НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЧАС 20 – О ЈЕДИНСТВУ ЦРКВЕ

ЧАС 20 – О ЈЕДИНСТВУ ЦРКВЕ

250. ШТА ЈЕ ЦРКВА?

Црква је од Бога установљена заједница људи сједињених православном Вером, Законом Божијим, (црквеном) јерархијом и Светим Тајнама.

251. ШТА ЗНАЧИ ВЕРОВАТИ У ЦРКВУ?

Веровати у Цркву, то значи побожно поштовати истинску Цркву Христову, прихватати њено учење и повиновати се њеним заповестима, са уверењем да у њој пребива, спасоносно дејствује, учи и управља благодат која се излива од њене Једине и Вечне Главе – Господа Исуса Христа.

252. НА КОЈИ НАЧИН ЦРКВА МОЖЕ БИТИ ПРЕДМЕТ ВЕРЕ?

Предмет вере је Видљива Црква, иако вера, према Апостолу, представља потврду (доказивање) невидљивог. Као прво, иако је Црква видљива, благодат Божија која пребива у њој и у онима који су у њој освећени – а која заправо и представља предмет вере у Цркву – јесте невидљива. Као друго, мада је Црква видљива, пошто пребива на земљи и пошто јој припадају сви православни Хришћани који на земљи живе, она је истовремено и невидљива, пошто пребива и на Небесима и пошто јој припадају сви који су се упокојили у истинској вери и светости живота.

253. ОДАКЛЕ ЗНАМО ДА ЦРКВА ИСТОВРЕМЕНО ПРЕБИВА И НА ЗЕМЉИ И НА НЕБУ?

Схватање Цркве као оне која пребива на земљи а у исто време је Небеска, заснива се на следећим речима Апостола Павла упућеним Хришћанима: Приступили сте Гори Сионској и Граду Бога Живога, Јерусалиму небескоме, миријадама Анђела, свечаном сабору и Цркви првороднпх, записаних на Небесима, и Богу Судији свију, и духовима савршених праведника, и Исусу, Посреднику Новог Завета (Јевр. 12,22-24).

254. КАКО СМО УВЕРЕНИ У ПРЕБИВАЊЕ БЛАГОДАТИ У ИСТИНИТОЈ ЦРКВИ?

У то да благодат Божија пребива у истинској Цркви ми смо уверени најпре стога што је њена глава Богочовек Исус Христос Који је пун благодати и истине, те тако и Тело Своје, тј. Цркву, испуњава благодаћу и истином (Јн. 1,14-17); а као друго, стога што је Христос Спаситељ обећао Својим ученицима Духа Светога, како би Овај вечно био са њима, и како би, сагласно овоме обећању, постављао пастире Цркве (Јн. 14, 16). Апостол Павле за Исуса Христа каже да Њега Бог Отац постави изнад свега за главу Цркви, која је Тело Његово (Еф. 1, 22-23). Исти Апостол пастирима Цркве вели: Пазите, дакле, на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече Крвљу Својом (Дап. 20, 28).

255. КАКВО ЈЕ СВЕДОЧАНСТВО ДА ЋЕ БЛАГОДАТ У ЦРКВИ УВЕК ПРЕБИВАТИ?

У то да ће благодат Божија пребивати у Цркви до данас, и да ће пребивати у њој до краја века, уверавају нас следеће речи Самог Господа Исуса Христа, као и речи Његовог Апостола: Сазидаћу Цркву Своју, и врата пакла неће је надвладати (Мт. 16, 18); И, ево, Ја Сам са вама у све дане до свршетка света (Мт. 28, 20); Њему (Богу Оцу) нека је слава у Цркви у Христу Исусу кроз све нараштаје у векове векова. Амин (Еф. 3, 21).

256. ЗАШТО ЈЕ ЦРКВА НАЗВАНА ЈЕДНОМ?

Црква је једна зато што представља једно духовно Тело које има Једнога као Главу – Христа, и одуховљена је једним Духом Божијим. Једно Тело, Један Дух, као што сте и позвани у Једну наду звања својега; Један Господ, једна вера, једно крштење, Један Бог и Отац свију, Који је над свима, кроза све, и у свима нама (Еф. 4,4-6).

257. КО ЈЕ ИСУС ХРИСТОС У ОДНОСУ НА ЦРКВУ?

Исус Христос је Једини Глава једне Цркве. Апостол Павле пише за Цркву да је Божија грађевина за коју нико не може поставити другога темеља осим постојећег, који је Исус Христос (1. Кор. 3,9-11).

258. КАКВУ НАМ ОБАВЕЗУ НАЛАЖЕ ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ?

Јединство Цркве налаже нам обавезу да се старамо да чувамо јединство Духа свезом мира (Еф. 4,3).

259. КАКО ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ У ВЕЗИ СА ПОСТОЈАЊЕМ МНОГИХ ПОМЕСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА?

Црква је једна, но ипак постоје многе одвојене и самосталне (Помесне) Цркве, на пример Јерусалимска, Антиохијска, Александријска, Константинопољска, Руска, Српска… Ово су посебне Цркве, односно делови Једне Васељенске Цркве. Самосталност њиховог видљивог устројства не спречава их да духовно буду велики удови једнога Тела Васељенске Цркве, да као главу имају Једнога – Христа, и један дух вере и благодати. Ово јединство се видљиво изражава једнаким исповедањем вере и општењем у молитвама и Светим Тајнама.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ЦРКВА?

2. ШТА ЗНАЧИ ВЕРОВАТИ У ЦРКВУ?

3. НА КОЈИ НАЧИН ЦРКВА МОЖЕ БИТИ ПРЕДМЕТ ВЕРЕ?

4. ОДАКЛЕ ЗНАМО ДА ЦРКВА ИСТОВРЕМЕНО ПРЕБИВА И НА ЗЕМЉИ И НА НЕБУ?

5. КАКО СМО УВЕРЕНИ У ПРЕБИВАЊЕ БЛАГОДАТИ У ИСТИНИТОЈ ЦРКВИ?

6. КАКВО ЈЕ СВЕДОЧАНСТВО ДА ЋЕ БЛАГОДАТ У ЦРКВИ УВЕК ПРЕБИВАТИ?

7. ЗАШТО ЈЕ ЦРКВА НАЗВАНА ЈЕДНОМ?

8. КО ЈЕ ИСУС ХРИСТОС У ОДНОСУ НА ЦРКВУ?

9. КАКВУ НАМ ОБАВЕЗУ НАЛАЖЕ ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ?

10. КАКО ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ У ВЕЗИ СА ПОСТОЈАЊЕМ МНОГИХ ПОМЕСНИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА?