НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЧАС 31 – О ТАЈНИ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

ЧАС 31 – О ТАЈНИ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

361. ШТА ЈЕ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ?

Освећење јелеја је Света Тајна у којој се приликом помазивања тела јелејем на болесног призива благодат Божија која исцељује душевне и телесне слабости.

О овој тајни предивно пише блажени Симеон Солунски: „Јелеј је свети јелеј по сили свештенодејства, и испуњен божанском силом и уједно како телесно умашћује, тако и просвећује и освећује и душе, јача силе, како телесне, тако и духовне, исцељује ране, уништава болести, очишћује од нечистоте греховне и има силу да нам даје милост Божију и умилостивљује Га“. (Разговор о светим свештенодејствима и црквеним Тајнама, 256).

362. ОДАКЛЕ ВОДИ ПОРЕКЛО ОВА ТАЈНА?

Ова Света Тајна води порекло од Апостола, који, добивши власт од Исуса Христа, помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк. 6, 13). Апостоли су ову Свету Тајну предали свештенослужитељима Цркве, што се види из следећих речи Апостола Јакова: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у Име Господње. И молитва вере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јаковљ. 5, 14-15).

Постоји погрешно мишљење у вези са овом Тајном које оповргава свети Симеон Солунски: „Латини, који су у свему увели новине, изопачили су учење и о овој Тајни. Они говоре да не треба служити Јелеосвећење над болеснима, већ само над онима који умиру јер Јелеосвећење отпушта грехове, да би неко, оживевши, не би почео да греши опет. О безумље! Брат Божији (апостол Јаков) говори: молитва вере ће спасити болесног, и подићи ће га Господ, а Латини говоре да ће умрети. Свето Јеванђеље говори: „и помазиваху уљем многе болеснике, и исцјељиваху“ (Мк. 6:13), а они говоре да га треба давати не да би се болестан човек исцелио, већ да би били неизлечиви и умирали. Човече! Не знаш смисао Тајни и упадаш у заблуду себи на грех. Јер Јеванђеље и брат Онога Који је дао Јеванђеље говоре да се тај јелеј предаје болеснима и да би они кроз помазање, добили опроштај грехова, устали како је речено првом и другом раслабљеном, зато што је Спаситељ рекао двојици: „отпуштају ти се греси“, показују да болест бива због грехова“. „(Разговор о светим свештенодејствима и црквеним Тајнама, 256.)

ПИТАЊА  ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ?

2. ОДАКЛЕ ВОДИ ПОРЕКЛО ОВА ТАЈНА?