НАСЛОВНА » ДОГМАТСКО БОГОСЛОВЉЕ ЗА МИСИОНАРЕ » Предавање двадесет осмо. Окултизам

Предавање двадесет осмо. Окултизам

Шта је окултизам? Однос према окултизму у Старом Завету. Однос према окултизму у Новом Завету. Зашто се остварују неке речи које изговоре чаробњаци? Лукави приступи савремених чаробњака. Да ли демони могу да исцељују или да чине чуда?

Шта је окултизам?

Окултизам су магија, врачање, чаробњаштво и други облици општења с демонима. У окултизам спада и гатање – многи желе да сазнају будућност. Гатар тврди да светом не управља Живи Бог, већ да управљају систем, карма, судбина и звезде, да је будућност већ програмирана. Међутим, Бог слободно влада светом, у складу с оним што људи изаберу. Окултизам у свим својим облицима представља човеково свесно или несвесно служење ђаволу.

Однос према окултизму у Старом Завету.

Како нас Библија учи да се односимо према њима? У Старом Завету читамо: „Вештици не дај да живи“ (2 Мојс. 22, 18).  „Ништа не једите с крвљу. Немојте врачати, ни гатати по времену“ (3 Мојс. 19, 26). Ниједан чаробњак не може опстати пред лицем Божијим: „Кад уђеш у земљу коју ти Господ Бог твој даје, не учи се чинити гадна дела оних народа. Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе. Држи се сасвим Господа Бога свог“ (5 Мојс. 18, 9-13). Из Светог Писма знамо да је у Египту чаробњаштво било врло раширено, али све ове враџбине ни на који начин нису помогле Египту, већ су, напротив, изазивале гнев Божији. „И нестаће духа Мисиру, и намеру његову разбићу; тада ће питати своје идоле и опсенаре и враче и гатаре. И предаћу Мисирце у руке жестоким господарима, и љут ће цар владати њима, вели Господ, Господ над војскама“ (Ис. 3-4).

Сличну ситуацију видимо и у Вавилону. За људе који су се уздали у чаробњаштво у Вавилону, речено је: „То ће ти доћи уједанпут, у исти дан, да осиротиш и обудовиш, доћи ће ти потпуно, ради мноштва чини твојих и ради велике силе чарања твог. Јер си се поуздала у злоћу своју говорећи: Нико ме не види. Мудрост твоја и знање твоје преварише те, те си говорила у срцу свом: Ја сам, и осим мене нема друге. Зато ће доћи на те зло, а нећеш знати одакле излази, и попашће те невоља, да је нећеш моћи одбити, и доћи ће на те уједанпут погибао, за коју нећеш знати. Стани сада с врачањем својим и с мноштвом чини својих, око којих си се трудила од младости своје, не би ли се помогла, не би ли се окрепила. Уморила си се од мноштва намера својих; нека стану сада звездари, који гледају звезде, који проричу сваког месеца, и нека те сачувају од оног што ће доћи на те. Гле, они су као плева, огањ ће их спалити, ни сами себе неће избавити из пламена; неће остати угља да се ко огреје, ни огња да би се поседело око њега. Такви ће бити они с којима си се трудила и с којима си трговала од младости своје, разбећи ће се сваки на своју страну; неће бити никога да те избави“ (Ис. 47, 9-15). Бог говори о страшној власти чаробњака која се уништава Његовом моћи.

Чаробњачке технологије су могле да хватају душе и да имају извесну власт над њима. Чаробњаци имају појам као што је „земаљска власт“, али је Господ обећао да ће све то разорити: „И реци: Овако вели Господ Господ: тешко онима који шију узглавља под све лактове и граде покривала на главу сваког раста да лове душе. Ловите душе Мог народа, а своје ли ћете душе сачувати? И скврните Ме код народа Мог за грст јечма и за залогај хлеба убијајући душе, које не би требало да умру, и чувајући у животу душе које не треба да живе, лажући народу Мом, који слуша лаж. Зато овако вели Господ Господ: Ево Мене на ваша узглавља, на која ловите душе да вам долећу, и подераћу их испод лаката ваших, и пустићу душе које ловите да вам долећу. Јер жалостите лажју срце праведнику, ког Ја не ожалостих, и креписте руке безбожнику да се не врати са свог злог пута да се сачува у животу. Зато нећете виђати таштине и нећете више гатати, него ћу избавити народ Свој из ваших руку, и познаћете да сам Ја Господ“ (Јез. 13, 18-23).

Господ не кажњава само Свој народ, већ и друге народе. Господ каже да ће бити разорена Нинeвijа, што се и десило, јер ју је збрисала вода пуштена кроз брану: „И истребићу врачање из руку твојих, и нећеш имати гатаре; и истребићу ликове твоје резане и ступове твоје исред тебе, и нећеш се више клањати делу руку својих; и искоренићу гајеве твоје исред тебе, и раскопаћу градове твоје“ (Мих. 5, 12-14). Код свих древних народа чаробњаци су обавезно учествовали у ратовима како би зачарали народе: „За мноштво блудничења љупке блуднице, веште бајачице, која продаје народе својим блудничењем и племена врачањем својим“ (Наум. 3, 4).

Однос према окултизму у Новом Завету.

Човек који улази у Цркву мора да престане да се бави чаробњаштвом. „А многи од оних који се занимаху чаролијама, сабраше књиге своје и спаљиваху их пред свима; и прорачунаше и нађоше да им је вредност педесет хиљада сребрника. Тако силно растијаше и јачаше реч Господња“ (Дап. 19, 19-20). Људима који се баве чаробњаштвом Бог ће послати следеће казне: „И бише одрешена четири анђела припремљена за час, и дан, и месец, и годину, да побију трећину људи. И број војске на коњима беше две стотине милиона; и чух њихов број. И тако видех у виђењу коње и оне што сеђаху на њима, који имаху оклопе огњене, плавичасте и сумпорасте; и главе коња бејаху као главе лавова, и из уста њихових излажаше огањ и дим и сумпор. Од ова три зла погибе трећина људи, од огња и од дима и од сумпора што излажаше из уста њихових. Јер је моћ коња у устима њиховим и у реповима њиховим, а репови су њихови слични змијама, имају главе и са њима шкоде. А остали људи који не погибоше од ових зала, не покајаше се од дела руку својих, да се не клањају демонима, ни идолима златним и сребрним и бронзаним и каменим и дрвеним, који нити могу видети, ни чути, ни ходити; и не покајаше се за убиства своја, ни за гатања своја, ни за блуд свој, ни за крађе своје“ (Откр. 9, 15-21).

„А страшљивима и невернима и нечистима и убицама и блудницима и врачарима и идолопоклоницима и свима лажама, њима је удео у језеру које гори огњем и сумпором, што је друга смрт“ (Откр. 21, 8). „Напољу су пси и врачари и блудници и крвници и идолопоклоници и сваки који воли и чини лаж“ (Откр. 22, 15).

Црквена правила у вези с чаробњаштвом. По 65. и 72. правилу Василија Великог чаробњаци подлежу казни као убице – не дозвољава им се да се причесте 15 година. Онима који праве талисмане и врачарима забрањује се да се причесте 6 година. Ако човек одлази код врачара, не сме да се причести 5-6 година. По 24. правилу Никејског сабора и 61. правилу VI Васељенског сабора, 3. правилу Григорија Ниског, онима који долазе код чаробњака и свесно се одричу Христа доживотно се забрањује да се причесте.

Зашто се остварују неке речи које изговоре чаробњаци?

1) Демони имају своје планове који се делимично остварују, а делимично не. Демон открива своје планове. На пример, демон жели да саблазни човека да учини грех и да то исприча другом човеку. Међутим, човек може да се одрекне греха. Почетком XI века био је устанак против хришћана и био је један човек – војвода Јан Вишатич. Код њега су дошли врачари, магови и чаробњаци и рекли да ће, ако се људи одрекну паганских богова, Дњепар почети да тече узводно, а Кијев и Новгород ће прогутати земља. Јан Вишатич је пришао једном од њих и упитао је: „Реци ми, молим те, шта ће сутра бити с тобом? Јер ти све знаш.“ Чаробњак му је одговорио: „Сутра ћу отићи и обратићу у своју веру стотине људи, и отераћу ваше хришћанство из земље.“ Војвода рече: „Слагао си против себе,“ извади секиру и одсече му главу.

2) Демони познају извесна својства природе која људи не знају. Урагане, ветрове и тако даље. Они виде да се негде спрема ураган, говоре о томе и ураган се „остварује“, тако демони стичу ауторитет. Или виде да човек има, на пример, рак.

3) Демони могу да сазнају Откровење Божије. Они Библију знају напамет. Знали су да Месија треба да се роди од Дјеве из Давидовог рода и знали су за време рођења. Међутим, Марија је била заручена за Јосифа и зато Је демони нису открили.

Лукави приступи савремених чаробњака.

Сад су се појавили бели магови – врачари, који изазивају чудесне појаве, наводно на добробит човека. Крију се иза имена Божијег, у својим чаролијама активно користе православне атрибуте: иконе, црквене свеће, читају православне молитве, али намерно греше. Врачари хуле на Бога и Цркву и добијају ђавољу силу. Један ловац је желео да увек погоди, да никад не промаши и отишао је код чаробњака. Он му је рекао: „Донеси Причешће у устима, стави га за образ, даћу ти све што пожелиш.“ Ловац је био спреман на све и донео је. Чаробњак је ставио Причешће у тањир, покрио га је картоном и рекао ловцу: „Испали у Њега.“ Ловац је подигао лук и видео је пред собом Разапетог Христа. Није могао да гађа. Демони лично мрзе Бога и човека, сами не могу да напакосте и делују преко чаробњака.

Ако човек каже: „Исцелићу вас Божијом силом,“ – то није од Бога, ради се о гордељивцу: „А видећи то, Петар се обрати народу: Људи Израиљци, што се чудите овоме или шта гледате у нас, као да смо својом силом или побожношћу учинили да овај ходи? Бог Аврамов и Исаков и Јаковљев, Бог отаца наших, прослави Сина Својега Исуса, Кога ви предадосте, и одрекосте Га се пред лицем Пилатовим када он пресуди да Га пусти“ (Дап. 3, 12-13).

Да ли демони могу да исцељују или да чине чуда?

Демони не могу да обнове уништени орган, да васкрсну, да истерају демона. Они могу прво да начине штету, а затим да се повуку на молбу чаробњака и изгледа као да се човек исцелио. Такође, могу да излече једно за рачун другог. Није шија него врат. Једна страст пролази, друга наступа. Демони такође могу да чине чуда: „И рече Господ Мојсију и Арону говорећи: Кад вам каже фараон и рече: Учините какво чудо, онда реци Арону: Узми штап свој, и баци га пред фараона; те ће се преметнути у змију. И изађоше Мојсије и Арон пред фараона, и учинише како заповеди Господ; и баци Арон штап свој пред фараона и пред слуге његове, и преметну се у змију. А фараон дозва мудраце и врачаре; те и врачари мисирски учинише тако својим врачањем. И бацише сваки свој штап, и преметнуше се штапови у змије; али штап Аронов прождре њихове штапове“ (2 Мојс. 7, 8-12). „А човек или жена, у којима би био дух врачарски или гатарски, да се погубе, камењем да се заспу, крв њихова на њих“ (3 Мојс. 20, 27). Библија признаје да се људима наноси штета преко урока. Међутим, демони нису свезнајући, они не могу стално с подједнаком снагом да нападају људе. Треба истаћи да хришћане нападају више него нехришћане, јер ако се човек предао и ако се не брине за своју бесмртну душу, зашто с њим да се боре?

Питања и одговори на тему предавања

Шта је окултизам?

Окултизам су магија, врачање, чаробњаштво и други облици општења с демонима.

Какав је био однос према окултизму у Старом Завету?

Однос према окултизму у Старом Завету.

Вештици не дај да живи“ (2 Мојс. 22, 18).  „Ништа не једите с крвљу. Немојте врачати, ни гатати по времену“ (3 Мојс. 19, 26). Ниједан чаробњак не може опстати пред лицем Божијим: „Кад уђеш у земљу коју ти Господ Бог твој даје, не учи се чинити гадна дела оних народа. Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник, ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе. Држи се сасвим Господа Бога свог“ (5 Мојс. 18, 9-13).        

Какав је однос према окултизму у Новом Завету?

Човек који улази у Цркву мора да престане да се бави чаробњаштвом. „А многи од оних који се занимаху чаролијама, сабраше књиге своје и спаљиваху их пред свима; и прорачунаше и нађоше да им је вредност педесет хиљада сребрника. Тако силно растијаше и јачаше реч Господња“ (Дап. 19, 19-20).

Која црквена правила су усвојена у вези с чаробњаштвом?По 65. и 72. правилу Василија Великог чаробњаци подлежу казни као убице – не дозвољава им се да се причесте 15 година. Онима који праве талисмане и врачарима забрањује се да се причесте 6 година. Ако човек одлази код врачара, не сме да се причести 5-6 година. По 24. правилу Никејског сабора и 61. правилу VI Васељенског сабора, 3. правилу Григорија Ниског, онима који долазе код чаробњака и свесно се одричу Христа доживотно се забрањује да се причесте.

Да ли демони могу да исцељују?

Не, не могу. Демони не могу да обнове уништени орган, да васкрсну, да истерају демона. Они могу прво да начине штету, а затим да се повуку на молбу чаробњака и човеку се чини да се исцелио.