НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЧАС 35 – ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕ ГОСПОДЊЕ

ЧАС 35 – ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕ ГОСПОДЊЕ

391. ДА ЛИ ПОСТОЈИ МОЛИТВА КОЈА ЈЕ ОБРАЗАЦ ЗА СВЕ МОЛИТВЕ?

Постоји молитва која може да буде општа хришћанска молитва и образац за све друге молитве. То је – Молитва Господња (Оче наш).

392. ШТА ЈЕ МОЛИТВА ГОСПОДЊА?

Молитва Господња је молитва којој је Господ наш Исус Христос научио Апостоле и коју су они предали свима вернима.

393. КАКО ОНА ГЛАСИ?

Она гласи овако:

Оче наш, Који си на Небеспма,

(1) да се свети име Твоје;

(2) да дође Царство Твоје;

(3) да буде воља Твоја и на земљи као (што је) на Небу;

(4) хлеб наш насушни дај нам данас;

(5) и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;

(6) и не уведи нас у искушење,

(7) но избави нас од злога. Јер је Твоје Царство и сила и слава у векове. Амин (Мт. 6, 9-13).

397. КАКО МОЖЕ ДА СЕ ПОДЕЛИ МОЛИТВА ГОСПОДЊА РАДИ ЛАКШЕГ РАЗМАТРАЊА?

Ради лакшег разматрања Молитве Господње, њује могуће поделити на призивање, седам мољења и славословље.

О призивању

Оче наш, Који си на Небесима,

398. КАКО СЕ УСУЂУЈЕМО ДА БОГА НАЗИВАМО ОЦЕМ?

По вери у Исуса Христа и по благодати поновног рођења ми се усуђујемо да Бога називамо својим Оцем. А онима који га примише даде власт да буду чеда Божија, онима који веру/у у Име Његово; који се не родише од крви, ни од жеље телесне, ни од жеље мужевљеве, него од Бога (Јн. 1,1213).

399. ДА ЛИ УВЕК ТРЕБА ДА ИЗГОВАРАМО „ОЧЕ НАШ“?

„Оче наш“ треба да говоримо увек, чак и онда када се неко моли сам.

400. Ово стога, што по хришћанском братољубљу Бога треба призивати и од Њега треба молити добра не само за себе, него и за све.

401. ЗАШТО ГОВОРИМО „КОЈИ СИ НА НЕБЕСИМА“?

У призивању треба говорити „Који си на Небесима“ зато, да бисмо, почињући са молитвом, оставили све земаљско и пропадљиво, и да бисмо ум и срце узнели према Небеском, Вечном и Божанском.

О првом мољењу

Да се свети Име Твоје;

402. ДА ЛИ МИ ИСПОВЕДАМО СВЕТОСТ ИМЕНА БОЖИЈЕГ?

Име Божије је свето и то, без сумње, свето само по себи (Лк. 1, 49).

403. КАКО ИМЕ БОЖИЈЕ МОЖЕ ЈОШ И ДА СЕ СВЕТИ?

Оно може да буде свето и у људима, тј. вечна светост Његова може да се јави у њима.

404. НА КОЈИ НАЧИН ИМЕ БОЖИЈЕ МОЖЕ ДА СЕ СВЕТИ?

Ово бива на следећи начин. Као прво, када у мислима и у срцу имамо Име Божије, када живимо онако како захтева Његова светост, и када таквим животом прослављамо Бога; као друго, када и остали, видећи наш добар живот, прослављају Бога. Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега Који је на Небесима (Мт. 5,16).

О другом мољењу

Да дође Царство Твоје;

405. О КАКВОМ ЦАРСТВУ СЕ ГОВОРИ У МОЛИТВИ ГОСПОДЊОЈ?

У другом мољењу Молитве Господње реч је о Царству Божијем, тј. благодатном Царству које је, по Апостолу, праведност и мир и радост у Духу Светоме (Римљ. 14, 17).

406. ДА ЛИ ЈЕ ДОШЛО ТО ЦАРСТВО?

Ово Царство за неке још није дошло у свој својој сили, а за неке уопште и није дошло, пошто у њиховом смртном телу још царује грех, и слушају га у похотама његовим (Римљ. 6, 12).

407. КАКО ДОЛАЗИ ТО ЦАРСТВО?

Оно долази скривено и духовно. Царство Божије не долази на видљив начин… Царство Божије унутра је у вама (Лк. 17, 20-21).

408. ДА ЛИ СЕ МОЖЕ МОЛИТИ ЦАРСТВО СЛАВЕ?

Као Царство Божије Хришћанин може да тражи прослављење, односно потпуно блаженство за верне. Имам жељу умрети и са Христом бити, што је много боље (Фил. 1, 23).

О трећем мољењу

Да буде воља Твоја и на земљи као на небу;

409. ШТА ЗНАЧИ МОЛИТВА „ДА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА“?

Треће мољење казује како од Бога треба тражити да све што чинимо и што нам се догађа буде не онако како како ми то желимо, него како је угодно Богу.

410. ЗАШТО НЕ ТРЕБА МОЛИТИ ЗА СВОЈУ ВОЉУ?

Ово треба молити зато што ми често грешимо у нашим жељама, а Бог нам непогрешиво, чак и више него ми сами, жели свако добро и увек је спреман да нам ra дарује, ако то не спречава наша самовоља или тврдоглавост. Ономе који може још и неупоредиво више учинити од онога што ми иштемо или мислимо, по сили која дејствује у нама, Њему нека је слава у Цркви (Еф. 3, 2021).

411. ЗАШТО МОЛИМО ЗА ИСПУЊЕЊЕ ВОЉЕ БОЖИЈЕ НА ЗЕМЉИ КАО ШТО ЈЕ НА НЕБУ?

Ми молимо да се испуни воља Божија „на земљи“ управо онако „као на небу“, зато што на Небу Свети Анђели и блажени људи, сви без изузетка, свагда и у свему извршавају вољу Божију.

О четвртом мољењу

Хлеб наш насушни дај нам данас;

412. ШТА ЈЕ „ХЛЕБ НАСУШНИ“?

„Хлеб наш насушни“ – то је хлеб који нам је неопходан да би нас било, да бисмо живели.

413. ШТА ТРЕБА ДА ПАМТИМО МОЛЕЋИ БОГА ЗА НАСУШНИ ХЛЕБ?

Мољење за хлеб насушни Богу треба приносити са оваквим мислима. Господ наш Исус Христос учи нас да не треба да тражимо више од „насушног хлеба“, тј. од онога који нам је неопходан за јело, а такође ни од најнужнијег одела и обитавалишта; све што је преко тога и што није нужно, него служи за задовољство, треба препустити вољи Божијој; ако буде дато треба заблагодарити Богу, а ако не буде – не треба се због тога узнемиравати.

414. ЗАШТО МОЛИМО ЗА НАСУШНИ ХЛЕБ САМО ЗА ДАНАШЊИ ДАН?

Заповеђено је да хлеб насушни тражимо само данас, тј. за овај дан, зато да се не бисмо претерано оптерећивали оним што ће бити у будућности, него да бисмо се уздали у Бога. Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста je сваком дану зла свога (Мт. 6, 34). Зна и Отац ваш небески да вама треба све ово (тј. зна шта вам је потребно) (Мт. 6, 32).

415. ЗА ШТА ЈОШ МОЛИМО ПОД ИЗРАЗОМ „НАСУШНИ ХЛЕБ“?

Под изразом „хлеб насушни“ може се тражити и све за душу. Јер човек се састоји од тела и душе, а душа је кудикамо важнија од тела, те се и за душу може тражити „насушни хлеб“, без кога унутарњи човек умире од глади (Св. Кирил Јерусалимски, Мистагошка катихеза 4, 15).

416. ШТА ЈЕ „НАСУШНИ ХЛЕБ“ ЗА ДУШУ?

Насушни хлеб за душу то су реч Божија и Тело и Крв Христова. Не живи човек о самом хлебу, но о свакој речи која излази из уста Божијих (Мт. 4, 4). Јер Тело Моје истинско је јело, а Крв је Моја истинско пиће (Јн. 6, 55).

О петом мољењу

И опрости нам дугове наше,

као што и ми опраштамо дужницима својим;

417. ШТА РАЗУМЕМО ПОД ДУГОВИМА НАШИМ?

Под речима „дугове наше“ у Молитви Господњој подразумевају се греси наши. Греси се називају дуговима зато што смо све добили од Бога и све смо дужни Њему, тј. све треба да потчинимо Његовој вољи и закону, а ако то не чинимо, онда остајемо дужници пред Његовим праведним судом.

418. КО СУ „ДУЖНИЦИ НАШИ“?

„Дужници наши“ – то су људи који нам нису дали оно што су по Закону Божијем били дужни; то су они који, на пример, нису показали љубав, него непријатељство.

419. КАКО МОЖЕМО ДА СЕ НАДАМО ОПРОШТЕЊУ ДУГОВА НАШИХ?

На праведном Суду Божијем ми можемо да се надамо да ће нам дугови бити опроштени кроз заступништво Господа нашег Исуса Христа. Јер је један Бог, један и посредник између Бога и људи, човек Христос Исус, Који себе даде у откуп за све (1. Тим. 2, 56).

420. ЗБОГ ЧЕГА СЕ МОЖЕМО ЛИШИТИ ОПРОШТЕЊА ДУГОВА НАШИХ?

Ако од Бога молимо опроштај наших грехова, а при томе сами не праштамо другима, онда тај опроштај нећемо добити. Ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша (Мт. 6, 1415).

421. ЗАШТО НАМ БОГ НЕ ОПРАШТА, АКО МИ НЕ ОПРОСТИМО ДУЖНИЦИМА НАШИМ?

Бог нам не опрашта ако и ми не праштамо другима, јер кроз непраштање показујемо да смо зли и тако од себе удаљавамо благост Божију и милосрђе Божије.

422. ШТА ТРЕБА ДА ПАМТИМО КАДА ИЗГОВАРАМО РЕЧИ О ОСТАВЉАЊУ „ДУЖНИЦИМА НАШИМ“?

Речи Молитве Господње “ као што и ми опраштамо дужницима својим“ непоколебиво захтевају да онај ко се моли ни према коме нема мржњу нити гнев, него да са свима има мир и љубав. Ако, дакле, принесеш дар свој жртвенику, и онде се сетиш да брат твој има нешто против тебе, остави онде дар свој пред жртвеником, и иди се најпре помири са братом својим, па онда дођи и принеси дар свој (Мт. 5, 2324).

423. ШТА ЧИНИТИ АКО ЧОВЕК НЕ ЖЕЛИ ПОМИРЕЊЕ?

Ако онога ко има нешто против мене не могу брзо да нађем, или ако он не буде расположен за измирење, у том случају биће довољно измирити се са њим у срцу, пред очима Бога Који све види. Ако је могуће, колико до вас стоји, имајте мир са свима људима (Римљ. 12, 18).

О шестом мољењу

И не уведи нас у искушење,

424. ШТА РАЗУМЕМО ПОД „ИСКУШЕЊЕМ“?

У Молитви Господњој под изразом „искушење“ треба подразумевати такав стицај околности, код кога постоји реална опасност да ће доћи до губитка вере или до пада у тежак грех.

425. ОДАКЛЕ ДОЛАЗЕ ИСКУШЕЊА?

Таква искушења долазе од нашег тела, од света, тј. од других људи, и од ђавола.

426. ЗА ШТА МОЛИМО, ИЗГОВАРАЈУЋИ РЕЧИ МОЛИТВЕ „НЕ УВЕДИ НАС У ИСКУШЕЊЕ“?

Речима „не уведи нас у искушење“ ми молимо, као прво, да Бог не допусти да до искушења дође, а као друго, ако је већ нужно да посредством искушења будемо испитани и очишћени, да нас не преда искушењу у потпуности и да не допусти да паднемо.

О седмом мољењу

Но избави нас од злога.

427. ЗА ШТА МОЛИМО, ИЗГОВАРАЈУЋИ РЕЧИ МОЛИТВЕ „И ИЗБАВИ НАС ОД ЗЛОГА“?

Речима „избави нас од злога“ ми молимо избављење од сваког зла које може да нас задеси у свету – јер од времена првог греха свет сав у злу лежи (1. Јован. 5,19) – а нарочито молимо за избављење од греха, и од лукавих наговора и клевета узрочника зла, духа злобе – ђавола.

О славословљу

Јер је Твоје Царство и сила и слава у векове. Амин

428. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ МОЛИТВИ ГОСПОДЊОЈ СЈЕДИЊЕНО И СЛАВОСЛОВЉЕ?

Молитви Господњој додато је славословље, као прво, зато да бисмо Оцу Небеском, молећи од Њега милост, истовремено одавали достојно поштовање; као друго, зато да бисмо се, мислећи на Његово Вечно Царство и силу и славу, све више и више утврђивали у нади да ће нам Он даровати оно што молимо, јер је то у Његовој власти и тиче се Његове славе.

429. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „АМИН“?

Реч „амин“ значи „истина“ или „нека буде“.

430. Ова се реч додаје славословљу зато што се тиме показује да се молитва произноси са вером и без икакве сумње, како учи Апостол Јаков (Јаковљ. 1, 6).

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ДА ЛИ ПОСТОЈИ МОЛИТВА КОЈА ЈЕ ОБРАЗАЦ ЗА СВЕ МОЛИТВЕ?

2. ШТА ЈЕ МОЛИТВА ГОСПОДЊА?

3. КАКО ОНА ГЛАСИ?

4. КАКО МОЖЕ ДА СЕ ПОДЕЛИ МОЛИТВА ГОСПОДЊА РАДИ ЛАКШЕГ РАЗМАТРАЊА?

5. КАКО СЕ УСУЂУЈЕМО ДА БОГА НАЗИВАМО ОЦЕМ?

6. ДА ЛИ УВЕК ТРЕБА ДА ИЗГОВАРАМО „ОЧЕ НАШ“?

7. ЗАШТО ГОВОРИМО „КОЈИ СИ НА НЕБЕСИМА“?

8. ДА ЛИ МИ ИСПОВЕДАМО СВЕТОСТ ИМЕНА БОЖИЈЕГ?

9. КАКО ИМЕ БОЖИЈЕ МОЖЕ ЈОШ И ДА СЕ СВЕТИ?

10. НА КОЈИ НАЧИН ИМЕ БОЖИЈЕ МОЖЕ ДА СЕ СВЕТИ?

11. О КАКВОМ ЦАРСТВУ СЕ ГОВОРИ У МОЛИТВИ ГОСПОДЊОЈ?

12. ДА ЛИ ЈЕ ДОШЛО ТО ЦАРСТВО?

13. КАКО ДОЛАЗИ ТО ЦАРСТВО?

14. ДА ЛИ СЕ МОЖЕ МОЛИТИ ЦАРСТВО СЛАВЕ?

15. ШТА ЗНАЧИ МОЛИТВА „ДА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА“?

16. ЗАШТО НЕ ТРЕБА МОЛИТИ ЗА СВОЈУ ВОЉУ?

17. ЗАШТО МОЛИМО ЗА ИСПУЊЕЊЕ ВОЉЕ БОЖИЈЕ НА ЗЕМЉИ КАО ШТО ЈЕ НА НЕБУ?

18. ШТА ЈЕ „ХЛЕБ НАСУШНИ“?

19. ШТА ТРЕБА ДА ПАМТИМО МОЛЕЋИ БОГА ЗА НАСУШНИ ХЛЕБ?

20. ЗАШТО МОЛИМО ЗА НАСУШНИ ХЛЕБ САМО ЗА ДАНАШЊИ ДАН?

21. ЗА ШТА ЈОШ МОЛИМО ПОД ИЗРАЗОМ „НАСУШНИ ХЛЕБ“?

22. ШТА ЈЕ „НАСУШНИ ХЛЕБ“ ЗА ДУШУ?

23. ШТА РАЗУМЕМО ПОД ДУГОВИМА НАШИМ?

24. КО СУ „ДУЖНИЦИ НАШИ“?

25. КАКО МОЖЕМО ДА СЕ НАДАМО ОПРОШТЕЊУ ДУГОВА НАШИХ?

26. ЗБОГ ЧЕГА СЕ МОЖЕМО ЛИШИТИ ОПРОШТЕЊА ДУГОВА НАШИХ?

27. ЗАШТО НАМ БОГ НЕ ОПРАШТА, АКО МИ НЕ ОПРОСТИМО ДУЖНИЦИМА НАШИМ?

28. ШТА ТРЕБА ДА ПАМТИМО КАДА ИЗГОВАРАМО РЕЧИ О ОСТАВЉАЊУ „ДУЖНИЦИМА НАШИМ“?

29. ШТА ЧИНИТИ АКО ЧОВЕК НЕ ЖЕЛИ ПОМИРЕЊЕ?

30. ШТА РАЗУМЕМО ПОД „ИСКУШЕЊЕМ“?

31. ОДАКЛЕ ДОЛАЗЕ ИСКУШЕЊА?

32. ЗА ШТА МОЛИМО, ИЗГОВАРАЈУЋИ РЕЧИ МОЛИТВЕ „НЕ УВЕДИ НАС У ИСКУШЕЊЕ“?

33. ЗА ШТА МОЛИМО, ИЗГОВАРАЈУЋИ РЕЧИ МОЛИТВЕ „И ИЗБАВИ НАС ОД ЗЛОГА“?

34. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ МОЛИТВИ ГОСПОДЊОЈ СЈЕДИЊЕНО И СЛАВОСЛОВЉЕ?

35. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „АМИН“?