НАСЛОВНА » NEW AGE » Фенг-шуи – наука, религија или сујеверје? – Виталиј Питанов

Фенг-шуи – наука, религија или сујеверје? – Виталиј Питанов

 

У последње време код многих наших суграђана појавила се нова занимација која се зове фенг-шуи. Фенг-шуи литература је обилно заступљена у књижарамаа, на интернету је посвећено мноштво сајтова. Уопште, може да се каже да је фенг-шуи сада у моди. Међутим, колико дубоко људи који су њиме одушевљени разумеју природу фенг-шуиа? Да ли су многи у стању јасно да одговоре на питање: шта је то – наука, религиозно учење или уобилајено сујеверје? Где се налазе корени фенг-шуиа? На ова и друга питања аутор покушава да пружи одговор у тексту. Људима којима је свеједно у шта ће веровати и који се попут ветроказа, окрећу на страну заноса моде, тешко да ће бити занимљив. Текст је намењен човеку који се озбиљно односи према свом духовном животу и сматра себе хришћанином. И, пре свега за хришћане који размишљају да ли да пусте фенг-шуи у свој живот или не.

Дакле, шта је фенг-шуи? Фенг-шуи се преводи са кинеског као “ветар-вода“[1]. Ово учење се појавило у Кини у IX веку.[2] Занимљиво је истаћи да Лилиан Ту[3], популарни гуру савременог фенг-шуиа, која га датира од IX века, у другом раду пише: “Кинези практикују фенг-шуи хиљадама година”[4]. Истина, одакле су се појавиле те “хиљаде година”, она не објашњава. Уосталом, како је аутор приметио, у делима Лилиан Ту неретко се сусрећу довољно противречне тврдње и са многима од њих ћемо се детаљније упознати у наставку.

Дакле, савремене присталице фенг-шуиа тврде да постоји мноштво његових школа, притом “прави Фенг-шуи ослања се на исте концепције”[5]Разлике у разним школама фенг-шуиа су само у пракси[6]. Покушавајући да дефинише фенг-шуи, Лилиан Ту пише: “Фенг-шуи је древни кинески скуп практичних начина живљења у хармонији са сопственим окружењем, тј. са структуром и осцилацијама енергије, која нас окружује”[7]; “Фенг-шуи је уметност правилног коришћења космичког дисања, или ‘чи’ – силе која циркулише у целокупној средини која нас окружује”[8]; “Фенг-шуи није само наука о енергији “ветра и воде” (управо тако се преводи термин Фенг-шуи), него уметност коришћења, привлачења и генерисања ове енергије”[9].

Из свега претходно реченог, може се извести отприлике следећа дефиниција фенг-шуиа: фенг-шуи је теорија и пракса, помоћу којих човек привлачи неку енергију ‘чи’ и помоћу ове енергије хармонизује своје окружење. Због чега је све ово потребно? На ово се даје следећи одговор: “…циклус среће и несреће може бити суштински измењен, ако познајете тајне земаљских енергија и начине манипулисања њима”[10]. Под срећом Лилиан Ту схвата: новац, здравље, власт, уопште, просперитет. Лилиан Ту пише: “…увећање доходака је једно од људских стремљења које се, једноставније од свега, удовољава помоћу Фенг-шуиа”[11]; “Ако вам није суђено, да постанете велики добитник у бизнису, Фенг-шуи ће вам помоћи да се обогатите, али вас неће учинити баснословно богатим човеком. Све зависи од ваше небеске среће”[12].

Узимајући у обзир да у основи фенг-шуиа лежи учење о енергији чи, упознајмо се детаљније са овим учењем. Дакле, ‘чи’ је нека “вибрирајућа”[13] енергија која је свуда распрострањена; она даје човеку “силу и душу”[14]. Лилиан Ту пише: “Чи човека је дух, који управља његовом активношћу. Вишак (или недостатак) ‘чи’ у телу одређује здравље и животну активност човека… код разних људи ‘чи’ се разликује по квалитету и квантитету… ‘чи’ човековог тела мора бити у хармонији са ‘чи’ његовог окружења”[15]. У другој књизи Лилиан Ту додаје: “Управо ‘чи’ и привлачи изобиље, богатство, просперитет, здравље, признање, популарност и срећу”[16]. Одакле је узето учење о ‘чи’? Из таоизма. А пошто је тако, онда ће бити корисно упознати таоистичку концепцију ‘чи’.

Потребно је напоменути да је таоизам кинеска национална религија. Његови извори леже у пракси контемплације и медитације које су се користиле за стицање стања бестрашћа и мира, а исто тако за стицање бесмртности. Нема смисла упознавати се детаљније са учењем таоизма, јер за дату тему има веома добрих радова, на које аутор позива све оне, који су заинтересовани за таоизам[17]. За наше циљеве биће довољно упознати се само са класичним таоистичким учењем о ‘чи’.

Таоизам је пантеистичан, ‘чи’ је енергија, која прожима сву Васељену. Класичан пример, који тумачи природу ‘чи’ даје древни кинески скептик Ван Чун (I век); он је тврдио да су материја и дух различита стања ‘чи’, као што су пара и лед различита стања воде. Материја је “замрзнути” дух, дух је “отопљена материја”, тј. у таоизму материја и дух су једносушни, увек су постојали и нису знали Творца[18]. Човек живи у ‘чи’. ‘Чи’ га окружује са свих страна. Таоисти су тежили, да се стопе са ‘чи’ и кроз то стекну бесмртност. Уз то, треба приметити, да таоизам учи не управљању природом, него више давању себе њој. Циљ није изменити свет, него се стопити са њим. Одакле су таоисти сазнали о ‘чи’? Кроз медитације, као резултат мистичких озарења.

Шта је то фенг-шуи за његове присталице: религија или наука? Лилиан Ту овако одговара на то питање: “Ми сматрамо, да је Фенг-шуи примењена наука, будући да су се закони Фенг-шуиа формирали на основу емпиријских података сакупљених током векова”[19]. Дакле, присталице доводе фенг-шуи у везу са науком. Што се тиче религиозности фенг-шуиа, пружа се следећи одговор: “Фенг-шуи не представља религију”[20]; “… у самој пракси нема ничег духовног или мистичног. Од вас се не траже компромиси са религиозним веровањима или идеолошким принципима, пошто за практиковање нису потребне никакве молитве, жртвоприношења или вера”[21]. Лилиан Ту не доводи у везу своју занимацију ни са магијом: “…Фенг-шуи није магија. Такође није ни духовна пракса, која захтева велику веру у моћ Фенг-шуиа или убеђеност у његову ефективност”[22].

На жалост, аутор мора да напомене да тврдња Лилиан Ту у вези са тим да се у фенг-шуиу не захтева вера[23], представља лаж. Лилиан Ту пише: “Докле год немате потребу веровати у фен-шуи, докле год се код вас гнезде сумње, ви испуњавате простор око себе негативним енергијама”[24]; “Ако желите да користите фенг-шуи за побољшање свог живота настојте да не дајете много слободе неповерењу. Након што потребна знања “дођу на своје место”, изгледаће вам чак чудним како нисте могли да обратите пажњу на све те ствари о којима се говорило у теорији фенг-шуиа”[25]; “Методика фен-шуиа биће боље усклађена ако у себи будете одржавали спокојан однос према њој”[26]. Наведени цитати пре демантују него што потврђују изјаву Лилиан Ту да се вера у фенг-шуиу не захтева.

Погледајмо сада, колико је научан фенг-шуи. Лилиан Ту пише: “Морам признати, да нисам у стању тачно да објасним како функционише фенг-шуи”[27]. Отварајући питање односа савремене науке према фенг-шуиу, она наставља: “Теорија, добра по препорукама фенг-шуиа, може изгледати чудна представницима западне научне школе. На пример, многа су спомињања о аспектима енергије ‘јин’ и ‘јанг’. Такође се предвиђа усвајање основне претпоставке, да је читав свемир и све што је у њему створено од Пет Елемената – Земље, Воде, Дрвета, Метала и Ватре – који се налазе у односу узајамног разарања и рађања”[28].

Ако фенг-шуи одговара стандардима академске науке зашто онда одбацују његово учење, како то признаје сама Лилиан Ту? А ако га они одбацују, зашто онда Лилиан Ту уводи у заблуду своје читатеље дајући изјаве о научности фенг-шуиа? Каква је то наука, коју научници одричу? Треба напоменути, да се наука темељи на парадигми[29], из које се изводи научна слика света[30]. Фенг-шуи се темељи на религиозном учењу таоизма који, колико је познато аутору, још није постао темељ научне слике света.

Занимљиво је приметити да у предговору на једну од књига Лилиан Ту, њен поштовалац пише: “Фенг-шуи је сложена ствар, која захтева дубоко знање кинеских метафизичких наука”[31]. Међутим, кинеске метафизичке науке немају никакав однос са академском науком. На крају предговора пише: “Фенг-шуи се може бавити пројавом динамичких сила и енергија, које науци тек предстоји открити – у размерама од земаљског до космичког”[32]. Ако науци тек “предстоји” да открије ове силе, онда можда није ни потребно објављивати ово као свршен чин и класификовати фенг-шуи као научну дисциплину? Можда би било поштеније рећи, да се теоретска основа фенг-шуиа темељи на кинеском мистицизму какав је таоизам?

Аутор је већ претходно наводио уверавање својих читатеља од стране Лилиан Ту да у фенг-шуиу нема никакве религиозности и да га сваки човек може практиковати без икаквих компромиса за своју веру[33]. Треба напоменути да и ова изјава не одговара стварности. Као што је претходно било указано, теоретска основа фенг-шуиа темељи се на религиозној доктрини таоизма. А зар се може истовремено веровати у таоизам и притом бити, на пример, хришћанин? Не.[34]

За ово је довољно упоредити њихова вероучења. Хришћанство је монотеистично, таоизам је пантеистичан. Хришћанство учи о Личном Богу – Творцу, у таоизму Бога уопште нема. За таоисту Космос је Бог и Бог је Космос. Идеја стварања света из ничега, присутна у хришћанству, у таоизму се такође одбацује. У таоизму нема идеје о бесмртној души која се налази у хришћанству. Таоиста доживљава свет као непрекидан процес преливања једних облика и модуса енергије ‘чи’ у друге. Тај процес је вечан и безличан. Уопште, таоизам и хришћанство толико су различити да само човек који их не познаје, може говорити о усклађености ова два погледа на свет. На ово исто, како пише Лилиан Ту: “…најбољи приступ за коришћење фенг-шуиа јесте развој истинске побожности пред енергијама Земље и пред самом Мајком-Земљом”[35]. А зар хришћанин не треба да буде побожан само пред Богом[36], а земљу да чува[37]? Изазивају сумње и главни циљеви фенг-шуиа, који се према хришћанском учењу могу једноставно сврстати у грамзивост! Хришћанство није против материјалног благостања, али га не ставља за свој циљ. Хришћанин пре свега иште Царство Небеско (Мт. 6:33), па тек онда земаљско благостање и то, само под условом, да оно не смета главном циљу. О томе је јасно речено у Светом Писму: “…јер каква је корист човјеку ако сав свијет задобије а души својој науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?” (Мт. 16:26).

А већ идеја преокупиране концентрације на достизање богатства, на које позива Лилиан Ту, хришћанству је потпуно страна. На пример, замислите да савет који даје Лилиан Ту својим ученицима, може хришћанин да пружи било коме[38]: “Да бисте успешно створили изобиље, морате то страсно желети. Морате бити прожети том жељом, потпуно се фокусирајући на њу. …Што јасније замислите тип среће коме стремите, то ће јаче и ефективније бити енергије, које ви стварате”[39].

А како хришћанин треба да се односи према следећој препоруци Лилиан Ту: “Навикавајте се да гледате свет око себе очима Фенг-шуиа. Развијајте осећај за моћно, премда невидљивим енергијама око вас”[40]; “…треба да покушате да осетите своју персоналну ‘чи’ која припада само вама. Тек након овог, бићете у стању да подесите себе на своје енергетско поље и космичко дисање унутар вас”[41].

Ово је добра препорука за школе екстрасенса[42], али потпуно неприхватљива за хришћанство. У фенг-шуиу се користе и вежбе медитације које су такође неспојиве са хришћанством[43], и иако их Лилиан Ту критикује, она признаје да их користе мајстори фенг-шуиа: “Искусни практиканти фенг-шуиа знају тајне методе које им омогућавају да овладају великом количином персоналне ‘чи’, коју они користе за укључивање у стање медитације ради посебних стручних савета за фенг-шуи. Ове методе су различите код различитих мајстора и судећи по ономе што сам лично видела, оне су ближе шаманизму него техникама фенф-шуиа.”[44].

Лилиан Ту вероватно није информисана, да шаманизам представља оца таоизма[45], на чијој се теоретској основи темељи сам фенг-шуи и зато за мајсторе фенг-шуиа који практикују шаманизам, ово није аномалија него норма. Фенг-шуи је магичан, као што је магичан и таоизам[46], и, без обзира на то, што Лилиан Ту одбија да га класификује као магију[47], она ипак пише: “Фенг-шуи је заиста сродан магији: често изгледа да у његовом дејству ступа нека мистична сила”[48]. А ако се узме у обзир да Лилиан Ту признаје да не зна како функционише фенг-шуи[49], какве су онда основе код ње, да не допушта могућност реалног присуства “мистичне силе”? Фенг-шуи признаје и учење карме[50], које је потпуно неспојиво са хришћанством[51]. А како ће се читаоцима свидети идеја о “трансцедентном фенг-шуиу”? Како пише о њему Лилиан Ту: “…трансцедентни фенг-шуи… темељи се на специјалним техникама визуелизације и изговарања мантри”[52]. Сама Лилиан Ту у својој пракси користи мантре из будизма, али се не противи да је њени читаоци користе ради “очишћења”, у том смислу, и хришћанске молитве[53]. А у чему помаже “трансцедентни фенг-шуи”? Како пише Лилиан Ту: “Људи који страдају од неизлечивих болести попут ХИВ-а, рака и других животно угрожавајућих оболења могу замислити ове пројаве слабости као моћне блокаде у свом систему. Представите их у својој машти као препреке које је потребно удаљити. Мислено представите, да блокирања у вама нестају”[54]. Дакле, болујете од ХИВ-а, рака? Нема проблема, замислите да је ваша болест само “препрека” у вашем телу и спокојно се упутите на гробље где су све шансе да доспете ако укажете поверење фенг-шуиу и будете игнорисали медицину.

На самом почетку чланка наведена је тврдња Лилиан Ту да је један од главних циљева који стоје пред људима који практикују фенг-шуи достизање материјалног благостања; истина, тамо се додаје: “Све зависи од ваше небеске среће”[55]. А шта ако “небеска срећа” буде против? Добија се интересантна логика: ако достижете богатство, онда ви правилно практикујете фенг-шуи, али шта ако не достижете? Како пише Лилиан Ту: “Чини ми се, да је најбољи начин распознавања специјалиста у области фенг-шуиа да се проучи биографија. Када вам неко предлаже своје услуге у својству мајстора фенг-шуиа, погледајте да ли је фенг-шуи помогао самом том човеку да достигне оне ствари које он обећава учинити за вас. Ако дати човек очигледно није добио ништа од доброг фенг-шуиа, треба потражити другог. Када се правилно користи, фенг-шуи увек функционише (нагласак мој – В. П.)”[56].

Логика, коју користи Лилиан Ту је чисто секташка. Систем је увек у праву. Ако систем не ради, крив је човек[57]. Значи, ако је присталица фенг-шуиа потрошио много новца и времена за набавку литературе, педантно се придржавао савета фенг-шуиа и није добио никакве резултате, онда је он сам крив. Систем је увек у праву! Оваквим приступом може се доказати истинитост било ког система.

Наведимо неколико савета, који се могу прочитати у књигама о фенг-шуиу. На пример, читаоци могу сазнати да се и “…гроб деде Мао Це Тунга налазио“на длану небеске богиње месеца”, то јест положај гроба је био толико повољан, да је то донело велику срећу унуку, у датом случају – великом вођи Мао Це Тунгу”[58]. Како је све просто: срећан положај гроба довео је човека на врх власти. Или ево, други случај: Лилиан Ту пише, да је уписала пословну школу и да јој је био потребан новац за плаћање школарине. Да би га добила: “Преместила сам свој кревет, да бих поправила положај за време сна за добијање повољне ‘чи’ и среће најбољег усмерења. Метод ме није преварио и успела сам да добијем стипендију Одељења друштвених наука за похађање пословне школе”[59]. Занимљиво, а пријава за добијање ове стипендије није била поднета? Аутор је на пример, дуго седео без новца, покушао да ради неко време, уз то је преместио кревет и – гле “чуда” –  новац се појавио. Питање читаоцима: узрок овоме “чуду” је посао или кревет?

Шта се може рећи, завршавајући чланак? Резимирајмо оно што смо сазнали о фенг-шуиу. Многе изјаве гуруа фенг-шуиа Лилиан Ту противрече саме себи. У вези са науком фенг-шуи нема никакве везе. Његове основе леже у религиозној доктрини таоизма. Притом, ако таоисти теже да се стопе са ‘чи’, савремени фенг-шујевци покушавају јавно да манипулишу њиме. Савремени фенг-шуи је у суштини пародија на таоистичко учење. Са хришћанством је  фенг-шуи неспојив. Међутим, ако се узме у обзир да се у фенг-шуиу дају савети за лечење ХИВ-а и рака, онда он може бити и смртно опасан уколико човек који поверује саветима мајстора фенг-шуиа, скрене своју пажњу са медицине и почне да се “лечи” само методама фенг-шуиа. По мишљењу аутора чланка, савремени фенг-шуи је типично сујеверје. Ономе који се њиме бави, могу се поручити речи из Светог Писма:А поганих и бабских прича клони се и вјежбај се у побожности…(1. Тим. 4:7). Да ли ће пустити или не фенг-шуи у свој живот, нека то већ читаоци сами реше.

 

http://pitanov.info/fen-shuy-nauka-religiya-ili-sueverie

 

НАПОМЕНЕ:

[1] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 14.

[2] Ту Л. Формуле Багуа и Ло-шу у Фенг-шуиу, Кијев, Софија, 1999. стр. 17.

[3] Чланак је писан по књигама Лилиан Ту. Посећујући интернет-форуме фенг-шуи присталица, аутор је дошао до закључка да је Лилиан Ту веома ауторитетни члан фенг-шуиа. Њени радови су поуздани. У крајњој линији сами фенг-шујевци се према њој односе са великим пијететом.

[4] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 87.

[5] Исто, стр. 18.

[6] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 34.

[7] Исто, стр. 9.

[8] Ту Л. Формуле Багуа и Ло-шу у Фенг-шуиу, Кијев, Софија, 1999. стр. 8.

[9] Исто, стр. 16.

[10] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 15.

[11] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 11.

[12] Исто, стр. 18.

[13] Ту Л. Формуле Багуа и Ло-шу у Фенг-шуиу, Кијев, Софија, 1999. стр. 16.

[14] Исто, стр. 16.

[15] Исто, стр. 17.

[16] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 9.

[17] В.: Торчинов Е.А. Путеви филозофије Истока и Запада: спознаја трансцедентног. СПб., Азбука-классика, Петербургское Востоковедение. 2005; Торчинов Е.А. Таоизам: искуство историјско-религиозног карактера. СПб., Лањ 1998.

[18] Торчинов Е.А. Путеви филозофије Истока и Запада: спознаја трансцедентног. СПб., Азбука-классика, Петербургское Востоковедение. 2005. стр. 58.

[19] Ту Л. Формуле Багуа и Ло-шу у Фенг-шуиу, Кијев, Софија, 1999. стр. 107.

[20] Исто, стр. 113.

[21] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 17.

[22] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 13.

[23] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 17.

[24] Исто, стр. 66.

[25] Исто, стр. 18.

[26] Исто, стр. 15.

[27] Исто, стр. 19.

[28] Исто, стр. 17.

[29] Парадигма је одређен систем погледа на свет, прихваћен од стране научника који омогућава спровођење научних истраживања и интерпретирање добијених резултата у његовим оквирима. Парадигма сама по себи представља сасвим конкретну визију света. На овој визији се заснива упознавање научника о начинима описивања света и задатака које је потребно решити таквим описивањем. Парадигма је тако рећи еталон, норма научног описивања света, укупне научне делатности. Она обједињује научнике око себе. Било која делатност која се учи ван оквира парадигме која је општепризната у научној средини, објављује се као ненаучна, чак и лажно научна. В.: Питанов В. Ј. Наука и лажна наука: одолевање лажном ауторитету.

[30] Фролов И. Т. Филозофски речник. М., Республика. 2001. стр. 355.

[31] Ту Л. Формуле Багуа и Ло-шу у Фенг-шуиу, Кијев, Софија, 1999. стр. 9.

[32] Исто, стр. 14.

[33] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 17.

[34] В.: Питанов В. Ј. Таоизам: од теозофских митова до реалности

[35] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 27.

[36]Који се бојите Господа, хвалите Га. Све сјеме Јаковљево! Поштуј Га. Бој Га се, све сјеме Израиљево…“ (Пс. 22:23).

[37]И узевши Господ Бог човјека намјести га у врту Едемском, да га ради и да га чува» (Пост. 2:15).

[38] Иако пастори савременог харизматичког покрета, који се издаје за хришћански, могу у потпуности то негирати. Међутим, они су веома далеки од историјског хришћанства.

[39] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 14.

[40] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 15.

[41] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 52.

[42] В.: Питанов В. Ј.  Гране окултизма: од херметизма до магије и екстрасензорике

[43] В.: Питанов В. Ј. Мантра-јога, медитација и православна молитва: питање усклађености

[44] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 52.

[45] Торчинов Е.А. Таоизам: искуство историјско-религиозног карактера. СПб., Лањ 1998. стр. 218.

[46] Торчинов Е.А. Путеви филозофије Истока и Запада: спознаја трансцедентног. СПб., Азбука-классика, Петербургское Востоковедение. 2005. стр. 171.

[47] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 13.

[48] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 14.

[49] Исто, стр. 19.

[50] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 15.

[51] В.: Питанов В. Ј. Суд савести: агни-јога против хришћанства

[52] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 103.

[53] Исто, стр. 102.

[54] Исто, стр. 103-104.

[55] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 18.

[56] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 22.

[57] Дворкин А. Л. Сектологија. Нижњи Новгород. Издање Братства Александра Невског. 2003. стр. 83.

[58] Ту Л. Основе Фенг-шуиа. Детаљно упутство за побољшање ваших односа са људима, здравља и благостања, Кијев, Софија, 2000. стр. 9.

[59] Ту Л. Фенг-шуи и изобиље: здравље, љубав, каријера, просперитет, Кијев, Софија, 2000. стр. 51.