НАСЛОВНА » ИСЛАМ » Који је најубедљивији доказ да је Исус Бог, а не Син Човечији? – Јеромонах Јов Гумеров

Који је најубедљивији доказ да је Исус Бог, а не Син Човечији? – Јеромонах Јов Гумеров

 

Који је најубедљивији доказ да је Исус Бог, а не Син Човечији, јер муслимани Христа не сматрају за Бога, него за пророка и зато немају никакве вере у Њега, иако очекују Други долазак! Хвала Вам.

Димитрије

О томе да Исус Христос није само Син Човечији, већ и оваплоћени Бог говори Свето Писмо. Кад је апостол Тома поверовао у васкрсење свог Учитеља, он је рекао: «Господ мој и Бог мој!» (Јн. 20, 28). Јеванђеље по Јовану почиње: «У почетку бјеше Логос (Ријеч) и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог» (Јн. 1, 1). У тексту је Реч (Логос) коју новозаветне књиге примењују на Исуса Христа директно названа Богом. На грчком: «Теос ен о Логос.» Свети апостол Павле пише: За Сина пак: „Пријесто је Твој, Боже, вавијек вијека; жезал правичности је жезал Царства Твојега. Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога Те помаза, Боже, Бог Твој уљем радости више него другове Твоје“ (Јевр. 1, 8-9). Син Божји је два пута назван Богом. У грчком тексту у оба случаја стоји Тхеос (Теос) – Бог. Апостол Павле је презвитерима града Ефеса рекао: «Пазите, дакле, на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече крвљу Својом» (Дап. 20, 28). Оснивач Цркве Исус Христос, Који је пролио Своју крв потпуно јасно је назван Богом. У Посланици Титу читамо: «Јер се јави благодат Божија спасоносна свима људима, која нас учи да се одречемо безбожности и земаљских пожуда, и да поживимо разборито, праведно и побожно у садашњем вијеку, очекујући блажену наду и јављање славе великога Бога и Спаса нашега Исуса Христа» (Тит. 2, 11-13). Шта може бити јасније од: «великог Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа»?

Могу ли наведена сведочанства имати значаја за муслимана? Могу, зато што Коран признаје ауторитет Јеванђеља: «И послали смо их по траговима Ису, сина Маријам, уз потврду истинитости онога што је послано пре њега у Тори и даровали смо му Јеванђеље у којем је руководство и светлост и с потврђивањем истинитости онога што је послано пре њега у Тори, и руководство и поука за Богом изабране» (Сура 5,46). Представници ислама показују очигледну недоследност: имајући Јеванђеље као извор о Исусу Христу, они га мењају у складу са својим религиозним поставкама.

Божанственост Исуса Христа се не доказује само текстом свештених књига Новог Завета, већ и богословски. Господ Исус је Спаситељ света. Он је искупио људски род од вечне смрти. Подвиг искупљења не може да учини ниједан човек, чак ни пророк. То је могуће само оваплоћеном Богу. Ова мисао је полазна код светитеља Атанасија Великог у борби против лажног учења аријеваца.

«По овоме распознавајте Духа Божијег: Сваки дух који признаје да је Исус Христос у тијелу дошао од Бога је» (1 Јн. 4, 2).

http://www.pravoslavie.ru/answers/6667.htm