НАСЛОВНА » ДОГМАТСКО БОГОСЛОВЉЕ ЗА МИСИОНАРЕ » Предавање тринаесто. Пророчанства о Исусу Христу

Предавање тринаесто. Пророчанства о Исусу Христу

Наследност Новог Завета. Два типа пророчанстава о Христу у Старом Завету. Хулитељи Христа. Божанска природа Исуса Христа. Девествено рођење Исуса Христа. Проповед Господа почиње у Галилеји. Месија ће се родити у Витлејему (Ефрати). Пророчанство о Месијином пореклу. Звезда ће објавити Месијин долазак. Време Месијиног доласка. Христос чисти од грехова. Христос је Пророк. Месија ће учинити много чуда. Служење Господа се тиче свих народа на земљи. О проповеди Господа. Проповед је везана за очишћење храма.

 

Стари Завет јасно говори о Исусу као о Богу Јехови. Тако се у разговору с муслиманима могу наводити примери из Мојсијевог Петокњижја и Псалтира, јер се Куран позива на ове књиге. Свето Писмо познаје Месију Исуса, нашег Господа, зна да је Он Бог у телу, предсказује Његово распеће и васкрсење. Муслимани сматрају да се број пророка не ограничава онима који су поменути у Курану (21) и да постоји још много пророка, које Алах шаље на земљу, пророк Исаија се налази на овом списку и зато хришћанин може да се позива на њега. Све религије света су настале после библијске вере, зато што истинска вера непрекидно постоји од времена Адама и Еве до данас.

Наследност Новог Завета.

Како образложити истоветност хришћанства и Аврамове верске заједнице, Мојсијеве заједнице? Ако се не позивамо на пророчанства, ово се не може образложити, зато што је у Старом Завету написано: „Даћу ти вечни закон“ или „ово је вечно правило“. Покушај да се Нови Завет одвоји од Старог јесте нечији покушај да нас лиши Христа, јер ако је Христос дошао од другог Бога и с вешћу која се разликује од вести пророка, Он је лажљивац и Његовог погубљење је сасвим оправдано (на основу 18. главе Поновљених закона – као лажни пророк). У Старом Завету се 33 пута указује на епизоде из живота Спаситеља (то је најмањи број, неки наводе и 50, и 80 епизода), а у Новом Завету има 276 цитата из Старог Завета, од чега се 272 поклапа с преводом седамдесеторице, 4 се подудара с јеврејским текстом.

Два типа пророчанстава о Христу у Старом Завету.

Христос је рођен два пута. Од Оца без Мајке – у вечности, и од Мајке без Оца – у времену. У складу с овим пророчанства се деле на два типа: пророчанства која говоре о Христовој Божанској природи и пророчанства која говоре о Његовом доласку у телу. Најстарије пророчанство је везано за долазак Господа у телу: И још мећем непријатељство између тебе и жене и између семена твог и семена њеног; оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати“ (1 Мојс. 3, 15).

Хулитељи Христа.

Морамо имати на уму да данас подиже главу ново аријанство. Ово се односи на земље Запада (такозвано либерално хришћанство) – на пример, Лондонски надбискуп Ханс Кинг је свој живот посветио покушајима да докаже да Христос није Бог. С друге стране, све јача муслиманска експанзија у Европи показује да је главни напад муслимана усмерен на божанску природу Спаситеља Христа. И богослови – присталице толеранције и коректности на Западу покушавају да искључе помињање Христове божанске природе у својим текстовима како не би вређали верска осећања муслимана. А хришћанин – мисионар – увек мора вређати верска осећања муслимана и никада се не сме стидети да то чини, јер је то једина могућност да стекне Небеско Царство.

Погледајмо Русију. Л. Н. Толстој је хулио Богородицу (свети Јован Кронштатски је за њега говорио да је ‘ђаво у телу’). Постоји покрет који захтева укидање одлуке о изопштењу Л. Н. Толстоја. Управо с толстојевцима, као и с учењем Рериха и Блаватске повезана је представа о томе да Исус није Бог. Зар хришћанин може дозволити себи иједну реч одобравања упућену овом ниткову Л. Н. Толстоју, који је хулио на Пречисту Богородицу, Свето Причешће и Господа Исуса Христа говорећи да Исус није умро и да није васкрсао?!

Божанска природа Исуса Христа.

 1. „Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари? Устају цареви земаљски, и кнезови се скупљају на Господа и на Помазаника Његовог. „Раскинимо свезе њихове и збацимо са себе јарам њихов.“ Онај, што живи на небесима, смеје се, Господ им се подсмева, па им говори у гневу Свом и јарошћу Својом збуњује их: „Ја сам помазао Цара Свог на Сиону, на светој гори Својој.“ Казаћу наредбу Господњу; Он рече Мени: „Ти си Син Мој, Ја те сад родих. Ишти у Мене, и даћу Ти народе у наследство, и крајеве земаљске Теби у државу. Ударићеш их гвозденом палицом; разбићеш их као лончарски суд.“ Сад, цареви, оразумите се; научите се судије земаљске! Служите Господу са страхом, и радујте се с трепетом. Поштујте Сина, да Се не разгневи, и ви не изгинете на путу свом; јер ће се гнев Његов брзо разгорети. Благо свима који се у Њ уздају! (Пс. 2, 1-12). Овај псалам се директно (он се не може протумачити никако другачије) односи на Исуса Христа. Псалам говори о Господу као о Сину, Који је данас рођен, зато што је вечно рођен. Каже се да ће против Исуса устати цареви и кнежеви. У књизи Дела светих апостола читамо: „Ти си устима Давида, слуге Својега, рекао: Зашто се буне незнабошци, и народи помишљају залудне ствари? Устадоше цареви и земаљски кнезови сабраше се заједно на Господа и на Помазаника Његовог. Јер се заиста сабраше у овоме граду на Светога Сина Твојег Исуса, Којег си помазао, Ирод и Понтијски Пилат са незнабошцима и с племенима Израиљевим“ (Дап. 4, 25-27).

Цар је Ирод, кнез је Понтије Пилат. Овде се говори о победи Цркве над паганским народима. Жезло хришћана је символ државне власти. Поштујте Сина да се не би гневио.“ Треба поштовати Сина да се Он не би гневио, то је директан захтев Бога Оца. Исто каже и Јеванђеље. Да сви поштују Сина као што поштују Оца. Ко не поштује Сина не поштује ни Оца Који Га је послао“ (Дап. 25-27).

 1. 2. Престо је Твој, Боже, вечан и непоколебљив; скиптар је царства Твог скиптар правице. Љубиш правду и мрзиш на безакоње; тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости више него другове Твоје. Све хаљине Твоје миришу смирном, алојом и касијом. Који живе у дворима од минијске слонове кости, они Те веселе. Царске кћери дворе Те; с десне Ти стране стоји царица у офирском злату. Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог. И цару ће омилети лепота твоја; јер је Он Господ твој, и Њему се поклони“ (Пс. 45, 6-11).

Најстарији тумачи, као што су свети Атанасије и Ориген, говорили су да се од првог стиха овог псалма говори о вечном рођењу Сина. Јер псалам се увек доживљавао као потпуно месијански. Можете да прочитате код епископа Касијана Безобразова и Алексеја Књазева да је 45. псалам свадбена песма јеврејских царева и да је 109. псалам – псалам крунисања. То је лаж. Црква га никад није тако тумачила, никад га тако није тумачила ни синагога, и синагога га не тумачи тако чак ни данас. Овај псалам говори о оба доласка Господа у телу. О Божанству – „престо је Твој, Боже, вечан“. О Цару као о великом освајачу: Он ступа у битке ради истине, кротости и правде, како би победио цео свет – „народи ће пасти под власт Твоју“ (Пс. 45, 5). Човек може да падне ако га погоди стрела, а може и пред величанством. Они који поверују у Господа пашће ничице пред Њим, а они који не поверују биће погођени божанском силом. Стреле су његова Реч, апостоли су весници Његове Речи, зато се у Цркви поје: „Као стреле послао си апостоле у свет Твој, Господе. Престо Твој, Боже, вечан је.“ Месија је Бог, његов престо је вечан. Вечни престо има само вечни Бог. Помазао је Бог Бога уљем радости (Дух), односно Месија је Помазаник, заједничари у томе су хришћани, заједничари у истом Овом Духу. Даље се у псалму говори о царевој Невести – то је и Црква, и Пречиста Дјева.

 1. Псалам 72. У њему се говори о девственом зачећу Господа Исуса Христа. Овај Цар ће сићи с неба. Силази само онај ко већ постоји. Десети стих се традиционално тумачи као пророчанство о мудрацима: Цареви тарсијски и острвљани донеће даре, цареви шавски и сваки даће данак“ (Пс. 71, 10).
 2. „Давно си поставио земљу, и небеса су дело руку Твојих. То ће проћи, а Ти ћеш остати; све ће то као хаљина оветшати, као хаљину променићеш их и промениће се. Али Ти си Тај исти и године Твоје неће истећи“ (Пс. 102, 26-29).У посланици апостола Павла Јеврејима читамо:„Ти, Господе, у почетку основа земљу, и небеса су дело руку Твојих; они ће проћи, а Ти остајеш, и све ће остарити као одело, и савићеш их као хаљину, и измениће се, а Ти си увек исти, и године Твоје неће минути“ (Јевр. 1, 10-12).Месија је управо Онај Ко је створио Небо, Онај Ко је дошао с Неба. Онај Ко је дошао да избави од смрти, исти је Онај Ко је на почетку створио Васељену.
 3. Он ће постојати и онда кад Васељена заврши своје постојање. „Рече Господ Господу мом: седи Мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим. Скиптар силе даје Ти Господ са Сиона: владај сред непријатеља Својих. У дан рата Твог народ је Твој готов у светој красоти. Као роса зори из утробе, таква је у Тебе младост Твоја. Господ се заклео, и неће се покајати: Ти си свештеник довека по реду Мелхиседековом. Господ је Теби с десне стране. Побиће у дан гнева Свог цареве; судиће народима, напуниће земљу трупова; сатрће главу на земљи широкој. Из потока ће на путу пити, и зато ће подигнути главу“ (Пс. 109, 1-7). Сам Господ Исус Христос је овај псалам примењивао на Себе. Апостол Павле је Јеврејима прво доказивао да је Месија Бог у телу, Који је дошао како би нас избавио од греха проклетства и смрти, а затим, да је то управо Исус.

Девствено рођење Исуса Христа.

Следеће пророчанство о божанској природи Господа јесте пророчанство о девственом рођењу: „Зато ће вам Сам Господ дати знак; ето Девојка ће затруднети и родиће Сина, и наденуће Му име Емануило. Масло и мед јешће, док не научи одбацити зло, а изабрати добро. Јер пре него научи дете одбацити зло а изабрати добро, оставиће земљу на коју се гадиш, два цара њена. Господ ће пустити на те и на народ твој и на дом оца твог дане, каквих није било откад се Јефрем одвоји од Јуде, преко цара асирског“ (Ис. 7, 14-17).

Господ говори о ономе што ће претходити доласку Месије. Грчки текст даје занимљиву варијанту (велики свитак Исаије – кумрански свитак): пре него што дете научи да разликује добро и зло одбациће зло и изабраће добро. На основу тога Црква учи да је Христос одбацио зло од самог тренутка Свог овапоћења. Овај текст о девственом рођењу Исуса Христа врло често се користи у полемици с Јудејцима. Марија је Богородица. Речју „алма“ се назива млада жена у годинама за брак, али која није ступила у брак. Какав смисао ће имати знамење ако жена једноставно роди дете? У кумранским рукописима стоји реч „бетула“, односно девственица. Ради се о чуду. Реч „девојка“ је у руском језику променила значење. „Алма“ се користи у значењу девственице која није удата: „И беше врло лепа, још девојка, још је човек не беше познао. Она сиђе на извор, и наточи крчаг, и пође“ (1 Мојс. 24, 16).

Проповед Господа почиње у Галилеји.

Гедеон је са 300 војника поразио војску од 100 хиљада. Све невоље престају зато што долази Син. Дат нам је Син, односно Син већ унапред постоји. Месија је Давидов син, он седи на престолу цара Давида. „Владавина је на његовим раменима“ значи да ће Господ понети Крст. Знак Христове власти је Крст. „Зашто Ме питаш за име? Оно је дивно“ (Суд. 13, 18; в. такође 1 Мојс. 32, 29). Дивни, Који је предсказао Самсоново рођење. Дивни Који се борио с Јаковом у тами. Дивни ће се родити. Он је Саветник Оца (зато што је учествовао у Предвечном савету Свете Тројице). Силни Бог. Не могу постојати два Бога.

Глас је некога који виче: приправите у пустињи пут Господњи, поравните у пустоши стазу Богу нашем. Све долине нека се повисе, и све горе и брегови нека се слегну, и што је криво нека буде право, и неравна места нека буду равна. И јавиће се слава Господња, и свако ће тело видети; јер уста Господња говорише. Глас говори: вичи. И рече: шта да вичем? Да је свако тело трава и све добро његово као цвет пољски. Суши се трава, цвет опада кад дух Господњи дуне на њ; и доиста је народ трава. Суши се трава, цвет опада, али реч Бога нашег остаје довека. Изађи на високу гору, Сионе, који јављаш добре гласове; подигни силно глас свој, Јерусалиме, који јављаш добре гласове; подигни, не бој се. Кажи градовима Јудиним: ево Бога вашег. Ево, Господ Бог иде на јаког, и мишица ће Његова овладати њим; ево плата је његова и дело његово пред Њим. Као пастир пашће стадо Своје; у наручје своје сабраће јагањце, и у недрима ће их носити, а дојилице ће водити полако“ (Ис. 40, 3-11).

Јахве је наше оправдање. Велики цар који ће се зацарити, јесте и Јахве, и наше оправдање (чини нас праведнима)

Ево, иду дани, говори Господ, у које ћу подигнути Давиду Клицу праведну, која ће царовати и бити срећна и чинити суд и правду на земљи. У Његове дане спасиће се Јуда, и Израиљ ће становати у миру, и ово му је име којим ће се звати: Господ је правда наша“ (Јер. 23, 5-6). „А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће Ми изаћи Који ће бити Господар у Израиљу, Коме су изласци од почетка, од вечних времена. Зато ће их оставити докле не роди Она Која ће родити; тада ће бити остатак браће Његове вратити са синовима Израиљевим. И стајаће и пашће их силом Господњом, величанством имена Господа Бога свог; и они ће наставати, јер ће Он тада бити велик до крајева земље. И Он ће бити мир; кад дође Асирац у нашу земљу, и кад ступи у дворе наше, тада ћемо подигнути на њ седам пастира и осам кнезова из народа. И они ће опасти земљу асирску мачем и земљу Невродову на вратима његовим; и Он ће нас избавити од Асирца кад дође у нашу земљу и кад ступи на међу нашу“ (Мих. 5, 2-6).

Месија ће се родити у Витлејему (Ефрати).

Његово порекло је од почетка, од вечних дана. Кад Га роди Она Која ће Га родити (Богородица), синовима Израиља придружиће се и друга браћа из других народа. Господ је рекао да има и друге „овце које нису из овог тора“ (Јн. 10 16).

Ево, Ја ћу послати анђела Свог, Који ће приправити пут преда Мном, и изненада ће доћи у цркву Своју Господ, Ког ви тражите, и Анђео заветни, Ког ви желите, ево доћи ће, вели Господ над војскама. Али ко ће поднети дан доласка Његовог? И ко ће се одржати кад Се покаже? Јер је Он као огањ ливчев и као мило бељарско. И сешће као Онај Који лије и чисти сребро, очистиће синове Левијеве, и претопиће их као злато и сребро, и они ће приносити Господу приносе у правди. И угодан ће бити Господу принос Јудин и јерусалимски као у старо време и као пређашњих година. И доћи ћу к вама на суд, и бићу брз сведок против врачара и против прељубочинаца и против оних који се куну криво и против оних који закидају најам најамнику, и удовици и сироти и дошљаку криво чине и не боје се Мене, вели Господ над војскама. Јер Ја Господ не мењам Се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте“ (Мал. 3, 1-6).

Доћи ће Јехова Саваот лично и пред Њим ће доћи анђео (Претеча), доћи ће Господ у други храм (пророк Малахија је о томе говорио око 400. године пре Христовог Рођења), то значи да је бескорисно тражити Месију ван другог храма. Он није могао да дође пре изградње или после рушења другог храма.

Пророчанство о Месијином пореклу.

 1. Месија треба да буде семе жене, Он треба да уништи власт сатане: „И још мећем непријатељство између тебе и жене и између семена твог и семена њеног; оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га у пету уједати“ (1 Мојс. 3, 15).
 2. Месија је потомак Сима – не Хама и не Јафета: „И још рече: Благословен да је Господ Бог Симов, и Ханан да му буде слуга“ (1 Мојс. 9, 26).
 3. Месија треба да буде Аврамов потомак: „И учинићу од тебе велик народ, и благословићу те, и име твоје прославићу, и ти ћеш бити благослов. Благословићу оне који тебе узблагосиљају, и проклећу оне који тебе успроклињу; и у теби ће бити благословена сва племена на земљи“ (1 Мојс. 12, 2-3)

Аврам је имао десеторо деце, „у Исаку ће ти се семе прозвати“. „Али Бог рече Авраму: Немој да ти је криво ради детета и ради робиње твоје. Шта ти је год казала Сара, послушај; јер ће ти се у Исаку семе прозвати“ (1 Мојс. 21, 12).

 1. Исав или Јаков – Јаков је био благословен. „Народи ти служили и племена ти се клањала! Био господар браћи својој и клањали ти се синови матере твоје! Проклет био који тебе успроклиње, а благословен који тебе узблагосиља!“ (1 Мојс. 27, 29)
 2. Јаков има 12 деце. „Јуда, тебе ће хвалити браћа твоја, а рука ће ти бити за вратом непријатељима твојим, и клањаће ти се синови оца твог. Лавићу Јуда! С плена си се вратио, сине мој; спусти се и леже као лав и љути лав; ко ће га пробудити? Палица владалачка неће се одвојити од Јуде нити од ногу његових онај који поставља закон, докле не дође Онај Коме припада, и Њему ће се покоравати народи. Веже за чокот магаре своје, и за племениту лозу младе од магарице своје; у вину пере хаљину своју и огртач свој у соку од грожђа. Очи му се црвене од вина и зуби беле од млека“ (1 Мојс. 49, 8-12).
 3. Месија ће доћи онда кад Јуда изгуби власт (кад Јеврејима буде одузета самоуправа). У 8. години после Христовог Рођења Синедриону је одузето право на смртну казну.
 4. Месија ће бити помиритељ. Он ће помирити Бога и људе, пагане и Јудејце. Једанаести стих предсказује како ће Христос везати магаре за виноградну лозу (златну виноградну лозу на капији храма).

Звезда ће најавити долазак Месије.

Видим Га, али не сад; гледам Га, али не изблиза; изаћи ће звезда из Јакова и устаће палица из Израиља, која ће разбити кнезове моавске и разорити све синове Ситове. И Едома ће освојити и Сира ће освојити непријатељи његови; јер ће Израиљ радити јуначки. И владаће који влада од Јакова, и затрће остатак од града. А угледа Амалика, отвори причу своју, и рече: Амалик је почетак народима, али ће најпосле пропасти. А угледавши Кенеја отвори причу своју, и рече: Тврд ти је стан, и на стени си савио гнездо своје; али ће бити изгнан Кенеј; Асур ће га заробити. И опет отвори причу своју, и рече: Јаох! Ко ће бити жив кад то учини Бог! И лађе из земље Китимске допловиће и досадиће Асирцима и досадиће Јеврејима; али ће и сами пропасти“ (4 Мојс. 24, 17).

Овде је описана историја старог Истока од времена пророка до рушења другог храма (Китим је савремена Италија).

Време Месијиног доласка.

Месија долази у време римске владавине. „Ти гледаше докле се одвали камен без руку, и удари лик у стопала бронзана и земљана, и сатре их. Тада се сатре и гвожђе и земља и бронза и сребро и злато, и поста као плева на гумну у лето, те однесе ветар, и не нађе му се место; а камен, који удари лик, поста гора велика и испуни сву земљу“ (Дан. 2, 34-35). „Седамдесет је недеља одређено твом народу и твом граду светом да се сврши преступ и да нестане греха и да се очисти безакоње и да се доведе вечна правда, и да се запечати утвара и пророштво, и да се помаже Свети над светима. Зато знај и разуми: Откада изиђе реч да се Јерусалим опет сазида до помазаника војводе биће седам недеља, и шездесет и две недеље да се опет пограде улице и зидови, и то у тешко време. А после те шездесет и две недеље погубљен ће бити помазаник и ништа му неће остати; народ ће војводин доћи и разорити град и светињу; и крај ће му бити с потопом, и одређено ће пустошење бити до свршетка рата. И утврдиће завет с многима за недељу дана, а у половини недеље укинуће жртву и принос; и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређеног излиће се на пустош“ (Дан. 9, 24-27).

Одбројавање почиње од издавања наредбе о обнови Јерусалима (Јездра). После ропства цар Кир је одлучио да обнови само Храм (до обнове Јерусалима дошло је неколико деценија након обнављања Храма – 1. марта 445. године пре Христовог Рођења (1 Јездр. 7, 11-26). Седмина је седам година. У Старом Завету година је трајала 360 дана, а месец 30 дана. Дужина године се променила због космичких катастрофа у време пророка Исаије (сенка се померила за десет степени уназад) и касније. Додајемо 69 седмина и добијамо 30. или 27. годину после Христовог Рођења, и добијамо 1. март. Распеће је тачно предсказано. Град и светилиште ће срушити вођа – Тит. Последња седмина се дели на два дела: власт Христа и власт антихриста. И потрешћу све народе, и доћи ће изабрани из свих народа, и напунићу овај дом славе, вели Господ над војскама“ (Аг. 2, 7).

Христос чисти од грехова.

Он прекида деловање великог преступа (првородни грех). Безакоња су учинили безаконици – незнабошци. Биће дато вечно оправдање и на Њему ће се завршити пророчанства Старог Завета.

Христос је Пророк.

О томе да ће Он бити пророк говори Књига Поновљених закона: „Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу речи Своје у уста Његова, и казиваће им све што Му заповедим. А ко год не би послушао речи Моје, које ће говорити у Моје име, од тога ћу Ја тражити“ (5 Мојс. 18, 18-19). Пророк као Мојсије, односно Пророк који склапа Завет.

Месија ће учинити много чуда.

Реците онима којима се срце уплашило: Охрабрите се, не бојте се; ево Бога вашег; освета иде, плата Божија, Сам иде, и спасиће вас. Тада ће се отворити очи слепима, и уши глувима отвориће се. Тада ће хроми скакати као јелен, и језик немог певаће, јер ће у пустињи проврети воде и потоци у земљи сасушеној“ (Ис. 35, 4-6); „Кад Израиљ беше дете, љубих га, и из Мисира дозвах Сина Свог“ (Ос. 11, 1). Овде се ради о Израиљу као о усвојеном детету Божијем. Јеванђелиста Матеј сматра да се ове речи односе на бекство у Египат и на повратак. Јеванђелиста Месију доживљава као Вођу Израиља (извео је Јевреје из ропства). Израиљ је назван сином, зато што је њиме руководио Син Божији. „Овако вели Господ: Глас у Рами чу се, нарицање и плач велики; Рахиља плаче за децом својом, неће да се утеши за децом својом, јер их нема“ (Јер. 31, 15).

Да, Рахиљ оплакује децу, зато што су убијена за време Навуходоносоровог освајања, али за њих постоји нада. Даље се говори о томе да наступа време Новог Завета (смрт деце је знак приближавања Новог Завета).

Служење Господа се тиче свих народа на земљи.

Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејевог, и изданак из корена његовог изникнуће. И на Њему ће почивати Дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савета и силе, дух знања и страха Господњег. И мирисање ће Му бити у страху Господњем, а неће судити по виђењу својих очију, нити ће по чувењу својих ушију карати. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста Својих, и духом усана Својих убиће безбожника. И правда ће Му бити појас на бедрима, и истина појас по боцима. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дете водиће их. И крава и медведица заједно ће пасти, млад њихова лежаће заједно, и лав ће јести сламу као во. И дете које сиса играће се над рупом аспидином, и дете одбијено од сисе завлачиће руку своју у рупу змије василинске. Неће удити ни потирати на свој светој гори Мојој, јер ће земља бити пуна познања Господњег као море воде што је пуно. И у то ће време за корен Јесејев, који ће бити застава народима; распитивати се народи, и почивалиште Његово биће славно. И тада ће Господ опет подигнути руку Своју да задобије остатак народа Свог, шта остане од асирске и од Мисира и од Патроса и од етиопске и од Елама и од Сенара и од Емата и од острва моских“ (Ис. 11, 1-10).

Седмоструки дар Светог Духа почиваће на Исусу. Месија ће бити велики Судија и убиће антихриста. Христос пружа руку у змијско гнездо. Месији ће се окренути пагански народи и Он ће постати као застава испод које се окупљају народи. Његов гроб ће постати место славе за све народе (5 Мојс. 32, 43; Пс. 18, 50; 19, 4; 117, 1; Ис. 32, 1; 45, 23; 49, 6; Ос. 1, 10; 2, 23; Јоил. 2, 32).

О проповеди Господа.

Отварам за причу уста своја, казаћу старе приповетке“ (Пс. 78, 2); „Жртве и дарове нећеш; Ти си ми уши отворио; жртву паљеницу и која се за грех приноси не тражиш. И по томе рекох: Ево идем, као што је у књизи писано за мене; хоћу чинити вољу Твоју, Боже мој, и закон је Твој мени у срцу. Казујем првду на сабору великом; ево, уста својих не устављам; Господе, Ти знаш. Правде Твоје не сакривам у срцу свом, казујем верност Твоју и спасење Твоје; и не тајим милости Твоје и истине Твоје од сабора великог“ (Пс. 40, 6-10).

Проповед је повезана са чишћењем храма.

Немој да се постиде у мени који се уздају у Тебе, Господе, Господе над војскама! Немој да се посраме у мени који траже Тебе, Боже Израиљев! Јер Тебе ради подносим руг, и срамота попаде лице моје. Туђин постадох браћи својој, и незнан синовима матере своје. Јер ревност за кућу Твоју једе ме и ружења оних који Тебе руже падају на ме“ (Пс. 68, 6-9).

Ревност за дом довела је Господа до смрти (мешање у послове храма).

Биће у потоња времена гора дома Господњег утврђена уврх гора и узвишена изнад хумова, и стицаће се к њој сви народи. И ићи ће многи народи говорећи: Ходите да идемо на гору Господњу, у дом Бога Јаковљевог, и учиће нас својим путевима, и ходићемо стазама Његовим. Јер ће из Сиона изаћи закон, и реч Господња из Јерусалима. И судиће међу народима, и караће многе народе, те ће расковати мачеве своје на раонике, и копља своја на српове, неће дизати мача народ на народ, нити ће се више учити боју“ (Ис. 2, 2-4).

Изаћи ће закон – Месија ће бити законодавац, Који ће доћи из Сиона (Јерусалима).

Дух је Господа Бога на Мени, јер Ме Господ помаза да јављам добре гласове кроткима, посла Ме да завијем рањене у срцу, да огласим заробљенима слободу и сужњима да ће им се отворити тамница. Да огласим годину милости Господње и дан освете Бога нашег, да утешим све жалосне. Да учиним жалоснима у Сиону и дам им накит уместо пепела, уље радости уместо жалости, одело за похвалу уместо духа тужног, да се прозову храстови правде, сад Господњи за славу Његову“ (Ис. 61, 1-3). „Али ће у последња времена бити утврђена гора дома Господњег наврх гора и узвишена изнад хумова, и народи ће се стицати к њој. И ићи ће многи народи говорећи: Ходите, да идемо на гору Господњу и у дом Бога Јаковљевог, и учиће нас својим путевима и ходићемо Његовим стазама; јер ће из Сиона изаћи закон и реч Господња из Јерусалима. И судиће међу многим народима, и покараће јаке народе надалеко, и они ће расковати мачеве своје на раонике, и копља своја на српове; неће дизати мача народ на народ; нити ће се више учити рату. Него ће седети сваки под својом виновом лозом и под смоквом, и неће бити никога да их плаши; јер уста Господа над војскама рекоше“ (Мих. 4, 1).

Питања и одговори на тему предавања

Да ли постоји наследност између Новог и Старог Завета?

У Старом Завету се 33 пута указује на епизоде из живота Спаситеља (то је најмањи број, неки наводе и 50, и 80 епизода), а у Новом Завету има 276 цитата из Старог Завет, од чега се 272 поклапа с преводом седамдесеторице, 4 се подудара с јеврејским текстом.

Где се у Старом Завету говори о Божанству Исуса Христа?

Оваквих места има врло много. Навешћемо само неколико. На пример, у 2. псалму. Овај псалам се директно (он се не може протумачити ни на који други начин) односи на Исуса Христа. Псалам говори о Господу као о Сину, Који је данас рођен, зато што је Он вечнорођени. Каже се да ће против Исуса устати цареви и кнезови. О 45. псалму су тумачи из најстаријих времена, као што су свети Атанасије и Ориген, говорили да чак и његов први стих говори о вечном рађању Сина. Цео псалам се увек схватао као потпуно месијански.

Да ли постоји пророчанство о девственом рођењу Христа?

Да, постоји.

Зато ће вам Сам Господ дати знак; ето Девојка ће затруднети и родиће Сина, и наденуће Му име Емануило. Масло и мед јешће, док не научи одбацити зло, а изабрати добро. Јер пре него научи дете одбцити зло а изабрати добро, оставиће земљу на коју се гадиш, два цара њена. Господ ће пустити на те и на народ твој и на дом оца твог дане, каквих није било откад се Јефрем одвоји од Јуде, преко цара асирског“ (Ис. 7, 14-17).

Где се у Библији налази пророчанство о месту Христовог рођења?

Ево, Ја ћу послати анђела Свог, Који ће приправити пут преда Мном, и изненада ће доћи у цркву Своју Господ, Ког ви тражите, и Анђео заветни, Ког ви желите, ево доћи ће, вели Господ над војскама. Али ко ће поднети дан доласка Његовог? И ко ће се одржати кад Се покаже? Јер је Он као огањ ливчев и као мило бељарско. И сешће као Онај Који лије и чисти сребро, очистиће синове Левијеве, и претопиће их као злато и сребро, и они ће приносити Господу приносе у правди. И угодан ће бити Господу принос Јудин и јерусалимски као у старо време и као пређашњих година. И доћи ћу к вама на суд, и бићу брз сведок против врачара и против прељубочинаца и против оних који се куну криво и против оних који закидају најам најамнику, и удовици и сироти и дошљаку криво чине и не боје се Мене, вели Господ над војскама. Јер Ја Господ не мењам Се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте“ (Мал. 3, 1-6).

Да ли постоји пророчанство о времену Месијиног доласка?

Да, постоји. Најраније време у које је Месија могао да дође је 63. година пре Христовог Рођења.

Седамдесет је недеља одређено твом народу и твом граду светом да се сврши преступ и да нестане греха и да се очисти безакоње и да се доведе вечна правда, и да се запечати утвара и пророштво, и да се помаже Свети над светима. Зато знај и разуми: Откада изиђе реч да се Јерусалим опет сазида до помазаника војводе биће седам недеља, и шездесет и две недеље да се опет пограде улице и зидови, и то у тешко време. А после те шездесет и две недеље погубљен ће бити помазаник и ништа му неће остати; народ ће војводин доћи и разорити град и светињу; и крај ће му бити с потопом, и одређено ће пустошење бити до свршетка рата. И утврдиће завет с многима за недељу дана, а у половини недеље укинуће жртву и принос; и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређеног излиће се на пустош“ (Дан. 9, 24-27).

Да и постоји пророчанство о томе да ће Месија учинити много чуда?

Реците онима којима се срце уплашило: Охрабрите се, не бојте се; ево Бога вашег; освета иде, плата Божија, Сам иде, и спасиће вас. Тада ће се отворити очи слепима, и уши глувима отвориће се. Тада ће хроми скакати као јелен, и језик немог певаће, јер ће у пустињи проврети воде и потоци у земљи сасушеној“ (Ис. 35, 4-6).