослови, макар се о зид разбио, – ништа неће успети! И обратно: ако постоји Божији благослов, нико и ништа вам неће сметати. Нарочито је овај принцип актуелан када смо у контакту са сектом, од којих су већина религиозне организације. Зато предлажем сродницима чланова (секте) да успоставе свој однос са Богом и моле се за своје ближње. Ако видим да не постоји жеља да се ово учини, одбијам да се узимам труда на рехабилитацији члана секте. То ће бити бескорисно губљење времена и снаге. У тој ситуацији не могу рачунати на помоћ Господа.

Дакле, иницијатива, покајање и свесна религиозна вера представља темељ на коме се гради ефективан рад са члановима секти. Ако не желите да прихватите макар један од ова три услова, онда даље не морате читати ову књигу, не губите своје време. Мој приручник вам ни на који начин неће помоћи.

 1. НЕ ПОЛАЗИ МИ ЗА РУКОМ

Поћи ће за руком. Ако схватите логику дискусије, успећете све. Требате се мало припремити, наоружати стрпљењем и деловати. Сами ћете се уверити да је лако. Важно је да не ступате у разговор пре времена. Не треба да мислите да ако сте нашли за себе убедљив аргумент против секте, да ће он бити исто тако убедљив за ваше јеховисте. У организацији ‘Јеховиних сведока’ постоји јако моћан систем блокирања негативне и критичке информације, тако да, на брзу и случајну победу не треба рачунати. Међутим, не треба ни одустајати. Систему се може супротставити само систем. И код нас постоји тај систем и он ради боље него’матрица’ јеховиста. Брзо ћете се у ово уверити.

Али у овој књизи има више десетина страница! Да. А ви бисте хтели, да вам неко каже’чаробну реч’, која би у тренутку извела вашег пријатеља из секте? Таква реч не постоји. Да бисте помогли ‘Јеховиним сведоцима’ да мисле независно, мораћете да читате и тумачите заједно са ‘сведоцима’ много дебље књиге. На пример, обим књиге ‘Криза савести’ Рејмонда Френца је скоро 800 страница. Запамтите, јеховисти ретко читају њима непријатељску литературу. То значи да морате да научите и препричавате им ове текстове. Моја књига је састављена на такав начин да можете разумети њену логику, а не да је учите напамет. Текстови дати на крају су методички, а ви ћете (их) фотокопирати. Њих ћете користити у разговору са Јеховиним сведоцима по одређеном сценарију који треба да научите напамет. И то је све. Није потребно савладавати тоне јеховистичке и антисекташке литературе. Специфичност моје технике састоји се у томе да се она ослања на моје ИСКУСТВО СТВАРНИХ РАЗГОВОРА са Јеховиним сведоцима. Ово није научни рад, нити историјска монографија, него срж свих најубедљивијих аргумената. Овде нема ничег сувишног. Само чињенице које остављају реални утисак на секташе.

 

6. СПЕЦИФИЧНЕ ОСОБЕНОСТИ ‘ВЕТИЉСКОГ ШАХОВСКОГ ОТВАРАЊА’

Да бисте разумели логику дискусије, треба знати њене циљеве, задатке и методе.

У овој дискусији постоје две линије доказивања:

А) Организована доказивања представљена са наше стране. Овде можемо видети унапред припремљен материјал са цитатима из „Стражарске куле”, сценарио разговора и јасну парадигму целокупног доживљаја организације.

Б) Линија доказивања од стране јеховиста је слабо организована. Овде нема неке конкретне теме, аргументи су неповезани, прескакање са теме на тему је спонтано, одговори на приговоре имају често емоционални, а не садржајни карактер. Неки аргументи ‘сведока’ међусобно су противречни, други нису употребљени на месту. Све ово чини позицију ‘Јеховиних сведока’ недовољно убедљивом и незаштићеном.

Организација Бога. Ако сте могли да приметите, Галина и ја смо се стално ‘вртели’ око једне те исте теме – ‘Организација Бога’. Галина је сво време покушавала да се удаљи од ове теме, а ја сам се изнова и изнова враћао к њој. Ово није случајно. После ћу објаснити због чега сам изабрао управо ову тему.

Илустративни материјал. Имао сам специјалне, унапред припремљене текстове из Стражарске куле. Сваки цитат позивао се на извор. Трудио сам се да не правим опште и неосноване судове. То се није могло рећи за Галину. Њени контранапади били су више слични на смеле нападе припадника зулу племена копљима на тенкове. Дакле… поставићемо споменик херојима, а победу узети за себе. Овде нема места за сентименталност и херојски патос. Да ме то интересује не бих се занимао сектама, него бих пошао у драмско позориште или циркус. Потпуно сам свестан да би мој пораз у овој дискусији значио придобијање великог броја људи за активност деструктивног култа.

Посматрачи. Мораћете да водите разговор са секташима само у присуству сведока са стране. Да их не бисмо мешали са ‘Јеховиним сведоцима’ назваћемо их ‘посматрачи’. Ако надмено усамљени дођете на сусрет са јеховистима, чак и да се служите гвозденом логиком, ништа нећете постићи. Они ће вас пажљиво саслушати и унети на својеврсни ‘црни списак’. После већ ништа нећете моћи да докажете. Овде је умесно дати пример:

Једном сам у разговору са старешином Јеховиних сведока (назовимо га Сергеј) споменуо да се синодални превод Светог Писма и превод јеховистичког Новог света са грчког не слажу. Јеховини сведоци су тврдили да су неслагања случајна и да немају суштински карактер. Тада сам предложио Јеховиним сведоцима да отворе Фил. 2:5-7.

Зато нека је у вама иста мисао која је и у Христу Исусу, Који будући у обличју Божијем, није сматрао за отимање то што је једнак са Богом, него је себе понизио узевши обличје слуге, постао истовјетан људима, и изгледом се нађе као човјек(Фил 2:5-7). Затим смо отворили јеховистички превод и прочитали следеће: „Размишљајте онако како је размишљао и Христ Исус, који, иако је био у Божијем обличју, није помишљао на отимање — да буде једнак Богу. Напротив, одрекао се самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима.”

Ја: Видите ли разлику у смислу у преводима?

Сергеј: Не, овде су само различите речи, али је смисао један те исти.

Ја: У синодалном преводу је речено: “НИЈЕ СМАТРАО ЗА ОТИМАЊЕ ТО ШТО ЈЕ ЈЕДНАК СА БОГОМ”, а у вашем преводу: “НИЈЕ ПОМИШЉАО НА ОТИМАЊЕ ДА БУДЕ ЈЕДНАК БОГУ”.

Сергеј: Не разумем, у чему је ту разлика?

Ја: Ваш превод говори о томе да Сам Христос није себе сматрао једнаким Богу, а синодални тврди супротно!

Сергеј: Не, ја то не видим. Оба превода Библије говоре о истом.

Ја: Добро. Хајде пажљиво да прочитамо текст синодалног превода. Шта мислите, има ли разлике у саопштењима: „СМАТРАО ЈЕ ЗА ОТИМАЊЕ ТО ШТО ЈЕ ЈЕДНАК СА БОГОМ” и „НИЈЕ СМАТРАО ЗА ОТИМАЊЕ ТО ШТО ЈЕ ЈЕДНАК СА БОГОМ”?

Сергеј: Има, наравно.

Ја: Да у синодалном преводу пише: „СМАТРАО ЈЕ ЗА ОТИМАЊЕ ТО ШТО ЈЕ ЈЕДНАК СА БОГОМ”, шта би то, по вама, значило?

Сергеј: Значило би да Христос није себе сматрао једнаким Богу!

Ја: Тачно! Ето: у синодалном преводу пише, да Христос „НИЈЕ СМАТРАО ЗА ОТИМАЊЕ ТО ШТО ЈЕ ЈЕДНАК СА БОГОМ”. Видите ли? (Пружио сам му текст синодалног превода).

Сергеј: Схватам! Ви желите рећи да Библија тврди, као да је Сам Христос сматрао Себе једнаким Оцу!? Хајде да погледамо друга места у Библији…

Ја: Стоп. О чему ми сада говоримо? Почели смо од тога, да се синодални превод и ваш сопствени јеховистички превод не подударају. Тврдили сте да међу овим преводима нема принципијелне разлике. Ја сам вам показао пример врло значајног неслагања у преводима.

Сергеј: Треба погледати грчки текст.

Ја: Дивно. (Узимам грчки текст са дословним преводом и читам)

ος                εν      μορφή                 υπαρχον            ουχ

Који               будући      у      обличју          није

 

αρπαγμον       ηγησατο     το  ειναι         ισα           Θεο

сматрао   за отимање   то што је    једнак са Богом

“Ос ен морфии ипархон ук арпагмон игисато ту ејна иса Фео”.

 

Сергеј: Добро, забележићу себи ово место. Прочитаћу кући додатну литературу, позабавићу се са овим текстом и тада ћемо завршити ову тему.

Ја: Одлично. Чекам резултате ваших истраживања.

Међутим, ни после недељу дана, ни после месец дана, ни кроз пола године, никакве резултате нисам видео. Старешина је схватио да му не полази за руком да ме убеди и изгубио је интерес за даље разговоре. Али, у нашем разговору (са моје стране) присутан је био један брат (назовимо га Станислав), који се понашао тако тихо да га скоро нико није приметио. Годину дана после нашег сусрета ‘Јеховини сведоци’ су негде случајно срели овог брата и предложили му да уче Библију. Станислав је пристао. Срећном иронијом судбине, на једном од сусрета дошао је онај исти старешина Сергеј Ж., који је обећао да ће се кући позабавити  са грчким текстом Фил. 2:5-7. И гле, за време заједничке анализе учења о Тројици, старешина је изјавио да се у Библији нигде не говори да је Христос себе сматрао једнаким Оцу, на шта је Станислав са разлогом одговорио: “Па ви сте сами својим очима видели грчки текст Фил. 2:5-7!!!”’Не, – рекао је старешина, – нисам видео ни један библијски текст где би се говорило о томе, да је Христос сматрао себе једнаким Оцу.’

Станислав: Заиста нисте видели?

Сергеј: Заиста.

После овог разговора Станислав ми се обратио са молбом да се још једном састанем са Сергејем. За време овог сусрета питао сам старешину због чега се до данас није разјаснио са грчким текстом Фил. 2:5-7? Сергеј се извинио. Рекао је да је заборавио на тај разговор који се одиграо пре више од годину дана. Не сматрам Сергеја свесним лажовом. Верујем да је он заиста заборавио на овај прошлогодишњи неспоразум. Међутим, када сам отворио своју бележницу и погледао питања која смо ја и Јеховини сведоци расправљали заједно, а после преносили на ‘кућно изучавање’, видео сам да ова чудна заборавност јеховиста представља систем. Сваки пут када смо проналазили неки неспоразум у богословљу јеховиста, секташи су претварали сате нашег разговора у године заборава.

Ученик који не воли математику исто тако природно и без принуде заборавља домаћи задатак из тог предмета. Човек кога оптерећују породичне обавезе исто тако природно заборавља на молбе жене. Ова заборавност је реакција човека на догађаје који могу бити повезани са стресом или чак депресијом. По суштини ово је дечији облик самозаштите који човечанство користи из најдавније прошлости.

‘Јеховин сведок’ је научен да његова организација зна одговоре на сва питања. Ова увереност даје снагу његовим убеђењима. А онда се изненада појављује нешто што руши његову веру у скоро натприродне способности руководећег савета, што значи да то угрожава његов унутрашњи мир. Шта он чини? Он се труди да окрене страницу са ‘непријатном’ информацијом. И логика секташа овде је следећа:

‘Дошла је нова информација. Она се налази на комадићу папира. Ако је примим то ће срушити моје поверење према браћи из Бруклина који управљају нашом организацијом. Онда је десет година мог боравка у Друштву стражарске куле узалудно. Сада проповедам, јер верујем да је то потребно Јехови, проповед испуњава великим смислом сав мој живот. Ако поверујем да тај комадић папира садржи истиниту информацију, онда ћу просто испасти несрећан чудак који мисли да му је Бог Јехова дао учитељску власт. Мени је потребна ова власт јер је она изнад власти било којег председника, било којег олигарха, јер се она простире иза граница нашег безнадежног света испуњеног грехом. Ова власт тиче се људских судбина, а не њихових новчаних средстава и политичких предности. Међутим, комадић папира све то може прецртати… Морам да напустим Друштво стражарске куле, а где да пођем? Немам куда…

Не, Јехова жели да изучавам Библију заједно са Јеховиним сведоцима, што значи да све што ми је саопштио овај човек не може бити истина. Нећу више расправљати ово питање, него боље да нађем још два или три човека којима ћу причати о Богу. А овај човек ми смета да делим своју веру, што значи да је против Јехове. Треба једноставно прекинути с њим разговор и заштитити од њега браћу и сестре.’

Ова логика ради код Јеховиних сведока као сатни механизам. Имао сам много ситуација у којима су Јеховини сведоци били у ћорсокаку, али то сада не могу доказати јер нисам имао непристрасне посматраче.

Међутим, у случају разматрања Фил. 2:5-7 постојао је посматрач и постојање ове чињенице за Сергеја ће бити веома озбиљан изазов. Сада, када он зна, да је очевидац видео његову ‘незгодну ситуацију’, он ће ВЕЋ ТАЧНО анализирати грчки текст Фил. 2:5-7 и уверен сам да ће објашњење јеховиста за њега бити недовољно убедљиво. Неко време он ће још пливати узводно, тераће себе да мисли ‘како треба’. Против овога ће иступити његова савест и здрав разум. И он ће или убити своју савест и дефинитивно се опростити од здравог разума, или ће наћи у себи снаге да призна да је његов боравак у Друштву стражарске куле био озбиљна грешка. И тада ће напустити ову организацију. Само у овом случају он ће поседовати истинску слободу Боготражења не у језуитским шаблонима Стражарске куле, него у Светом Писму.

 

7. НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ НАЧИН ДОКАЗИВАЊА ДА СУ ‘ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ’ЛАЖНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Вешто спајање горе наведених активности (посебно оних описаних у две последње тачке ‘илустративни материјал’ и ‘посматрачи’) омогућује вам да постигнете максималан ефекат убедљивости. Ваши посматрачи ће видети следеће:

7.1. Ви примате од јеховиста обећање да ће говорити само истину.

7.2. Ви им задајете седам-осам простих питања на која секташи искрено одговарају.

7.3. Ви стављате на сто текстове из Стражарске куле у којима су дати одговори који очигледно противрече усменим изјавама ваших опонената. Ако усмени и писмени одговори Јеховиних сведока противрече један другом, значи, неко лаже!

7.4. Ви говорите, да не сматрате ваше саговорнике свесним лажовима (и ово мора бити истинито). Значи, лаже Организација. И то је све! Даље вам остаје само да блокирате покушаје секташа да учине нејасним противречности или да замрсе тему – и ваш пешак постаје дама!

 

8. РАЂАЊЕ ИДЕЈЕ

Изучио сам велику количину апологетске литературе антисекташког усмерења, око 40 пута сам се сусрео са Јеховиним сведоцима, разматрали смо најразличитије теме.[35] Сваки пут јеховисти су се растајали са мном са блаженог израза лица, без обзира на то што сам на многим местима наше дискусије у њиховим расуђивањима оставио многе пукотине. Свакоме ко је улазио у дубоке библијске разговоре са јеховистима познат је осећај беспомоћности који је у вези СА НЕМОГУЋНОШЋУ ДОПИРАЊА ДО ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА. Ствара се утисак да говоримо на различитим језицима. У одређеном тренутку и ја сам почео да сумњам у то да могу уопште нормално разговарати са њима. Схватио сам не самода ме моји опоненти не чују, него да и ја њих не чујем, не разумем, не осећам.

Тако се наставило до тренутка, када ми је у руке дошла књига бившег старешине ‘Јеховиних сведока’ Џона Камерона, која се звала ‘Заробљеници идеје’. И без обзира на то што је књига написана ‘птичијим’ јеховистичким језиком и превод са енглеског није увек био тачан, основна мисао ове књиге довела ме до усхићења. Џон Камерон ми је показао како размишља обичан ‘Јеховин сведок’. Испада да код Јеховиних сведока постоје две логике, које по многим параметрима противрече једна другој. И сваки пут када не делује спољашња логика, секташ укључује другу – унутрашњу. Управо је ова унутрашња логика је основна. У њој се крије прави разлог због чега је тај човек – Јеховин сведок.

Рушење унутрашње логике и доводи до тога да члан секте преиспита своје погледе. Мала ефективност класичне апологетике у полемици са ‘Јеховиним сведоцима’ повезана је с тим што се хришћански мисионари дотичу спољашње логике јеховиста. Ова спољашња логика представља само технику врбовања и задржавања нових чланова. Она је слична ‘глисти’ за риболов. Њу користе рибари да се намаме рибе, али ни једном рибару неће пасти на памет да сам поједе ову ‘глисту’. Ова ‘глиста’ у систему врбовања Јеховиних сведока је Библија.

Значајан део хришћанских стручњака за секте који изучавају методе рада ‘Јеховиних сведока’, мисле да ако јеховистима покажу да је њихово схватање Библије погрешно, да ће они одмах признати своју неправилност и напустити друштво ‘Стражарске куле’. Међутим, у пракси се дешава да ако се Јеховин сведок нађе у безизлазној ситуацији, онда то за њега значи само да се лоше спремио за сусрет са вама, да он сам није у складу са тим идеаломкоји проповеда његова организација. Сама организација Стражарске куле са тачке гледишта било ког јеховисте је беспрекорна. Разговори са Јеховиним сведоцима на тему Светог Писма могу створити у односима са овим људима само атмосферу поверења што је веома важно. Међутимубеђивање чланова ове организације у нешто, могуће је само под условом да се не ослањате на Свето Писмо, већ на тумачење које за њега даје руководећа корпорација у књигама и часописима друштва.

„По вољи Бога Јехове, Библија је написана на такав начин да је неопходно ступити у везу са Његовим људским каналом да би се могла потпуно и правилно разумети.”[36]

„На тај начин, Библија је организациона књига и припада хришћанској конгрегацији као организацији, а не људима, независно од тога, колико искрено су они уверени у то, да могу да протумаче Библију. Из тог разлога Библија не може бити правилно схваћена без објашњења видљиве организације Јехове.”[37]

Зато се особеност наше методе састоји у томе да не доказујемо лажност Организације ‘Јеховиних сведока’ уз помоћ Библије. ‘Јеховини сведоци’ верују не Библији, већједино Друштву стражарске куле. У разговору са јеховистима морате прво доказати да њихова организација није од Бога и тек након тога можете заправо изучавати са њима Библију. Допуштам да може бити изузетака. Знам неколико људи који су напустили ову организацију, изучавајући Библију самостално. Њихов пример је изузетак.Ако су ваш син или кћерка, муж или жена пали под утицај Друштва стражарске куле, имате јако мало времена за формирање услова за природан излазак човека из ове организације. Морате деловати не само брзо него и правилно.

 

9. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ БЕСКОРИСНО ИЗУЧАВАТИ БИБЛИЈУ СА ‘ЈЕХОВИНИМ СВЕДОЦИМА’

„Човеку који не пази на твоје речи, немој ни да их говориш.”
(преп. Антоније Велики)

 

Разматрање разних библијских учења довешће вас до тога да ћете исцрпети све залихе красноречивости, направићете дубоку лингвистичку и историјску анализу неког одломка, а ‘Јеховин сведок’ ће свеједно ‘остати при своме’. Џон Рид, бивши старешина ‘Јеховиних сведока’, који је након изласка из ове организације посветио себе хришћанском сведочењу члановима деструктивних култова,испричао је следећи случај[38]:

‘Једном су ми на врата покуцале две жене са часописима ‘Стражарска кула’и ‘Пробудите се’ у рукама. Одбио сам предложене часописе, али сам дао могућност једној од жена која је била активнија, да наступи минут-два са презентацијом, а затим сам је питао да ли би пре него што оде могла да ми одговори на питање везано са Библијом. (Јеховини сведоци воле да ‘уче’ људе које сусрећу у својој активности ‘од врата до врата’, одговарајући им на питања из Библије – посебно ако сматрају да знају све одговоре.) Поставио сам такво питање: ‘Које место у Библији, по вашем мишљењу, потврђује ваше религиозно уверење у то да ће ‘велико мноштво’ данашњих истинитих служитеља бити награђено вечним животом на земљи, а не на небу?’ Она је брзо прелистала странице Библије у издању Новог света и показала ми стих из Откривења 7:9: „Потом видјех, и гле, мноштво народа којег не може нико избројати, од свакога племена и рода и народа и језика, стајаше пред пријестолом и пред Јагњетом, обучено у хаљине бијеле, и палме у рукама њиховим.”

Показавши јој на овај одломак, скренуо сам јој пажњу на то, да је „велико мноштво” описано у виду оних „који стоје пред престолом” Бога на небу, а не на земљи. Она је одговорила да се сва земља налази пред престолом Божијим. Тада сам морао да инсистирам да окрене неколико страница Откровења и пређе на главу 19., у којој се говори о „великом мноштву”. Замолио сам је да прочита први стих: „И послије овога чух као глас силни народа многога на небу гдје говори: Алилуја! Спасење и слава и част и сила Богу нашему!”

– И где се налази многобројни народ? – питао сам.

– На земљи, – одговорила је она.

– Молим вас, прочитајте ово још једном, – инсистирао сам.

Тако је и урадила. Овог пута сам је зауставио после речи „небо”и питао је поново, где се сагласно стиху налази „велико мноштво”.

– На земљи, – поновила је као и пре.

Приморао сам је тада, да још једном погледа на стих Откровења 19:1 и призна, да је прочитала реч „небо”.

– Овде се каже „небо”, – најзад се досетила, – али се „велико мноштво” налази на земљи. Ви не разумете, – наставила је она. – У нашем седишту у Бруклину у држави Њујорк су људи који нам тумаче Библију. И они могу доказати да се „велико мноштво” налази на земљи; ја једноставно не могу да објасним како треба.

Сваки пут, када јеховиста наилази на неразрешиву противречност, он мисли приближно тако: ‘Моја организација тумачи ово место у Библији баш тако, а ови људи другачије, међутим, моја организација је Божији канал општења, а ови људи припадају лажној религији.’

Ако представимо себи учење Друштва стражарске куле у виду зграде, имаћемо утисак да у тој згради нема преграда. Сви зидови изгледају као носећи. Међутим, ово је илузија. Колико год ‘рушили зидове’ различитих јединствених учења јеховиста, зграда ће се одржати. Заправо, у догматици Друштва стражарске куле постоји једна јединствена носећа конструкција, чије рушење приводи вашег пријатеља јеховисту до потпуног и коначног губитка читавог јеховистичког погледа на свет. То је учење О САМОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ЈЕХОВЕ.

Разумевањем ове истине сачуваћете своје време и душевне силе.

 

10. САЖЕТАК ‘ВЕТИЉСКОГ ШАХОВСКОГ ОТВАРАЊА’

Као што сам већ претходно писао, у разговору са Галином биле су две основне линије:

Нашу линију у потпуности можемо назвати линијом напада.

Линија Јеховиних сведока – линија одбране.

Хајде прво да се позабавимо линијом напада. Ефективна стратегија напада захтева налажење најслабијег места одбране. Већ сам говорио да је ‘најслабија карика’  јеховистичког учења – учење о самој организацији. Потпуно основано могу да тврдим да Јеховини сведоци знају за ово. Зато ако им предложите разговор на тему ‘Организација Бога’, они ће највероватније рећи да по њиховом мишљењу има важнијих питања него што је тема ‘Организација Бога’. На пример, питање ‘имена Божијег’ или ‘Царство Јехове’. Па чак и ако се сложе да разматрају са вама библијско учење о Организацији Бога, они ће у првој прилици прескочити на другу тему. Обично се ово одвија на следећи начин: Сведоци вас питају за ваше конфесионалним ставове, а затим, глумећи заинтересованост, питају: „А ви сте, дакле, православац? И шта поклањате се иконама? Зар не знате да у Библији стоји забрана било каквих изображења? Шта говоре ваши свештеници о библијском учењу?’ Онда ћете ви детаљно или не почети да говорите о ономе, што ви знате о том. ‘Јеховини сведоци’ ће узети Библију и ‘обрисати вам нос’ по веома простој шеми, описаној у специјалној литератури секте. Ако сте протестант, муслиман, јудејац, паганин или ‘нихилиста’ наћи ће се и за вас специфична припрема код Јеховиних сведока. Ако вам некад у руке дође књига Друштва стражарске куле ‘Расуђујући уз помоћ Писма’, онда можете отворити главу ‘Како одговорити на аргументе’ и сазнати оно што вам морају рећи у сваком конкретном случају.

Да разговор са ‘Јеховиним сведоцима’ не би одлутао, попут мачке која се врти сама око себе, треба да знате како да почнете разговор о Друштву стражарске куле  ‘спонтано’ и како га сврсисходно водите, враћајући линију разговора опет и опет на нама потребне чињенице. Нама су потребни аргументи који ће приморати ваше посматраче да стану на вашу страну. Погледајмо, какве су то чињенице:

 

10.1. Библија.

Спољашња логика: Све активности било које хришћанске организације (у том смислу и Друштва стражарске куле) неопходно је упоредити са Библијом.

Унутрашња логика: Свако разумевање Библије неопходно је упоредити са мишљењем (у почетку Чарлса Расела, а после) Руководећег Савета Друштва стражарске куле.

10.2. Истинита организација Бога

Спољашња логика: Јеховини сведоци су истинита организација Бога, јер сви чланови ове организације једнодушно изучавају и испуњавају библијско учење.

Унутрашња логика: Јеховини сведоци су истинита организација Бога Јехове због назначења које су добили јеховисти 1919. године.

10.3. Докази неистинитости ‘Друштва стражарске куле’

Доказ неистинитости на основу спољашње логике: „Али пророк који би се усудио да говори у моје име оно што му нисам заповедио да говори, или који би говорио у име других богова, такав пророк нека се погуби. Ако у свом срцу кажеш: ‘Како ћемо знати које речи Јехова није рекао?’онда знај ово: ако пророк каже нешто у Јеховино име, па се то не догоди и не испуни се, онда то није рекао Јехова. Тај пророк је то рекао из дрскости” (превод Нови свет – Поновљени закон 18:20-22). Овде је показан библијски метод одређивања лажних пророка. Ако човек претендује на улогу пророка и ако се макар једно пророчанство таквог човека не испуни – пред нама је лажни пророк. Такав човек не може имати учитељска овлашћења од Бога, не може приводити људе Богу, не може бити угодан Богу. Текстови Стражарске куле показују да организација сматра себе ‘пророком Јехове’. Осим тога, можемо да покажемо свима њена неиспуњена пророчанства.

Доказ неистинитости на основу унутрашње логике: “Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга кога постави господар његов над својим домаћима да им даје храну на вријеме? Благо томе слуги кога господар његов, дошавши, нађе да чини тако. Заиста вам кажем: поставиће га над свим имањем својим”(Мт. 24:45-47). Према специфичном тумачењу које имају ‘Јеховини сведоци’ за ово место Писма, Христос је дошао 1914. године, а 1919. године именовао је Друштво стражарске куле Својим „верним и мудрим слугом”, који има овлашћење да учи од лица Јехове све народе. Сами сведоци говоре да је разлог овог именовања „квалитет духовне хране”. Ово, по њиховом уверењу, значи да је за Христа било главно то колико тачно учење Друштва стражарске куле показује уверења Самог Христа. Од 1919. године до сада Јеховини сведоци изменили су око 50 учења. Чак и да претпоставимо, да су јеховисти ЗАИСТА добили назначење од Христа 1919. године, онда су они сада одступници. Јер су изменили управо она учења, која је разматрао Христос 1919. године, и која је Он утврдио као истинита.

10.4. Неморалност јеховизма

Ако вам пође за руком да пружите Јеховиним сведоцима оба доказа њихове неистинитости,онда ће они највероватније рећи, да они имају веома велико ‘ЗАТО’. Они су са пуним ‘смирењем’ спремни да вам саопште да они воде беспрекоран начин живота ученика Христових. Управо их ово чини јединственом Божијом организацијом. Наводно, главна су дела, а уверења су на другом месту. Приметио сам да ако њихову ‘лабудову песму’ не зауставите излагањем реалних чињеница неморалног понашања чланова секте, онда јеховисти врло брзо прелазе на енергичне нападе на Цркву и на поједине њене представнике. Овде можете показати цитате са сајтова и из новина, где се наводе чињенице насиља, педофилије или пијанства јеховиста. У наставку ћемо дати цитате из периодичних издања, у којима је истинита информација о пороцима и необјективностима јеховистичког ‘свештенства’. У овој ситуацији Сведоци ће рећи, да ови људи сигурно нису више у Друштву стражарске куле. Библија говори: „избаците злога између вас самих.”

Тачно. Ако информација, на пример, о јеховисти-педофилу, дође у средства масовног информисања, онда ће ову ситуацију старешине брижљиво истражити. Ако се потврди негативна информација, онда тог човека лишавају општења. Али много чешће критичка информација испада банална клевета. У неким ситуацијама старешине немају јасне основе за то да истерају човека из организације. Али и поверење према том члану остаје ‘под знаком питања’. Таквог човека, по правилу, остављају на неки начин’под присмотром’. Њему делимично скраћују права до тренутка док се његов алиби на неки начин не потврди. Ово је заиста интелигентан правни систем који омогућава да се заштите њихови верни чланови од клевете и истерају само они који реално нарушавају репутацију друштва. Међутим, исти такав систем практично постоји у свим организованим религиозним конфесијама. Специфична особеност правног система Јеховиних сведока састоји се у њиховом тоталитарном карактеру. Овај карактер тиче се великог броја моралних и вероучитељских питања која подлежу разматрању правног комитета, организације истраге и казнене дисциплине. Ако, на пример, неки баптист напусти своју заједницу како би примио Православље, онда ће то за њега значити само то да он више не може проповедати са катедре баптистичке цркве, што је и логично. Тај човек се не може више причестити у баптистичкој цркви, али ово је ипак изазвано његовим православним уверењем, а не реакцијом баптистичких пастора. Након изласка из баптистичке заједнице, овај човек може спокојно да општи са својом родбином и пријатељима који су протестанти. Међутим, бивши Јеховин сведок губи практично све, што је имао у Организацији. Родбина бившег чланакоја је у секти сада може да разговара са њим на свакодневне теме.[39] Међутим, старешине увек морају да држе дистанцу међу овим људима.

Без обзира на то што можете да користите материјале ‘жуте’ (и остале) штампе за разобличавање мита о изузетној моралној чистоти јеховистичких старешина, препоручујем ипак да не злоупотребљавате ову литературу. Она може изазвати ефекат код ваших посматрача. Таква информација ће саме ‘Јеховине сведоке’, највероватније, извести из положаја ваших добрих саговорника у положај љутих конкурената. Често, управо новинарске публикације које су критичког карактера у односу према јеховистима доводе до тога да секташи излазе, лупајући вратима и више не иду ни на какве контакте. Зато ће бити много боље, ако будете доказивали неморалност јеховизма на основу свима очигледног неслагања између унутрашње и спољашње логике. Ова неслагања нам показују, као што смо већ видели, неистинитост руководилаца организације.

И овде можете рећи следеће: ‘Да, међу свештеницима могу бити и пијанице и блудници. Међутим, ако их брижљиво истерају из њихових заједница за њихово неморално понашање, онда је то знак ненормативности таквог понашања (за њихову конфесију). Лаж и клевета, које се чују са катедре Друштва стражарске куле, нису ништа боље од пијанства и блуда. Али, као прво, извор ове лажи су највиши руководиоци Друштва стражарске куле, који ову лаж шире кроз званични лист организације. Као друго, нико за лаж не истерује ‘помазанике чланове’Руководећег Савета, што нам свима показује нормативност ове лажи за саму организацију’.

11. ОСНОВНИ СЦЕНАРИО

ВРЛО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА!!! Испод ће бити наведен основни сценарио нашег разговора. Он ће имати улогу ‘инструмената за ноћно гледање’ без којих се не можете премештати ноћу по беспутном терену. Извините за чудан пример, али моје искуство различитих дискусија са ‘Јеховиним сведоцима’ ми сугерише да управо такво поређење њ осликава приказује специфичност разговора са ‘Јеховиним сведоцима’. Без претходно састављеног плана разговора, бићете слични оним легендарним Пољацима које је Иван Сусањин завео у блато. Дакле:

Сада морамо да видимо како се ове три теме сижеа које смо разматрали међусобно повезују.

Веза између тема ‘Библије’ и ‘Организације Бога’

11.1. ГЛАВНО ПИТАЊЕ: Прво питање са којим је најбоље почети разговор је питање о томе због чега је ваш саговорник изабрао Друштво стражарске куле. У чему је њена јединственост? Ово је најважније питање нашег разговора. Ради лакшег памћења, назваћу правило употребе ‘главног питања’, на пример, ‘ПОТЕЗ СКАКАЧЕМ’. Саветујем вам да пратите како јеховисти одговарају на њега са оловком у својим рукама. Писмено забележите све што вам кажу јеховисти. Пре него што ставите тачку у некој реченици, покажите то што сте написали вашим саговорницима. Питајте их да ли сте их правилно разумели. Нека они направе потребна појашњења. Ово правило назвао сам ‘РОКАДА’. Оно ће вам помоћи да концентришете све учеснике разговора на једну, вама потребну тему.

11.2. Када вам Јеховини сведоци буду одговорили на главно питање они ће обавезно дотакнути питање о Библији. Овде могу бити различите варијанте, али суштина је иста; Библија код Јеховиних сведока увек указује на Друштво стражарске куле:

‘Библија нам показује каква мора бити организација Бога’,

‘Библија нам показује каква морамо имати уверења’,

‘Управо наша организација највише учи следовати учењу Библије’.

11.3. Као одговор на ово, ви показујете вашим саговорницима текст ‘Раселове умишљености да је Апостол’. Правило употребе овог текста назвао сам правилом ‘ШАХА’. (Текст ‘Раселове умишљености да је Апостол’ налази се у прилогу №1 нашег приручника.)

Они даље почињу да вам доказују да Расел за њих није ауторитет.

11.4. Ви износите текстове, који говоре супротно. (Ови текстови налазе се у прилогу №2 датог приручника) Још једном направите ‘ПОТЕЗ СКАКАЧЕМ’, тј. поставите питање о томе, у чему је јединственост Друштва стражарске куле.

Они ће опет рећи, да Јеховини сведоци највише воле Библију.

11.5. Покажите савремене текстове Друштва стражарске куле у којима се говори да се Библија не може разумети без тумачења Руководећег Савета Јеховиних сведока. (Ови текстови налазе вам се у прилогу №3). Питајте Јеховине сведоке о томе за које је то заслуге ова организација добила право да правилно разуме Библију.

11.6. Тешко да ће они рећи да ‘ми разумемо Писмо правилно, зато што волимо Писмо, а Писмо волимо, зато што га разумемо правилно’. (Иако сам пар пута наилазио и на такав одговор). Потребан је други аргумент у корист Друштва стражарске куле. И он постоји. То је њихово учење о „верном и мудром слуги”. То је све! Честитам! Прешли сте на вама потребну тему ‘Организација Бога’.

Веза између тема ‘Организација Бога’ и ‘Докази неистинитости Друштва стражарске куле’

11.7. Покажите вашим саговорницима текст у коме се излаже јеховистичко учење о именовању њихове Организације 1919. године „верним и мудрим слугом”. (Овај текст налази се у прилогу №4 нашег приручника.) Обично нам, у овој ситуацији, Јеховини сведоци показују одломак Мт. 7:15-23[40].

11.8. Покажите Јеховиним сведоцима текстове Стражарске куле, који показују да је основни разлог именовања њихове Организације „верним и мудрим слугом” 1919. године било снабдевање квалитетном храном [Библијским учењима] и храном на време. (Овај текст налази се у прилогу №5 нашег приручника). Да је Господу Исусу Христу заиста пало на памет да преда овлашћење „верног и мудрог слуге” Друштву стражарске куле (тада су се они звали ‘Истраживачи Библије’), онда би Он имао два разлога да ово учини:

Морални разлог. Господ би могао именовати јеховисте „верним и мудрим слугом” због њиховог нарочито благочестивог живота.

Поглед на свет. Исус Христос би могао именовати јеховисте „верним и мудрим слугом” због чистоте њихове вере. У овом случају њихова религиозна уверења морала би у потпуности одговарати ономе што је људима хтео рећи Сам Спаситељ.

Савремени Јеховини сведоци обично тумаче намеру именовања Друштва „верним и мудрим слугом” управо првим разлогом. Литература најчешће указује на други разлог. Мислим да је то повезано са случајевима неморалног понашања Раселових истовераца који су били очигледни свим савременицима Чарлса Расела. У саопштењу ‘Стражарске куле’ о налажењу Друштва у табору сатане од 1914. до 1918. год.[41] налазим индиректну потврду те мисли да садашњи руководиоци Организације о овоме знају више него ми сада. А шта, ако разлог боравка Истраживача Библије у Организацији сатане није неморалност чланова, него одступање од чистоте вероучења? Каква су онда то учења због којих се братство Чарлса Расела на четири године нашло у духовној тами? Ето… задајте ово питање Јеховиним сведоцима!

Зато, ако на њега не одговоре, они су сагласни с тим, да је разлог богоодступништва њихових ‘духовних предака’ од 1914. до 1918. године – њихово неморално понашање. Дакле, ви износите на сто текстове Друштва стражарске куле који показују да је разлог именовања њихове Организације „верним и мудрим слугом” у првом реду – поглед на свет. Коришћење ових текстова омогућује вам да избегнете демагогију и складно пређете на тему ‘пловећих учења Друштва стражарске куле’. Сада је потребно да покажете текстове из литературе Друштва стражарске куле, у којима су приказане измене вероучења. (Ови текстови налазе се у прилогу №6. У нашем разговору са Галином – погледај т. 100-102.)

11.9. Обратите пажњу јеховиста на текстове у којима се говори о томе да је Раселов тим био у организацији Сатане од 1914. до 1919. године. (В. прилог №7. нашег приручника. У нашем разговору са Галином – погледај т. 63-67.) А сада подсетите ваше саговорнике, да је Чарлс Расел умро 1916. године. Затражите од ваших посматрача да направе правилне закључке из упоређивања ових чињеница.

11.10. Погледајте одломке из Писма из литературе Друштва стражарске куле, који утврђују начине разобличавања лажних уверења. (Ови текстови се налазе у прилогу №8.)

11.11. Покажите, да је организација називала себе ‘ПРОРОКОМ ЈЕХОВЕ’. Изложите текстове са лажним пророчанствима организације. (В. прилог № 9. ‘Друштво стражарске куле – пророк Јехове’ и №10. “Лажна пророчанства Јеховиних сведока”.)

То је све! Ништа компликовано. Једини проблем је у томе, ШТО ВАМ ЈЕ ПОТРЕБНО ДА НАУЧИТЕ ЦЕО ОВАЈ СЦЕНАРИО НАПАМЕТ!!!

 

Ускоро ћу вам испричати како Јеховини сведоци обично излазе ‘суви из воде’ чак и у њима најтежим ситуацијама. Ово им даје могућност да се практично некажњено баве демагогијом. Да не би дошло до овога потребно је да знате сценарио као ‘два плус два’ и пратите развијање дијалога. Ако из неког разлога нит разговора буде прекинута морате знати у којој етапи се то догодило. Биће вам потребно да се вратите на вама неопходну тему по сваку цену. У наставку ћу вам испричати како да учините ово а сада обећање ТТС[42] јеховистичке ‘одбране’.

Још једно саморазобличавање Јеховиних сведока: Од 1914. до 1919. године они су улазили у организацију Сатане.

[Јеховини сведоци] су продали себе због неправилних обичаја и пали у ропство светског царства криве религије [организације Сатане] … Овај посебан случај десио се у току Првог светског рата 1914-1918. (‘Стражарска кула’, 15. новембар 1980. год. [енг.], стр. 26, 27.)

 1. године [Јеховини сведоци] напустили су организацију сатане… (‘Стражарска кула”, 15. август 1991. год., стр. 17.)

12. КАКО СЕ ‘ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ’ БРАНЕ ОД, ЗА ЊИХ НЕЖЕЉЕНЕ, КРИТИКЕ?

У суштини, ако покажете посматрачима потребне текстове са цитатима из књига и часописа Друштва стражарске куле, онда ће ово бити сасвим довољно да учесници разговора пропрате нит ваших расуђивања и стану на вашу страну. Међутим, тешко да ће вам Јеховини сведоци дати могућност да ухватите њихову имишљеност и као овна за рогове, одведете у преградак и тамо затворите. (Наравно, изражавам се метафорички.) Друштво стражарске куле има до танчина разрађен систем информацијске самозаштите[43]. Зато, имајући у рукама све најубедљивије чињенице неистинитости Друштва стражарске куле, нећете ништа постићи, ако не будете знали како овај систем ради. Сада ћу набројати неколико начина помоћу којих ће се старешине трудити да обезвреде значај ваше аргументације и сведу на нулу све вашенапоре.

12.1. Забрбљавање

Од времена Чарлса Расела до данас овај метод самозаштите Јеховиних сведока остаје најчвршћи и најефективнији метод опструкције било којег антисекташког става. Најважније стратешко достигнуће “запричавања” је рушење сижејне линије вашег разговора. У пракси “запричавање” се пројављује кроз стремљење да се удаљи од теме и пренесе пажња присутних на разматрање мноштва различитих питања. На пример, ви сте дали на суд посматрача текст са ‘Раселовом умишљеношћу да је Апостол’. Као одговор на то, Јеховин сведок ће рећи да жели да се врати на ову тему мало касније, а сада мора неизоставно да изнесе једну важну мисао. ‘Буквално два минута и то ћу заборавити’, говори он.

А даље, као у анегдоти за два каубоја. Један каубој позвао је другог код себе на ранч. Домаћин показује фарму, обор за стоку, воћњак, пчелињак, колибу крај језера. И одједном гост примећује велику гомилу стајског ђубрива…

– Бобе, шта је ово?

– Слушај Џоне, испричаћу ти једну причу. Један каубој заљубио се у веома лепу девојку из благородне породице. Међутим, он је био јако сиромашан, а њен отац много богат. На дан њеног пунолетства отац је позвао најпознатије младожење на коњске трке. Онај ко победи на коњским тркама могао је да рачуна на њену руку. Каубој је победио, али га је отац преварио и одвео кћерку на имање. Тада је каубој отео девојку, али је отац одлучио да овога нађе и убије. Пријатељ каубоја постао је издајник, а људи богатог татице супронашли место где су се вољени скривали. Отац је лично устрелио каубоја и своју кћер. То је тако тужна прича…

– Добро.А шта са гомилом стајског ђубрива, откуд овде?

– Не знам, Џоне, могуће да су пси уплашили бизона…

Јеховини сведоци могу веома дуго и стрпљиво говорити о свему и ни о чему. Ако не можете да их зауставите, изгубићете све своје позиције. Забрбљавање ће вас довести до тога да ће посматрачи у једном тренутку изгубити нит разговора и тада губе свако интересовање за даљи разговор. Након што они оду, ви можете колико год желите да разобличавате јеховисте, секташима ће већ бити свеједно. Они ће хладнокрвно завршити разговор, а онда ће ‘уз колективни аплауз’ своје браће говорити на свом скупу о вашем неуспеху. Ово ће учврстити позиције лидера и охрабрити оне који су посумњали. Можете због овога бити револтирани колико хоћете, нико неће имати намеру да вам се оправдава; нико се од чланова секте због вас неће нервирати.

Запамтите просто правило: без спољашњих посматрача, ваше мишљење у вези Друштва стражарске куле једноставно не постоји.

12.2. Демагогија

Под демагогијом подразумевам пропагандни поступак у коме конструктивна дискусија од разматрања чињеница прелази на бесконачно разматрање терминологије. На пример, предлажете Јеховиним сведоцима да објасне неке, савременим члановима, опасне текстове Друштва стражарске куле из ранијих времена, а они вам одговарају да ви мешате појмове као што су ‘Организација Јеховиних сведока’ и ‘Друштво стражарске куле’. Наводно, ‘Организација’ је одабрани народ Јехове, а ‘Друштво’ је само правно лице које решава економска и административна питања. Као правно лице ‘Друштво стражарске куле’ ангажује чистачице, књиговође, правнике и шминкере. И наравно, они и не морају бити Јеховини сведоци. Овај вешти демагошки потез омогућава старешинама, да одмах реше три проблема:

А) Добиће у времену. Генерално, претензија јеховиста на ваше незнање у вези разликовања ‘Друштва’ и ‘Организације’ у контексту датог разговора није сасвим оправдана. Ако ово не схватите сигурно ћете се запетљати. Док се будете ослобађали, јеховисти ће се ухватити за ситнице неког вашег израза и ви ћете се ‘играти речима’ до момента док се време издвојено за разговор не заврши.

Б) Ослабиће пажњу ваших посматрача. Ако вам предложие да присуствујете на конференцији микробиолога или лекара офтамолога био би вам довољан један пут да схватите да тамо немате шта да тражите. У чему је проблем? Специјалисти се служе мноштвом појмова који супросечним људима непознати. Демагогија претвара занимљиву, скоро детективску историју секте у досадну казуистику. Ваши посматрачи ће зажалити што су потрошили време на скоро бесмислену говоранцију. Делимично ће и бити у праву. Они су потрошили на вас своје реално време, а ви губите то време на анализирање другостепених ствари.

В) Јеховисти вас провоцирају да ратујете са ‘ветрењачама’ и праве од вас идиоте. Судите сами, ако је ‘Друштво’ правно лице у коме могу бити људи различитих конфесионалних погледа онда критикујући ‘Друштво’, ви критикујете и ове ни у чему криве људе. То значи да сте инквизитор који не бира средства ради своје принципијелне борбе са сектама. (У нашем разговору са Галином, искушење да се утопим у демагогију појавило се у т. 24-29.)

Како реаговати на демагогију? Тражите увек кратак одговор на неки израз. У ситуацији са демагогијом на тему разликовања ‘Друштва стражарске куле’ (као правног лица) и ‘Организације Јеховиних сведока’ потребно је поставити сугестивно питање: ‘А ко од ове две различите групе претендује на улогу ‘ВЕРНОГ И МУДРОГ СЛУГЕ’?”’ Они ће обично рећи да је то Организација Јеховиних сведока јер је то, наводно, одабрани народ Божији.

Па, шта ћемо… Онда нам ‘Друштво стражарске куле’ (као правно лице) није занимљиво. Ако оно није „верни и мудри слуга”, значи да оно није аутор публикација Стражарске куле. Сада можете да се вратите на тему ‘Организација Бога’ и направите потез скакачем.

12.3. Емоционална резонанца

Технику емоционалне резонанце можемо представити као начин стварања у аудиторијуму одређеног расположења уз истовремени пренос пропагандне информације. Једно од правила пропаганде гласи: у првом реду треба се обратити не разуму човека, већ његовим осећањима. Бранећи се од агресивне информације на рационалном нивоу, човек увек може изградити систем контрааргументације и свести све напоре врбоватеља на нулу. Ако пак врбовање у секту происходи на емоционалном нивоу, ван његове свесне контроле, никакви рационални аргументи у том случају не делују. У нашем разговору са Галином појавило се неколико ситуација, када је Галина (очигледно несвесно) покушала да се послужи техником ‘емоционалне резонанце’. Овај покушај се посебно види у оном делу разговора, у коме је Галина говорила за невесту која трчи у сусрет женику (т. 131-132). Имао сам случај у животу када су секташи применили технику емоционалне резонанце тако ефективно, да су у моменту придобили за себе сав аудиторијум. Били су то мормони. Један од њих, двадесетогодишњи младић буквално се расплакао за време сведочења тога како му је мормонска секта помогла.

Говорио је приближно овако: ‘Ја сам веома велики грешник. Родитељи су ми дали тако много, али ја незахвални скот, стално сам се кретао на доле по стрмој равни. У почетку сам почео да псујем, затим сам пропушио, онда сам се страсно одао лаким наркотицима, најзад, злоупотребљавао сам алкохол. Постао сам лош, равнодушан и затворен. Једном приликом сам дошао у везу са неким друштвом, због којег умало нисам завршио у затвору. У то време нисам имао праве пријатеље и био сам близу самоубиства. Али Бог ме је волео и наишао сам једном на послу на изузетан часопис ‘Цркве Исуса Христа Светаца Последњих Дана’ (мормона). Након тога, нашао сам место где се ови људи окупљају. Био сам тада јако срдит, али верујући људи су својом бригом изменили моје срце. Ко сам био тада? Несрећни слабић кога је чекао затвор. Бог је извео чудесно дело у мом животу. Сада не пијем, не пушим, бавим се спортом. Имам девојку, посао и велику духовну породицу! И дошао сам овде да бих поделио са вама своју веру.’

У току монолога, млади мормон је колутао очима, активно гестикулирао, повишавао или снижавао тон на кулминационим местима, бацао поглед на очи гледалаца. Држао је све у напетости, све док нека жена није скочила и успротивила се: ‘Доста! Има много јаких личности које су измениле свој живот преставши да пију, пуше и псују, али им то не даје право да досађују непознатим људима. Ако сте се излечили од грипа, онда то не значи, да сте ви сада учитељ географије или чак биологије. Ви сте нешто постигли у животу и ја сам такође нешто постигла, али вам ја не упадам са поукама. Ви ми сада одузимате драгоцено време које сам могла потрошити да обиђем болесну баку. Нисам тражила од вас да ми овде исповедате своје грехе. И уопште ми није јасно због чега ја сад морам плаћати вашу самоувереност мојим временом и прихватањем ваше вере?’ Оштро, али убедљиво. Ове речи срушиле су сву магију речи мормона, и морали су да се повуку.

12.4. Упадање у реч

Упадање у реч није нека специјална техника врбовања, већ пре свега недостатак способности за комуникацију. Овај недостатак је обично везан са предубеђењем човека према неким људима или стварима. А пошто таква предубеђења постоје код скоро свих људи, онда се и упадање у реч може видети у практично свим разговорима. У нашем разговору упадање у реч ће бити закључак, да пошто ‘Друштво стражарске куле’захтевапотчињавањеразумевања Библије мишљењу представника Руководећег Савета ‘Јеховиних сведока’, то значи да нико од ‘Јеховиних сведока’ не може имати сопствено схватање Библије, које се разликује од учења ‘Организације’.[44] Лично нисам наилазио на такве слободоумне јеховисте, али допуштам да они постоје. На интернету сам налазио информацију о групама ‘отпора’ које не прекидајући везу са ‘Друштвом стражарске куле’, у строгој тајности, воде просветитељски рад међу активним члановима организације по питању рестаурације исправног односа према Библији. По њиховом мишљењу, ‘Организација’ мора да се потчини Библији, а не да тумачење Библије мора зависити од ‘Организације’.

12.5. Изгубљени цитат

Метод ‘изгубљеног цитата’, у суштини, може се сврстати у разноликост ‘забрбљавања’. Међутим, о њему ћу ипак говорити одвојено због његове специфичности. ‘Изгубљени цитат’ Јеховини сведоци примењују управо када их ‘дирнете у срце’, то јест, покажете посматрачима текстове ‘Стражарске куле’. Тешко да за свако место разговора можете показати оригинални часопис ‘Стражарске куле’, на пример за 1922. годину. Ја и ви се служимо копијама текстова, а саме ове копије налазимо на интернету. Руководство ‘Друштва стражарске куле’ никада неће показати простим члановима ‘Друштва’ране текстове организације. И ви већ знате разлог за ову тајност. У слободном приступу за чланове ‘Организације’ постоје специјални интернет-модули са текстовима неких књига и журнала Друштва стражарске куле, који, у најбољем случају, почињу од 1978 године. И шта, зар до 1978. године Јеховини сведоци нису објављивали часописе? Старешине говоре да нема смисла показивати раније часописе управо зато што је у савременим издањима најбоље од оног што се писало раније. Одлично.

У Новом Завету је најбоље од оног што се писало у Старом. Много од оног што је написано у Старом Завету хришћани сада не користе, али се користило у првом веку. Неке старозаветне заповести хришћани уопште никад нису примењивали. Међутим, ми сада штампамо Библију у којој се налазе и Стари и Нови Завет. Зашто се не би показало својој браћи и сестрама, како се ЗАПРАВО развијало богословље ‘Друштва стражарске куле’? Зато што ће ако се упознају са оригиналима ‘Стражарске куле’ из раних времена схватити да никаквог развоја тамо није било, већ је постојала лоше руковођена ‘протоплазма’ учења која су слично воденим кластерима нестала и спонтано се појавила без икакве логике и повезаности[45]. У нашем разговору са Галином, размотрили смо проблем ‘изгубљеног цитата’ у т. 68-81.

12.6. Нема се куд

Велики број Јеховиних сведока потпуно искрено сматра да за ‘Друштво стражарске куле’ не постоји алтернатива. Да, у њиховој организацији може нешто и да недостаје, мисле Сведоци: стрпљења, љубави, чак и неких библијских знања, али ово је буквално ситница у поређењу са оним шта чека члана ван организације. У контексту нашег разговора метод ‘нема се куд“Јеховини сведоци’ користе онда када критикују свештенослужитеље и парохијане традиционалних конфесија. Претходно сам се већ неколико пута дотицао ове теме. Таквих ситуација је било,има их и биће их у било којој религији.

Понекад иза ових приговора стоји неразумевање логике поступака свештенослужитеља традиционалних конфесија. Чему, на пример, освештање аутомобила у Православној Цркви? Зар православни свештеници уче да је освештање заправо благослов гвожђа на неки подвиг? Не, то нико никад није учио. По православном схватању, освештање аутомобила представља благослов за људе да испуне правила кретања у саобраћају, да возе пажљиво и да се моле пре него што седну за волан. А ако човек крши законе неће му помоћи чак ни три освештања. Тако и агресор, који користи освештано оружје не може да рачуна на похвалу Цркве и благослов Бога. И уопште, Библија не забрањује хришћанину да се служи оружјем:

„Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене. Зато ко се противи власти, противи се уредби Божијој а који се противе примиће осуду на себе.Јер старјешине нису страх за добра дјела него за зла. Хоћеш ли пак да се не бојиш власти? Чини добро и имаћеш похвалу од ње. Јер је слуга Божији теби за добро. Ако ли зло чиниш бој се, јер не носи мача узалуд, јер је Божији слуга осветник, да излије гњев на онога који зло чини. Зато је потребно покоравати се не само због гњева, него и због савјести”(Рим. 13:1-4).

Из овог текста Светог Писма видимо да власт имајући у својим рукама оружје има три основне функције одређене од Бога:

А) „Старешина… Божији слуга, осветник, да излије гњев на онога који зло чини”. Овде је показана казнена функција државне власти. Ова функција омогућава држави да успостави праведност. А праведност је, са своје стране, услов мирног суживота људи најразличитијих уверења.

Б) „И због тога се треба повиновати не само због страха од казне, него и по савести“. Застрашивање казном најбоље је средство спречавања безакоња. Али, боље је ако се покоравамо властима не због ‘присиле’, него због поверења Богу, то јест по савести.

В) Према томе, онај који се противи власти, противи се Божијем установљењу.

Васпитна функција власти. Човек који се не покорава Богом установљеној власти, не покорава се Богу. Власт може да нас научи скромности и покорности без којих наш духовни живот не може бити благословен. Да, и овоме нас учи Библија. Али проблем односа између власти и религије је посебна, врло сложена тема, са великим мноштвом изузетака и различитих решења. Зато није потребно, да се у разговору са Јеховиним сведоцима трудите да потпуно откријете ову тему. Боље је да им предложите да се сретнете још једном и посебно поразговарате о теми.

Важно једа Јеховиним сведоцима можемо дати аргументовано библијско објашњење у вези свих традиција Цркве освештаних током хиљада година. Мислим да ће Јеховине сведоке много обрадовати чињеница што се ми не спремамо да оправдамо неморално понашање неких свештенослужитеља. Таквих је пак ‘шугавих овци’ увек било. Господ наш Исус Христос предсказивао је, да ће у Цркви (у Царству Небеском, које је слично великој рибарској мрежи) бити како ‘лоша, тако и добра риба’. И дефинитивно одвајање добра од зла десиће се тек на крају времена (в. Мт. 13:47-50). Зато формално присуство непокајаних грешника у простору Цркве није доказ да је Црква изгубила светост и Божији благослов. Ја предлажем Јеховиним сведоцима да упореде идеале Православне Цркве са идеалима ‘Друштва стражарске куле’, примере светости у Православљу са примерима светости у јеховизму, а примере неморалног понашања представника РПЦ са истим таквим примерима чланова Друштва стражарске куле. Уверен сам, да у последњем случају посебних разлика неће бити. Сви ми подједнако грешимо, али управо нам је светост стварно различита.

У прилогу № 11 налази се информација о неморалном понашању представника Организације Јеховиних сведока.

 

13. КАКО ОДГОВОРИТИ НА ДЕМАГОШКЕ ИЗЈАВЕ ‘ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА’

Претходно сам већ говорио да је најефикасније средство против демагогије и забрбљавања чување разговорне линије. У глави 11 дато је једанаест тачака разговора које треба научити напамет. Ако ово учините, онда можете изнова и изнова да се враћате изгубљеној нити расуђивања и након свих дезоријентишућих поступака јеховиста. Да би од самог почетка концентрисали разговор у оквирима нама потребне линије разговора ја примењујем метод који зовем ‘МОБИЛИЗАЦИЈА’. Његова суштина се састоји се у томе да од Јеховиних сведока пре почетка нашег разговора добијем одређена обећања искрености и поштења. Да бисте видели како се то ради погледајте т. 1-14 нашег разговора са Галином. Ако спроведете ‘Мобилизацију’, онда ће број одступања од линије разговора узрокованих секташком демагогијом бити вишеструко умањен. Осим тога, постоје и друга вама корисна својства ‘Мобилизације’.

‘Мобилизација’ вам помаже да организовано завршите разговор. Након што поставите питања ‘Сведоцима’ и ставите на сто штампане или фотокопиране текстове ‘Стражарске куле’који противрече усменим изјавама секташа, подсетите их да су обећали говорити истину и ништа осим истине. ‘Сведоци’ ће уверавати да су били искрени. Одлично. Значи, лаже ‘Друштво стражарске куле’, што је и потребно доказати. Након овога, ставићете на сто текстове из прилога № 12. Ово ће бити веома упечатљив крај вашег разговора.

‘Мобилизација’ вам омогућава да од самог почетка освојите иницијативу. Посматрачи ће видети, да сте ви – ‘модератор’ разговора и зато ће се њихово укључивање у разговор десити са ваше стране. ‘Јеховини сведоци’ ће се наћи у улози сведока на суду. Ово ће их дисциплиновати, чинећи их уздржљивијим у речима и емоцијама.

Постоји још једна ствар која вам може добро доћи у разговору са Јеховиним сведоцима. Морате знати како да направите логичан прелаз од демагогијена вама потребну тему. Већ сам много пута говорио да је тема која нас интересује – ‘ИСТОРИЈА ДРУШТВА СТРАЖАРСКЕ КУЛЕ’. У случају да јеховисти не разумеју да је ова тема заправо најнепожељнији повод за сусрет са вама, онда се ова тема једноставно може одредити раније, а после враћати ‘Сведоке’ сваки пут када они покушавају скренути ‘на лево’. Али такав луксуз ми немамо. Зато прво што морате да урадите, јесте да размотрите са јеховистима разлог због којег желите с њима говорити баш о Божијој организацији. Покушајте објаснити вашим партнерима да ако је ‘Друштво стражарске куле’ лажна организација онда с њом нема смисла разматрати било каква богословска питања. Лажна организација увек ће лажно истумачити Божије учење.

Да би јеховисти могли са вама да разматрају Библију, они морају бити ауторитет за вас. При чему реч није о томе,  да су ваши саговорници – добри људи. У то не морамо сумњати. У разним организацијама има много изванредних људи, који упркос томе искрено служе лажним идејама. Важно је то да јеховисти у разговору са вама представљају уверења организације претендујући на овлашћења учитељства од лица Бога Јехове.

Сада ћу објаснити како направити прелаз са било којег ‘брбљања’ на тему ‘Организација Бога’ (т. 1. или 4. нашег разговора). Сваки пут када вам буду понудили часописе ‘Друштва стражарске куле’ у којима се налази било какав историјски материјал којим се јеховисти служе ради демагошких циљева, ви можете прећи на разматрање историје друштва. На пример, дали су вам часопис ‘Треба ли веровати у Тројство?’. Тамо се говори о томе како је цар Константин Велики, будући и сам паганин, донео на Првом Васељенском Сабору тринитарну терминологију[46]. И иако су представе јеховиста о улози цара у црквеној догматици бескрајно далеке од истине ипак нема никаквог смисла у томе да им то објашњавате. Не губите време на ово.

Боље упоредите Константина и Чарлса Расела. Можете их питати да ли знају због чега на гробу Чарлса Расела у Пенсилванији стоји умањена копија Кеопсове пирамиде са представом крста?[47]

Ово питање вам даје могућност да почнете разговор о томе како јеховисти мењају своје учење током свог историјског развоја. Ако би се говорило о програму политичке партије онда би ове измене биле природне. Међутим, ‘Јеховини сведоци’ тврде да они проповедају несумњиву истину која је дата човечанству у неизменљивом облику.

Какви још могу бити начини излаза из ‘лавиринта’ јеховистичке демагогије ка теми ‘Историја Друштва стражарске куле’? То може бити сугестивно питање. Претпоставимо да је ‘Јеховин сведок’ почео да прича о томе како су га лоше дочекали у неком храму. Сазнајте од њега који је то храм? Како се зове свештеник? А онда питајте: ‘А код Јеховиних сведока’ су вас сусрели боље? А да је било обрнуто, онда би  остао у храму? Зар не постоје такве ситуације, када у некој хришћанској заједници боље дочекају човека, него код ‘Јеховиних сведока’?’

Сваки човек који здраво расуђује схвата да гостопримство не може бити најважнији аргумент у прихватању вере. И гле, човек почиње да говори о уверењима ‘Јеховиних сведока’. А нама је управо ово и потребно. Ако почне да говори о томе да је код њих све по Библији, иди на т. 11.2. нашег сценарија. Ако човек говори о томе како је ‘организација Јеховиних сведока’ изванредна, иди на т. 11.1 или 11.4.

Мислим, да је анегдота најбољи прелазак од демагогије и брбљања на нама потребну тему. Прекидање размишљања било ког човека анегдотом, не сматра се изразом лошег тона чак и у најинтелигентнијем друштву:

Умиру православац, католик, муслиман и пет ‘Јеховиних сведока’. И сви долазе у пакао.

Православац: Видите ли ово? Мислио сам, пошто сам православац, да то значи да могу да пијем, блудничим, псујем и да ми неће бити ништа због тога…

Католик: А ја нисам у паклу, ја сам у чистилишту. Брзо ће ме одавде ослободити!

Муслиман: Па говорио сам вам, да ћете сви бити у паклу.

‘Јеховини сведоци’: А ми нисмо у паклу, ми смо на рајској земљи!

Православац, католик и муслиман: Каква је то рајска земља, када је овде сумпор, пламен и јецање грешника?

‘Јеховини сведоци’: Библија нам је обећала да ћемо васкрснути на рајској земљи. Библија не може лагати. Значи, ми смо на  рајској земљи! Ми сви тако мислимо, значи, то је истина!!!

Сувопарни богословски материјал ће бити права мука за ваше посматраче. Добра, али мудра шала направиће ефекат ‘гутљаја хладне воде у врелој пустињи’. Ово ће учврстити ваше позиције у очима посматрача. Важно је да ваш хумор буде актуелан, а не циничан. Испричали сте, осмехнули се, уклонили напетост. А сада ‘ПОТЕЗ СКАКАЧЕМ’!

Да ли још памтите, шта је то? То је питање, зашто је баш ‘Друштво стражарске куле’ организација која делује од лица Божијег. ‘Сведоци’ на то могу да вам одговоре да свака религиозна организација сматра себе најистинитијом. То је заиста тако. Међутим, ово није одговор на ваше питање. Ви нисте питали ваше другове ‘Јеховине сведоке’, да ли они себе сматрају истинитом Божијом организацијом или не. Ово је тако јасно, као што свако има родитеље. Нас интересује који су изузетни разлози ‘Јеховиних сведока’ да себе сматрају Организацијом коју је изабрао лично Сам Бог – Јехова. Након тога, кад ‘Јеховини сведоци’ одговоре на ово питање, ви можете прећи или на прву или на четврту тачку нашег сценарија.

Још једна анегдота, која вам може помоћи да се вратите на тему ‘Организација Бога’:

‘Умире’ руска новчаница од 10 рубаља и америчка валута од 100 долара. И баш ових 10 рубљи шаљу у рај, а 100 долара у пакао. Амерички долари вриште: ‘Ово не може бити! Толико пута сам спасавала разне бизнисмене, свештеници и монаси су се служили мноме, зашто ме шаљете у пакао?’ А 10 рубаља јој одговара: ‘Па ти никад ниси била у цркви!?’ Код јеховиста уместо храмовапостоје дворане краљевства. Управо се у њима окупља локална организација Јеховиних сведока. Питајте их зашто не користе реч ‘Црква’ за означавање својих сабрања, а након што вам испричају своје схватање овог питања, можете мирно прећи на тачке сценарија 1 и 4.

Претходно сам вам већ испичао анегдоту за два каубоја и гомилу стајског ђубрива. Њу, успут, такође можете ставити у ‘штедну касицу’ ваших апологетских средстава.Ова анегдота може добро доћи у ситуацији када треба да размотрите т. 11.10. основне линије разговора ‘Начини разобличавања лажних уверења’. Ако представите ову анегдоту као алегорију, онда је романтична прича о сиромашном каубоју – оно што ‘Друштво’ прича о себи, а гомила стајског ђубрива је оно што је њихова организација заправо.

Ево још једног случаја из живота једне протестантске заједнице. У једном граду разболео се веома угледан пастор. И гле, младом брату који улива наду, дају могућност да изађе на сцену како би изнео саопштење: ‘Драга браћо и сестре! Помолимо се за нашег брата, Андреја Петрова који не може да присуствује на сабрању због болести. Он има упалу синуса’. Млади брат је изашао и узбуђеним гласом изговорио: ‘Драга браћо и сестре! Помолимо се за нашег брата, Андреја Петрова, који не може присуствовати на сабрању због болести. Он има…како да…овај…хемороиде!” Ту је, по реакцији сале, схватио, да је рекао нешто, што није то што не би требало и буквално побегао са сцене. Њега поново враћају на сцену, да би се извинио и рекао, да брат има запаљење синуса. Млади брат улази и говори: ‘Драга браћо и сестре! Опростите. Нисам правилно рекао, наш брат Андреј Петров нема хемороиде. Он има гонореју!’ Ова анегдота из живота протестаната је одлична илустрација за то, како се шири лажна информација. И ако Јеховини сведоци примене против вас метод ‘НЕМА СЕ КУД’, онда можете избећи напад препричавањем овог смешног случаја. А на оном скупу ће се заиста наћи човек без осећаја за хумор који би могао помислити да је овај пастор – блудник. Испоставља се да за ово сви знају, међутим, нико не жели да се бори са тиме. Ево још једне чињенице коју јеховисти (и не само они) могу навести као потврду тога да су све хришћанске конфесије (осим ‘Друштва стражарске куле’) већ одавно напустиле Христа и Његово учење. Треба имати мало здравог разума и мало смисла за хумор да се схвати, колико су бесмислене наше представе о другим конфесијама.

И на крају: Не треба мислити, да успех технике ‘Ветиљског гамбита’ зависи само од интелектуалне компоненте описане у овој књизи. Ви ћете моћи да научите вашег јеховистичког друга, пријатеља и брата да мисли самостално ако будете испунили и друге услове:

Треба много да се молите за овог човека од све душе и да молите Бога за просветљење не само његовог разума, већ и срца.

У својим разговорима са ‘Јеховиним сведоцима’ не смете се користити лажним средствима која су назначена у 12. глави. Знајте да ће вам коришћење ових метода дати само тактички успех. Стратешки ћете изгубити, то јест, изгубићете  Божију наклоност и сваки углед у очима ‘Јеховиних сведока’.

Не смете да се преузносите и осуђујете ове људе. Већина њих је пришло организацији да би служили Богу. Њих су обманом приморали да служе малој групи религиозне олигархије. Тешко да ће се међу нама наћи здраворазуман човек који би могао рећи да он никада не би доспео у секту Јеховиних сведока.

Треба да волимо ове људе. Да у једном тренутку они нису били усамљени тешко да би таква секта као што је ‘Друштво стражарске куле’ могла да их заинтересује. И иако су сами направили свој избор ступивши у ову организацију, ви и ја смо исто криви. Па ми их нисмо подржали у тешком тренутку за њих, нисмо их узели за руку и са њима дошли у храм. Ми смо они који су равнодушно гледали како секта у току неколико месеци делује на њихове мозгове, прогонећи одатле захвалност својим родитељима и нежност према својој деци.

 

14. ШТА ДАЉЕ ЧИНИТИ?

Ако сте успели да испуните своју мисију да вама веома драг човек напусти ‘Друштво стражарске куле’ треба му помоћи да прође рехабилитацију пошто је он, по свом погледу на свет, још увек ‘Јеховин сведок’. Будите спремни да заједно са њим изучавате Библију по посебним приручницима прилагођеним за Јеховине сведоке. Препоручујем књиге Рона Роудса ‘Расуђујући са Јеховиним сведоцима уз помоћ Писма’, Игора Скерцо ‘Тајно царство Стражарске куле’ и Рејмонда Френца ‘Криза савести’.

Све ове књиге могу се наћи на интернету. Ове књиге ће помоћи вашим ближњим да сачувају у себи оно добро које су нашли у ‘Друштву стражарске куле’ и оставе зло. Ако у вашем граду постоје православне заједнице, онда веома препоручујем да их упознате са овим људима. Тамо ћете добити не само емоционалну подршку, већ и молитвену помоћ и духовну утеху и могућност да себе остварите у друштвеном и мисионарском служењу.

* * *

Прилог № 1. ‘Умишљеност Чарлса Расела да је Апостол’.

“Шест томова моје [Чарлса Расела – оснивача организације ‘Јеховиних сведока’] књиге ‘Изучавање Писама’ је практично Библија, састављена по темама, од којих се свака потврђује библијским текстовима. Можемо је назвати тематском Библијом. Другим речима, то нису просто коментари на Библију, већ сама Библија… Људи су неспособни да разумеју вољу Божију без моје књиге. Чак и ако је човек читао ‘Изучавање Писама’ у току десет година и ако остави моју књигу и покуша да чита само Библију, искуство ће показати: кроз две године биће у потпуној тами. Са друге стране, ако он крене да чита само ‘Изучавање Писама’ и изворе који су тамо дати, чак и не отварајући Библију, за две године биће у светлости, јер ће видети светлост Писма’ (‘Стражарска кула’, 15. септембар 1910. год., стр. 298.)

Прилог № 2. Чарлс Расел – ауторитет за Јеховине сведоке

‘Чарлс Тазе Расел – први председник Друштва стражарске куле, чијој вери треба да подражавамо’ (‘Стражарска кула’ 1. децембар 1993. год., стр. 17.)

‘Да Расел није био веран Речи Божијој, не би било ни речи о томе да Бог кроз њега дејствује (Јер. 23:28; 2 Тим. 3:16,17). Не би могао послужити Богу ни човек који се бојао да проповеда оно што је, како је он видео, јасно речено у Библији (Јез. 2:6-8). Не би постао користан Богу ни частољубац који помоћу библијских знања тражи славу себи (Јн. 5:44)’. (‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 621.)

‘Судећи по резултатима, нема сумње у то да је напорима брата Расела и његових сарадника управљао свети дух Јехове.’ (‘Стражарска кула’, 15. мај 1995. год., стр. 17.)

‘Током целог свог живота Расел је за нас био ‘Друштво’. Сва активност се вртела око његове неуморне истрајности у испуњавању воље Божије.’ (‘Објавитељи’, 1993. год., гл 6., стр. 62.)

Прилог № 3. Без руководства ‘Друштва стражарске куле’ немогуће је Библију схватити правилно

‘По вољи Бога Јехове, Библија је написана тако да је неопходно ступити у везу са Његовим људским каналом да би се могла потпуно и правилно разумети’. (‘Стражарска кула’ 15. фебруар 1981. год., стр. 17.)

‘На тај начин, Библија је организациона књига и припада хришћанској конгрегацији као организацији, а не људима, независно од тога колико искрено су они уверени у то да могу да протумаче Библију. Из тог разлога Библија не може бити правилно схваћена без објашњења видљиве организације Јехове.’ (‘Стражарска кула’, 1. октобар 1967. год., стр. 587.)

‘Они (одступници) говоре да је важно читати саму Библију самостално или у малој групи код куће. Али је необично да таквим ‘читањем Библије’, они иду у потпуно супротном правцу – ка одступништву, ка оним вероучењима које тумачи свештенство хришћанског света, која су се учила пре сто година…’ (‘Стражарска кула’, 15. август 1981. год., стр. 28-29.)

Прилог № 4. Основни разлог, због којег ‘Друштво стражарске куле’ себе сматра истинитом организацијом Бога

“Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга [организација], кога постави [Исус] над својим [следбеницима], да им даје [духовну] храну на вријеме? Блажен је тај слуга [организација] кога [Исус], дошавши [1914. године], нађе да чини тако! Заиста вам кажем: [с пролећа 1919. године] поставиће га [Органицацију стражарске куле] над свим [земаљским] имањем својим (Мт. 24:45-47).” (‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, 1973. год., в. главу 17, ‘Слуга који је видео илузију’, стр. 349-357.)

Прилог № 5. Разлог због којег је Христос изабрао ‘Друштво стражарске куле’ за „верног и мудрог слугу”

‘Снабдевање квалитетном храном [Библијским учењима] и храном на време било је пресудно. На основу тога донета је одлука [Исуса]’. (Фредерик Френц, ‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, стр. 349-355.)

‘У фокусу се нашло обезбеђивање хране, хране најбољег квалитета и на време. Управо у складу са овим Господар [Исус] који се вратио морао је донети своју одлуку… При обиласку [Друштва] 1919. године… Исус Христос је нашао именованог „слугу” мудрог и верног да обезбеђује храном Своје [ученике]’. (Фредерик Френц, ‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, ‘Време Господаревог обиласка слуге’, стр. 355.

‘Логично је да они који имају Божју подршку морају (1) подучавати само оно што Бог открива у својој Речи и (2) одбацити учења која се темеље на људској мудрости или традицији.’ (‘Стражарска кула’, 1 јун 2001. год., стр. 14.)

Прилог № 6. Примери измене вероучења ‘Друштва стражарске куле’

Када је почело присуство Христа?

[Адвентиста] Барбор је успео да убеди Расела да је невидљиво присуство Христа (Други Долазак) почело 1876. године. (‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 46-47.)

Сада ‘Јеховини сведоци’ верују да је Христос дошао 1914. године: „Ко је, дакле, тај вјерни и мудри слуга [организација], кога постави [Исус] над својим [следбеницима], да им даје [духовну] храну на вријеме? Блажен је тај слуга [организација] кога [Исус], дошавши [1914. године], нађе да чини тако! Заиста вам кажем: [с пролећа 1919. године] поставиће га [Органицацију стражарске куле] над свим [земаљским] имањем својим (Мт. 24:45-47).” (‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, 1973. год., в. главу 17, ‘Слуга који је видео илузију’, стр. 349-357.)

Ко је „верни и мудри слуга”?

Међутим, након отприлике десет година жена Раселовог брата изразила је јавно мишљење да је верни и мудри слуга – сам Расел. Њено мишљење је прихваћено, и током приближно, 30 година, истраживачи Библије придржавали су се таквог погледа. Брат Расел није оспоравао ово мишљење… Схватање овог питања изложено од стране брата Расела 1881. године, да управо верни и мудри слуга није један човек, него група људи, која се састоји од свих живих на земљи помазаних чланова тела Христовог, – поново је потврђено у Стражарској кули од 15. фебруара 1927. године. (‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 143.)

Прилог № 7. Од 1914. до 1919. године Јеховини сведоци су били у организацији сатане

[Јеховини сведоци] су продали себе због неправилних обичаја и пали у ропство светског царства криве религије [организације Сатане] … Овај посебан случај десио се у току Првог светског рата 1914-1918. (‘Стражарска кула’, 15. новембар 1980. год. [енг.], стр. 26, 27.)

 1. године [Јеховини сведоци] напустили су организацију сатане… (‘Стражарска кула’, 15. август 1991. год., стр. 17.)

Прилог № 8. ‘Стражарска кула’ показује начине разликовања лажних и истинитих учења

Неки противници тврде да су ‘Јеховини сведоци’ лажни пророци. Они говоре да су били установљени датуми, али се ништа није десило. Ми опет питамо, какав мотив су имали ови критичари? (‘Стражарска кула’, 15. август 1986. год.)

‘Заиста, у прошлости су били људи који су предсказивали крај времена, чак са објавом тачних датума… Они су криви за лажно пророчанство. Ти људи нису имали Божију истину и лично сведочење да су Богом руковођени и коришћени.’ (‘Пробудите се!’ 8. октобар 1968. год., стр. 23.)

‘Логично је да они који имају Божју подршку морају (1) подучавати само оно што Бог открива у својој Речи и (2) одбацити учења која се темеље на људској мудрости или традицији.’ (‘Стражарска кула’, 1 јун 2001. год., стр. 14.)

‘Свака измена учења говори о небогонадахнутом извору ових доктрина и о настојањима руководилаца да усагласе настала неслагања.’ (‘Тако говори руководећи орган Јеховиних сведока’, 11,48-54.)

‘Ако ми без сумње следимо човека, то већ нећемо бити ми. Нема сумње да једна људска идеја може противречити другој и она, која је била светлост пре годину, две или шест година сада ће се сматрати тамом. Али са Богом нема таквог простора за варијације, нема ни сенке измене и управо зато бити са њим, значи бити са истином. Свако познање или светлост који исходе од Бога, морају бити исти као и њихов аутор. Нови поглед на истину никада неће противречити старој истини. ‘Нова светлост’ неће никад искључити ‘стару, него ће је допуњавати.’ (‘Стражарска кула’, 15. јун 1964. год., стр. 365.)

‘Али пророк који би се усудио да говори у моје име оно што му нисам заповедио да говори, или који би говорио у име других богова, такав пророк нека се погуби. Ако у свом срцу кажеш: ‘Како ћемо знати које речи Јехова није рекао?’, онда знај ово: ако пророк каже нешто у Јеховино име па се то не догоди и не испуни се, онда то није рекао Јехова. Тај пророк је то рекао из дрскости’ (превод Нови свет – Поновљени закон 18:20-22).

Прилог № 9. Друштво стражарске куле – пророк Јехове

‘Њиме [Друштвом стражарске куле Јехова] наставља да пророкује у невиђеним размерама икад. Ова активност није просто случајност. Иза ње стоји Јехова.’ (‘Стражарска кула’, 15. јун 1964. год., стр. 365).

‘Људи данас могу видети многа дела Створитеља. Они у рукама имају Библију али је мало читају или слабо разумеју. Дакле, да ли је Јехова дао пророка да помогне људима, да их упозори на опасност и објави им о будућем? На ова питања може се одговорити са сигурношћу. Ко је тај пророк? Тај ‘пророк’ није један човек, него организација коју чине мушкарци и жене. То је била мала група следбеника који су пратили у стопу Исуса Христа, позната у своје време као група која изучава међународну Библију. Они су данас познати као ‘Јеховини сведоци’. Наравно, лако је рећи, да ова група делује као ‘пророк’ Бога.’ (‘Стражарска кула’, 1. април 1972. год., ‘Они ће знати, да је пророк међу њима’, стр. 197.)

“Пророчанства представљају претходно записану информацију о ономе што ће се сигурно десити у будућности.’ (‘Стражарска кула’, 15 април 1995. год., стр. 4.)

Прилог № 10. Лажна пророчанства Јеховиних сведока

‘Да, крај овог система је веома близу! Зар то није разлог да појачамо нашу активност? Долазе извештаји од браће која продају своје куће и имања и планирају да заврше дане, преостале у овом  старом систему у пионирском служењу. Наравно, ово је јако леп начин коришћења кратког времена, осталог пред крај злог света.’ (‘Царско служење’, мај 1974. год., стр. 3.)

‘Заиста, очекују се велике ствари о којима треба говорити што ми и радимо: у току 26 година све постојеће владе ће пасти и нестаће. Према очигледном доказу онога што Библија говори о временима незнабожаца, сматрамо за неоспорну истину да ће се коначни крај овоземаљских царстава и потпуно успостављање Царства Божијег завршити крајем 1914. године од Христовог Рођења.’ (‘Време је близу’ [‘Изучавање Писама’, том II], Друштво стражарске куле, 1889. год. [1908 год. издања], стр. 98, 99 [в. стр. 62-64].

‘На основу обећања која су дата у Речи Божијој морамо доћи до једнозначног и несумњивог закључка да милиони сада живих никада неће умрети.’ (Џ. Ф. Радерфорд, ‘Милиони сада живих, никада неће умрети’, фебруар 1918. год., стр. 89.)

Овде се говорило о томе, да ће 1925. године почети 1000-годишње царство Христово, а такође да ће те године васкрснути Авраам, Исак, Јаков и други праведници Старог Завета. (В. исто у ‘Стражарска кула’, 1. јануар 1997. год., стр. 11.)

‘Такође, 1918. године, Бог ће потпуно разрушити цркве и милионе чланова цркава. Ипоставља се на тај начин да ће једино могуће спасење исходити из радова пастора Расела, у којима се открива суштина заласка ‘хришћанства’.’ (‘Завршена мистерија’ [‘Изучавање Писама’, том VII], 1917. [1917. год. издања], стр. 485 [в. стр. 65-66].)

‘Они ће бити васкрснути и попут садашњих људи (служитеља) поставиће кнезове и владаре на земљи: Зато морамо са поуздањем да очекујемо, да ће 1925. година бити обележена повратком Авраама, Исака и Јакова и мудрих пророка из прошлости: 1925. обележиће васкрсење мудрих служитеља из прошлости и почетак обнове.’ (Џ. Ф. Радерфорд, ‘Милиони сада живих, никада неће умрети’, 1920. год., стр. 89,90,97 [в. стр.67-69].)

‘У складу са овом истинитом библијском хронологијом, шест хиљада година од стварања човека завршава се 1975. године и седми хиљадугодишњи период људске историје почеће пропашћу 1975. године: За човека то неће бити просто шанса или несрећан случај, него у складу са циљем, указаном љубављу Бога Јехове, човек ће бити враћен под власт Исуса Христа ‘господара суботе’, да би ушао у седмо хиљадугодишње постојање човечанства.’ (‘Вечни живот у слободи синова Божијих’, 1966. год., стр. 29-30.)

Прилог № 11. Шокантне чињенице из живота чланова организације ‘Јеховини сведоци’

 

2005 год. Јарослављ

Бивши радник једног од јарославских предузећа Јевгениј Леонидович Комаров, како кажу, волео је да попије. То се породици, где су расла два сина и малена кћерка, никако није свиђало. Затим се родитељ одједном отрезнио, међутим, радост укућана није трајала дуго.

Како се испоставило, Јевгенија Леонидовича су од пића одвикли ‘Јеховини сведоци’.

Алкохолизам је једноставно уступио место религиозном фанатизму и сада понашање четрдесетогодишњег човека који очекује крај света изазива у породици још већу узнемиреност. Притом не без основа. Шестог априла у глави човека чуо се неки ‘глас’ који му је саопштио да ће спасити своју душу само онај ко принесе на жртву своју родбину. Комаров је тихо нестао са посла, узео са градилишта тежак камен и свратио у школу свог сина. Ништа не сумњајући, деветогодишњи Дима је био уверен да је отац једноставно свратио по њега успут. Заједно су кренули кући – у деветоспратницу на булевару Фрунзе. Но тек што се дечак нашао надомак улаза, на његову главу се сручила очева рука са стиснутим каменом у њој. Крв је бризнула… Само неколико пролаза степеницама, одвајало је дете од стана у коме је у то време седела мајка са његовом малом сестром. Међутим, отац је избезумљен на религиозној основи имао јаку ревност. Укупно је ударио дечака шест пута по глави, а затим се упутио да тражи другог сина. Диму су спасиле комшије које су провириле кроз отвор за степениште и угледавши дечака који лежи без свести позвали су ‘хитну помоћ’.

На срећу, старијег сина, тринаестогодишњег Рому, отац није нашао али је Комаров почео да долази себи, одједном је схватио шта је учинио и одлучио је да се утопи у Волги. Међутим, храброст за то  отац породице није имао и лутајући мало по обали, сам се јавио у полицију.

 1. године, како наводе новине ‘Chicago Sun-Times’ родитељијеховисти претукли су на смрт своју малу кћерку.
 2. године у селу Чала (Грузија) 34-годишња Мзевинар Мониашвили, члан религиозне секте ‘Јеховини сведоци’, у јеку свађе убила је секиром свог православног мужа – 34-годишњег Бадриа Камадзе.
 3. године 40-годишњи становник Јарославља посећивао је скупове религиозне организације ‘Јеховини сведоци’ који су га редовно снабдевали посебном литературом. Чувши ‘глас свише’ нанео је свом сину 10 удараца каменом по глави. Осмогодишњи Дима чудом је остао жив.

Бивши члан секте ‘Јеховини сведоци’Вилијем Бауен из Калверт Ситија, држава Кентаки, који је радио за секту 44 године (од дана свог рођења), изјавио је 2002. године да се ‘Организација Стражарске Куле’ одавно претворила у рај за педофиле и то се може пратити до највиших њених инстанци (Часопис ‘Шпигел’ од 12. јуна 2002. год.).

Полиција Чикага ухапсила је религиозног служитеља из Њујорка, након што је инсталирао скривену камеру на међународном аеродрому О’Хеир и снимао на видео малолетне дечаке и мушкарце у тоалету.

Дописник CBS-2 Сузана Ле Минјо извештава о озбиљним оптужбама због којих је био приведен од стране полиције.

Полиција у Мидлтауну (Њујорк) тврди да је 50-годишњи Хесус Мануел Кано користио скривену камеру да би снимао на траци малолетне дечаке и мушкарце у време када су они користили писоаре на аеродрому О’Хеир. Претпоставља се да је Кано гледао шест или седам тоалета истовремено у току шест или седам сати.

У његовом аутомобилу у Мидлтауну (Њујорк) нађен је доказ – видео-камера са непристојним снимком, који је направљен на аеродрому О’Хеир.

‘Након прегледа видео-траке испитаћемо приведену особу за учешће у неким преступима, учињеним у држави Илиноис,’ изјавио је полицијски инспектор Мидлтауна Пол Рикард.

Кано је узет под надзор Мидлтаунске полиције због фотографија на којима је његова гола задњица. Полиција тврди, да је он делио копије фотографије малолетним дечацима како би их наговарао на сексуалне односе.

По речима полиције, први инцидент догодио се 17. јуна када је Кано позвао 11-годишњу жртву у свој аутомобил да би му показао такву фотографију. Тада је Кано замолио дечака да се с њим сретне на другом месту ради секса.

После једне недеље, фотографију је добио још један дечак из Њујорка. Он је о томе обавестио своје родитеље, који су и позвали полицију.

‘То се десило прошле суботе. Био сам спреман да ступим у контакт са г-дином Кано, представљајући се као 15- годишњи дечак’, говори агент Томас Милер. ‘После сам му заказао сусрет у Мидлтауну на који је он заиста дошао.’

Када је полиција ухапсила Кано, он је код себе имао религиозну легитимацију на којој је писало да служи ‘Јеховиним сведоцима’ у заједници на северу Њујорка. Организација је потврдила његов статус служитеља, али се уздржала од даљих коментара

Полиција је нашла његов плави Нисан у коме су биле фотографије малолетних дечака, крема, пиво, презервативи и видеозапис са аеродрома О’Хеир.

Мидлтаунска полиција се такође повезала са царином и представницима имиграционих власти будући да су у аутомобилу откривене фотографије још једног дечака са Кариба.

Ево речи путнице, чије дете се нашло на скривеној камери Кано-а у мушком тоалету аеродрома О’Хеир:

‘Водићу га у тоалет са собом све док не буде довољно одрастао и док не схвати колико је сада овај свет опасан. Ово је тако жалоснo’, говори дечакова мајка Евет Каварабиас.

Представник аеродрома О’Хеир изјавио је да ће након доказа полиције са којима се упознала управа аеродрома спровести сопствено испитивање на који начин спречити слична дешавања у будућности.

У датом тренутку Кано је оптужен за два узастопна случаја непристојног додиривања малолетног дечака. Друге оптужнице засад нису подигнуте, будући да полиција Чикага још спроводи истрагу.

 1. јун 2006. године

 

Обавештење WT.ORG.RU: Хесус Мануел Кано био је члан главног Ветиља у Волкилу током шеснаест година. Служио је као ветиљски старешина до 2005. године, када је са њим раскинут уговор након чега је тамо остао као обични старешина. Био је руководилац изучавања књига и помагао је у одржавању наставе у Школи Царског Служења у шпанско-језичкој заједници у Њубургу. Сматрали су га веома ревносним и духовним братом, који је имао активно учешће у служењу од врата до врата. (По материјалимановина ‘Chicago Sun-Times’ од 13. и 18. новембра 2001. год., ‘Chicago Tribune’ од 12. и 15. новембра 2001. год., ‘The Guardian’ од 17. новембра 2001. год.)

*

Двојe ‘Јеховиних сведока’ који живе у Чикагу, ухапшено је по оптужници за убиство своје кћерке. Констанс Слак која ради као медицинска сестра у дечијој болници, помагала је свом мужу – Лери Слаку, сараднику чикашке градске контроле превоза у премлаћивању њихове кћерке полуметарским комадом електричног кабла пречника 2,5 cm. Девојчица Лари је умрла од масовног унутрашњег крварења и повреда виталних органа.

Лери Слак је уверен у неопходност и корисност телесних кажњавања на начин који су, по његовим речима, он и жена преузели искључиво из Библије. Супружници су активни чланови сектe ‘Јеховини сведоци’. Породица Слак има укупно шесторо деце од 8 до 17 година коју не дају у школу, учећи их свему што они сматрају неопходним код куће. Кућа у којој је живела породица, и двориште око ње окружени су двометарском, звучно изолованом оградом. По речима суседа, Лари је била весела, дружељубива девојчица са веома одлучним карактером и изразитим осећајем за правду.

Када су родитељи ухапшени, изјавили су полицији да су и даље убеђене присталице телесних казни пошто тако учи Библија по којој живи њихова организација. Они су подвргнули девојчицу ‘библијском кажњавању’: 40 удараца мање један, јер је по њиховим речима она пројавила непослушање. Родитељи су се спремали да изађу у шетњу у суботу увече, али нису могли пронаћи мајчину јакну у чијем џепу је била кредитна картица. Деци је било остављено 45 минута да нађу јакну, у противном их је чекала ‘лекција’: шибање сваког од њих, почев од најмлађег до најстаријег. У почетку је продужним електричним каблом сурово истучен најмлађи 8-годишњи дечак, а затим су родитељи обратили пажњу на Лари, која је, по речима оца, испољавала ‘дух противљења’. Отац се још више расрдио када је у кући приметио разбацан прљави веш који је, по његовим речима, отежавао тражење јакне, а сакупљање прљавог веша и прање били су Ларина обавеза.

Девојчици је било наређено ‘да заузме стартну позицију’, што је на језику ове породице значило спремити се за шибање. У почетку је отац тежине око 150 кг, ударио кћерку 5 или 6 пута истим продужним каблом којим је ишибао њеног брата, али је по његовим речима, она покушала да се склони од наредног ударца због чега је он био ван себе. Лери Слак је наредио дечацима, синовима да привежу Лари лицем на под уз метални оквир од душека и 39 пута ју је ударио по леђима комадом кабла. Након тога је мајка, тешка скоро 100 кг, још 20 пута ударила кћерку продужним. Девојчица је почела да вришти. Тада је отац наредио синовима да донесу пешкир и гурну га сестри у уста, а преко пешкира је завезао шал, чврсто стегнувши тканину уз помоћ штапа, слично ужету, на потиљак девојчице. Ово урадивши, фанатик је отргнуо кошуљу са кћерке, претходно је исекавши, и наредио синовима да скину са ње панталоне и веш. Затим је ударио кћерку  још 39 пута, а жена је додала још 20 удараца. Кожа је пукла и обилно је потекла крв. Изрод је одвезао кћерку, преврнуо је на леђа и нанео још 39 удараца по грудима и стомаку. На тај начин девојчица је укупно добила око 160 удараца.

У 00:30 мајка је послала једног од синова да пробуди Лари, а када је тај открио да је њено беживотно тело већ хладно, позвала је хитну помоћ.

Мајка је била ухапшена у 00:45, а отац се добровољно предао полиции у 3 сата ујутро. Већ у притвору зграбио је нож, који је понео кришом у ћелију сакривши га у масним наборима испод браде и покушао да га забоде у груди, али су полицајци успели да спрече самоубиство. Након указивања хитне помоћи (нанео је себи само неколико незнатних посекотина) превезли су га у затвор, где се већ налазила његова жена. Деца су предата рођацима. Полицијска истрага открила је трагове сурових удараца на телу сваког од њих.

Чак и искусни чикашки полицајци нису могли без згражавања да говоре о овој трагедији. Супружницима је одбијена кауција за време истраге. Они су оптужени натежом оптужбом за убиство са предумишљајем са нарочитом суровошћу и за мучење деце. Ови злочини се по законима државе Илиноис кажњавају смртном казном.

Представници чикашке организације ‘Јеховини сведоци’одмах су изјавили да њихова организација иступа против примене физичког кажњавања деце. Међутим, група бивших ‘Јеховиних сведока’, на чијем сајту (http://watchtower.observer.org) се појавио скуп чланака о овом злочину, подвукли су да ‘Друштво стражарске куле’,  као и увек,дрско лаже. Они су истакли да литература ‘Јеховиних сведока’ упорно препоручује примену физичког кажњавања деце, а сада се руководство организације послужило уобичајеном лажи, да би ‘сачувало образ’.

Прилог № 12. Ситуације у којима је Јеховиним сведоцима дозвољено лагати

‘Непријатељи не заслужују да им се говори истина јер је користе против слуга Јехове. У време рата исправно је и допуштено уводити у заблуду вукове – непријатеље.’ (‘Стражарска кула’, 1. фебруар 1956. год., стр. 80.)

‘Ако хришћанин на суду буде стављен пред алтернативу: рећи истину и издати своју браћу и сестре или не рећи истину и прекршити заклетву, прави хришћанин увек ће ставити добробит своје браће изнад личне добробити.’ (‘Стражарска кула’, 1 септембар 1960. год., стр. 352.)

 

НАПОМЕНЕ:

[1]Свакако, то не треба да буду неке непознате дипломе, штампане код куће. То мора бити диплома неке признате богословске школе.

[2]‘Непријатељи не заслужују да им се говори истина, јер је користе против слуга Јехове. У време рата исправно је и допуштено уводити у заблуду вукове, непријатеље’ (‘Стражарска кула’, 1. феб. 1956. год., стр. 80.). ‘Ако хришћанин на суду буде стављен пред алтернативу: рећи истину и издати своју браћу и сестре или не рећи истину и прекршити заклетву, прави хришћанин увек ће ставити добробит своје браће изнад личне добробити'(‘Стражарска кула’, 1 септембар 1960. год., стр. 352.).

[3]‘Стражарска кула’, 15. септембар 1910. год., стр. 298.

[4]Чарлс Расел, ‘Изучавање Писама’, том 3, стр. 327.

[5]‘Време је близу’ [‘Изучавање Писама’, том II], ‘Друштво стражарске куле’, 1889. [1908 год. издања], стр. 98,99 [в. стр. 62-64].

[6]‘Стражарска кула’, 1. децембар 1993. год., стр. 17.

[7]‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 621.

[8]‘Стражарска кула’, 15. октобар 1995. год., стр. 17.

[9]‘Стражарска кула’, 15. фебруар 1981. год., стр. 17.

[10]‘Стражарска кула’, 1. октобар 1967. год., стр. 587.

[11]‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, 1973. год., в. главу 17, “Слуга који је видео илузију”, стр. 349-357.

[12]‘Стражарска кула’, 15. новембар 1980. год. [енг.], стр. 26, 27.

[13]‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, 1973. год., в. главу 17, “Слуга, који је видео илузију”, стр. 349-357.

[14]‘Стражарска кула’, 1. децембар 1993. год., стр. 17.

[15]‘Тако говори руководећи орган Јеховиних сведока’, 11,48-54.

[16]‘Међутим, након отприлике десет година, жена Раселовог брата изразила је јавно мишљење, да је верни и мудри слуга сам Расел. Њено мишљење је прихваћено и у току, приближно, 30 година истраживачи Библије придржавали су се таквог погледа. Брат Расел није оспоравао ово мишљење… Схватање овог питања, изложено од стране брата Расела 1881. године, да управо верни и мудри слуга није један човек, него група људи, која се састоји од свих живих на земљи помазаних чланова тела Христовог, – поново је потврђено у ‘Стражарској кули’ од 15. фебруара 1927. године.’ (‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 143.)

[17]‘Стражарска кула’, 1. мај 1922. год., стр. 132.

[18]Фредерик Френц, ‘Хиљадугодишње Царство Божије се приближило’, 1973. год., глава ‘Време Господаревог обиласка слуге’, стр. 350-355

[19][Јеховини сведоци] су продали себе због неправилних обичаја и пали у ропство светског царства криве религије [организације Сатане]… Овај посебан случај десио се у току Првог светског рата 1914-1918. ‘Стражарска кула’, 15. новембар 1980. год. [енг.], стр. 26, 27.

[20]‘Јеховини сведоци – Објавитељи Царства Божијег’, 1993. год., стр. 47.

[21]‘Време је близу’ [‘Изучавање Писама’, том II], ‘Друштво стражарске куле’, 1889. год. [1908 год. издања], стр. 98, 99 [в. стр. 62-64].

[22]‘Сионска стражарска кула’, фебруар 1881. год., стр. 3.

[23]„Понекад су тумачења видљиве организације Јехове исправљена у односу на претходну тачку гледишта. Међутим то не заслужује посебну пажњу. То можемо упоредити са оним што је познато у круговима ‘помораца’ као ‘заношење’. Маневришући у пловљењу морнари могу принудити брод да иде здесна на лево, напред и назад, али се увек крећу напред ка свом пристаништу, без обзира на ветрове који их сусрећу.”(‘Стражарска кула’, 1. децембар 1981. год., стр. 27)

[24]‘Време је близу’ [‘Изучавање Писама’, том II], ‘Друштво стражарске куле’, 1889. год. [1908 год. издања], стр. 98, 99 [в. стр. 62-64].

[25]„На тај начин, Библија је организациона књига и припада хришћанској конгрегацији као организацији, а не људима, независно од тога, колико искрено су они уверени у то, да могу да протумаче Библију. Из тог разлога Библија не може бити правилно схваћена без објашњења видљиве организације Јехове.”(‘Стражарска кула’, 1. октобар 1967. год., стр. 587.)

[26]Страница 713 књиге ‘Објавитељи  позива се на ‘Стражарску кулу’од 1. децембра 1984. год. (руско издање од 1. маја 1985. год.). Овде се на страници 14 помиње: “Због тога су се 1914. године, када је почело невидљиво присуство Христа, ови хришћани нашли у срећној ситуацији да буду нађени будни.”

[27]Џ. Ф. Радерфорд, ‘Милиони сада живих, никада неће умрети’, 1920. год., стр. 89,90,97 [в. стр.67-69]. “У говору “Милиони сада живих, никада неће умрети”, који је објавио Џ. Ф. Радерфорд… скренута је пажња на 1925. годину… У основи је било речено, да …ова година је била везана за очекивање васкрсења преданих дохришћанских служитеља Божијих са циљем служења на земљи у својству представника Царства Небеског” (‘Објавитељи’, 1993. год., стр. 632.)

[28]‘Вечни живот у слободи синова Божијих’, 1966. год., стр. 29-30

[29]‘Стражарска кула’, 15. јун 1964. год., стр. 365.

[30]‘Стражарска кула’, 1. април 1972. год., ‘Они ће знати, да је пророк међу њима’, стр. 197.

[31]‘Стражарска кула’, 1. април 1986. год.

[32]‘Стражарска кула’, 1 децембар 1981. год., стр. 27.

[33]‘Стражарска кула’, 1. фебруар 1956. год., стр. 80.

[34]

[35]Ови сусрети су потрајали скоро пола године. За то време организација је порасла на скоро 50 људи, а мени није успело бар најмање зрно сумње да посејем у душама мојих опонената.

[36]‘Стражарска кула’, 15. фебруар 1981. год., стр. 17.

[37]‘Стражарска кула’, 1. октобар 1967 год., стр. 587.

[38]Сматрам да је бескорисно изучавати Библију са активним члановима Друштва стражарске куле. Они који су напустили организацију, сигурно ће зажелети да изучавају Писмо без црно-ружичастих очију секти. Са овим људима не само да може, него је и потребно изучавати Писмо.

[39]Препоручује се „без контаката са родбином. Чак и ако искрсну неки породични послови, потребни контакти, тај однос, наравно, биће сведен на минимум…” (‘Стражарска кула’, 15. април 1988. год., стр. 28). „Како сатана може искористити и пријатеље и родбину да би нас одвратио?… Можеш бити уверен да сатана не жели да добијеш то сазнање и радиће све што је у његовим моћима да те заустави у томе. На који начин? Он се може, на пример, побринути за то да други покажу противљење, може бити у виду подсмеха… Сасвим је могуће, да ти чак блиски пријатељи или родбина кажу, да им се не свиђа што изучаваш Библију. И Сам Исус Христ је упозоравао: „Непријатељи човеку су домаћи његови…”… Али ако оставиш изучавање речи Божије када се појави отпор томе, шта ће онда Бог мислити о теби?” (‘Ти можеш живети вечно у рају на земљи’, ‘Друштво стражарске куле’, 1982. год., стр. 23).

[40]Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у одијелу овчијем, а изнутра су вуци грабљиви. По плодовима њиховим познаћете их. Еда ли се бере са трња грожђе, или са чичка смокве? Тако свако добро дрво плодове добре рађа, а зло дрво плодове зле рађа. Не може дрво добро плодове зле рађати, ни дрво зло, плодове добре рађати. Свако дрво које не рађа добра плода сијече се и у огањ баца. И тако, дакле, по плодовима њиховим познаћете их. Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима. Многи ће ми рећи у онај дан: Господе, Господе, нисмо ли у име твоје пророковали, и твојим именом демоне изгонили, и твојим именом чудеса многа творили? И тада ћу им јавно казати: Никад вас нисам знао; идите од мене ви који чините безакоње” (Мт. 7:15-23).Овај текст може бити користан за разобличавање лажности самог јеховизма. Погледајте, Расел је изишао из адвентистичке заједнице. Јеховини сведоци до данас сматрају адвентисте одступницима од Јехове. Међутим, историјска логика говори да су адвентисти – дрво, а Расел – плод. Управо тако, а не супротно. Како добар плод може расти на мртвом дрвету? Па, добро, нека Расел и буде „добро дрво”. Само ‘Друштво стражарске куле’ произишло је од Расела који је био његов први званични председник. Текстови ‘Друштва стражарске куле’ говоре, да су од 1914. до 1918. године истраживачи Библије били у Организацији Сатане. А Расел је умро 1916. године, то јест умро је као сатаниста. Сада је он – ‘дрво’ по коме се може судити о плодовима!

 

[41][Јеховини сведоци] су продали себе због неправилних обичаја и пали у ропство светског царства криве религије [организације Сатане] … Овај посебан случај десио се у току Првог светског рата 1914-1918. (‘Стражарска кула’, 15. новембар 1980. год. [енг.], стр. 26, 27.) „1919. године [Јеховини сведоци] напустили су организацију сатане…“(‘Стражарска кула’, 15. август 1991. год., стр. 17.)

[42]ТТС – Тактичко-техничке способности.

[43]„Чувајте се оног који покушава да истакне своје лично супротно мишљење” (‘Стражарска кула’, 15. март 1986. год.).

[44]Литература Друштва стражарске куле говори да нико од чланова не сме имати лично мишљење другачије од званичне позиције организације. „Да би имао одговарајући контакт са Јеховиним сведоцима, човек мора да прихвати читав спектар истинитих учења Писма, укључујући библијска веровања, јединствена за Јеховине Сведоке” (‘Стражарска кула’, 1. април 1986. год.) Али, слава Богу, тако је само у теорији.

[45]Један од разлога писања књиге ‘Објавитељи'(1993. год.) јесте покушај да се ‘дотера’ сопствена историја.

[46]Треба ли веровати у Тројство? ‘Стражарска кула’, 1998. год., стр. 8.

[47]Око 35 година Пастор Расел је учио да је Велика пирамида у Гизи била камени сведок Божији који потврђује библијске периоде времена. (‘Објавитељи’, стр.202.) Расел је искористио унутрашње димензије ове пирамиде, усклађујући један инч са једном годином (‘инч – године’) да би добио датуме попут 1874. год. – време Христовог повратка.