NASLOVNA » OSNOVE VERE » ČAS 29 – O TAJNI SVEŠTENSTVA

ČAS 29 – O TAJNI SVEŠTENSTVA

354. ŠTA JE SVEŠTENSTVO?

Sveštenstvo je Sveta Tajna u kojoj Duh Sveti kroz episkopsko rukopoloženje postavlja pravilno izabrano lice da savršava Svete Tajne i napasa stado Hristovo. Tako da nas ljudi smatraju kao sluge Hristove i upravitelje Tajni Božijih (1. Kor. 4, 1). Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi za episkope da napasate Crkvu Gospoda i Boga koju steče Krvlju Svojom (Dap. 20, 28).

355. ŠTA ZNAČI NAPASATI CRKVU?

Napasati Crkvu, znači – poučavati ljude u veri, pobožnosti i dobrim delima.

356. KOLIKO IMA NEOPHODNIH STEPENI SVEŠTENSTVA?

Postoje tri neophodna stepena sveštenstva: episkop, prezviter (sveštenik) i đakon.

357. KAKVA JE RAZLIKA U STEPENU SVEŠTENSTVA?

Razlika između njih je u tome što đakon saslužuje prilikom savršavanja Svetih Tajni (ali ih ne savršava); prezviter savršava Svete Tajne i potčinjen je episkopu; episkop ne samo da savršava Svete Tajne, nego ima i vlast da kroz rukopoloženje drugome predaje blagodatni dar da ih savršava. O episkopskoj vlasti Apostol Pavle piše Titu: Zato te ostavih na Kritu da urediš što je nedovršeno, i da postaviš po svim gradovima prezvitere (Tit. 1, 5). I Timoteju: Ne polaži ruke ni na koga brzo (1. Tim. 5, 22).

Sveštenomučenik Ignjatije Bogonosac je još početkom drugog veka pisao: „Svi sledujte episkopu, kao Isus Hristos Ocu, i sveštenstvu kao Apostolima, a đakone poštujte kao Božiju zapovest. Neka niko bez episkopa ne radi bilo šta što se odnosi na Crkvu. Ona Evharistija (=Liturgija) neka se smatra sigurnom koja je pod episkopom (=koju vrši episkop), ili ako kome on dozvoli. Tamo gde se pojavi episkop, tamo neka bude i mnoštvo naroda (=svi verni), kao što tamo gde je Isus Hristos, tamo je i saborna (=katoličanska) Crkva. Nije dozvoljeno bez episkopa ni krštavati, ni agape (=večere ljubavi) svršavati, nego ono što on odobri, to je i Bogu ugodno – da vam sve što činite budi sigurno i pouzdano. Razborite je nadalje trezniti se i, dok još ima vremena, pokajati se Bogu. Dobro je znati Boga i episkopa. Ko poštuje episkopa, toga Bog poštuje; ko tajno od episkopa nešto (u Crkvi) radi – služi đavolu.“ (Poslanica Smirnjanima 8-9).

PITANJA ZA OVAJ ČAS:

 

1. ŠTA JE SVEŠTENSTVO?

2. ŠTA ZNAČI NAPASATI CRKVU?

3. KOLIKO IMA NEOPHODNIH STEPENI SVEŠTENSTVA?

4. KAKVA JE RAZLIKA U STEPENU SVEŠTENSTVA?