НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЧАС 34 – О ХРИШЋАНСКОЈ НАДИ И МОЛИТВИ

ЧАС 34 – О ХРИШЋАНСКОЈ НАДИ И МОЛИТВИ

383. ШТА ЈЕ ХРИШЋАНСКА НАДА?

Хришћанска нада је успокојење срца у Богу са увереношћу да се Он непрестано стара о нашем спасењу и да ће нам даровати обећано блаженство.

384. НА ЧЕМУ СЕ ЗАСНИВА НАША ХРИШЋАНСКА НАДА?

Наша нада, или темељ наше наде, јесте Сам Исус Господ Христос (1. Тим. 1,1). Сасвим се надајте благодати која ће вам се донети откривењем Исуса Христа (1. Пет. 1,13).

385. КАКО ЗАДОБИТИ ХРИШЋАНСКУ НАДУ?

Средства за задобијање спасоносне наде јесу молитва, истинско учење о блаженству и стварно придржавање тога учења.

386. ДА ЛИ У СВЕТОМ ПИСМУ ПОСТОЈИ СВЕДОЧАНСТВО ДА МОЛИТВА ПРЕДСТАВЉА СРЕДСТВО ЗА ЗАДОБИЈАЊЕ НАДЕ?

Постоји сведочанство Речи Божије о томе да молитва представља средство за задобијање спасоносне наде. Сам Господ Исус Христос са молитвом сједињује наду да ће се добити жељено: И што год заиштете од Оца у Име Моје, то ћy учинити, да се прослави Отац у Сину (Јн. 14, 13).

387. ШТА ЈЕ МОЛИТВА?

Молитва је узношење ума и срца ка Богу, које се пројављује кроз побожно обраћање човека Богу.

Предивно говори о молитви преподобни Јован Лествичник: „По својој каквоћи, молитва је сапостојање и јединство човека и Богом. По своме дејству, она је одржавање козмоса, помирење са Богом, мајка суза – и њихова кћер у исти мах, умилостивљење за грехе, мост којим се прелази преко искушења, грудобран који штити од сваке муке, разбијање демонских напада, служба анђела, храна свих бестелесних, будуће весеље, бесконачни подвиг, извор врлина, узрочник благодатних дарова, невидљиво напредовање, храна за душу, озарење ума, секира за очајање, потврда наде, ослобођење од туге, богатство монаха, ризница безмолвника, смањивање гнева, огледало духовног напретка, показатељ духовних мера, откривач духовног стања, предсказивач будућих добара, предзнак вечне славе. За онога који се истински моли, молитва је суд Господњи, суђење пред престолом Његовим пре Страшног суда“ (Лествица, 28:1).

388. ШТА ТРЕБА ЧИНИТИ ЗА ВРЕМЕ МОЛИТВЕ?

Узносећи ум и срце Богу, Хришћанин треба да чини следеће. Као прво, да прославља Бога због Његовог Божанског савршенства, као друго, да му благодари за Његова добра дела, и као треће, да моли од Њега оно што му је потребно. Зато постоје три главне врсте молитвословља: славословље, благодарење и мољење.

389. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ МОЛИТИ СЕ БЕЗ РЕЧИ?

Могуће је молити се без речи – умом и срцем. Пример за то је пророк Мојсеј који се тако молио уочи преласка кроз Црвено море (2. Мојс. 14, 13).

390. КАКО СЕ ЗОВЕ ТАКВА МОЛИТВА?

Таква молитва има нарочит назив. Њу називамо духовном, умном и срчаном, или, једном речју – унутарњом молитвом, као што се, насупрот томе, молитва која се произноси речима и која је праћена другим обележјима побожности, назива усненом или спољашњом молитвом.

391. ДА ЛИ МОЖЕ ПОСТОЈАТИ СПОЉАШЊА МОЛИТВА БЕЗ УНУТРАШЊЕ?

Молитва може да буде и чисто спољашња, онда када неко речи молитве произноси без пажње и усрдности.

392. ДА ЛИ МОЖЕ ДА БУДЕ ДОВОЉНА САМО СПОЉАШЊА МОЛИТВА?

Но, само спољашња молитва не само да није довољна за добијање благодати, него напротив, без унутарње молитве она разгневљује Бога. Сам Бог показује негодовање на такву молитву: Приближава Ми се народ овај устима својим и уснама Ме поштује, а срце им је далеко од Мене. Но узалуд ме поштују (Мт. 15, 89).

393. ДА ЛИ ЈЕ ДОВОЉНА САМО УНУТРАШЊА МОЛИТВА БЕЗ СПОЉАШЊЕ?

Но, није довољна ни само унутарња молитва без спољашње, као што човеку није довољна само душа без тела… Будући да имамо и душу и тело, ми треба да прославимо Бога телима нашим и душама нашим, који су Божији, као што је природно да уста говоре од сувишка срца. Господ наш Исус Христос био је духован у највећој мери, али је и Он Своју духовну молитву саопштавао како речима тако и побожним покретима тела: понекад подизањем очију ка небу, понекад преклањањем колена и лица до земље (1. Кор. 6, 20; Мт. 12, 34; 26, 39; Јн. 17, 1;Лк. 22,41).

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ХРИШЋАНСКА НАДА?

2. НА ЧЕМУ СЕ ЗАСНИВА НАША ХРИШЋАНСКА НАДА?

3. КАКО ЗАДОБИТИ ХРИШЋАНСКУ НАДУ?

4. ДА ЛИ У СВЕТОМ ПИСМУ ПОСТОЈИ СВЕДОЧАНСТВО ДА МОЛИТВА ПРЕДСТАВЉА СРЕДСТВО ЗА ЗАДОБИЈАЊЕ НАДЕ?

5. ШТА ЈЕ МОЛИТВА?

6. ШТА ТРЕБА ЧИНИТИ ЗА ВРЕМЕ МОЛИТВЕ?

7. ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ МОЛИТИ СЕ БЕЗ РЕЧИ?

8. КАКО СЕ ЗОВЕ ТАКВА МОЛИТВА?

9. ДА ЛИ МОЖЕ ПОСТОЈАТИ СПОЉАШЊА МОЛИТВА БЕЗ УНУТРАШЊЕ?

10. ДА ЛИ МОЖЕ ДА БУДЕ ДОВОЉНА САМО СПОЉАШЊА МОЛИТВА?

11. ДА ЛИ ЈЕ ДОВОЉНА САМО УНУТРАШЊА МОЛИТВА БЕЗ СПОЉАШЊЕ?