НАСЛОВНА » ДОГМАТСКО БОГОСЛОВЉЕ ЗА МИСИОНАРЕ » Предавање четрнаесто. Пророчанства о Старом Завету о страдањима Исуса Христа.

Предавање четрнаесто. Пророчанства о Старом Завету о страдањима Исуса Христа.

Улазак Господњи у Јерусалим. Издаја. Тајна Вечера. Цена издаје Христа. Против Христа ће истицати лажне оптужбе. Христос ће ћутати пред онима који Га буду оптуживали. Христова крсна страдања. Предсказање о знамењу код Крста. Христове груди ће бити прободене. Старозаветна пророчанства о распећу. Сведочанство о томе да ће Христова душа сићи у пакао како би спасила праведнике. Христова вечна владавина светом. Други долазак.

Улазак Господњи у Јерусалим.

О догађајима везаним за улазак Господњи у Јерусалим говоре три текста древног Светог Писма: Радуј се много, кћери сионска, подвикуј, кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричном“ (Зах. 9, 9). Апостоли су сматрали да се ове речи односе директно на улазак Господњи у Јеруслим. Ово пророчанство се мора односити на Христа, јер је Захарија последњи цар; у то време, као и касније, није било никаквих законитих јудејских царева. И кад се говори о цару, наравно, реч је о Месији, управо тако су овај стих објашњавали сви тумачи-Јевреји. Цар мира, зато што на магарету нико никад није ратовао. Магарица под јармом је символ израиљског народа, а младо магаре су пагански народи (тврдоглави као магарци). „Из уста мале деце и која сисају чиниш Себи хвалу насупрот непријатељима Својим, да би учинио да замукне непријатељ и немирник“ (Пс. 8, 2); „Хвалим Те, што си ме услишио, и постао ми Спаситељ. Камен који одбацише зидари, поста глава од угла. То би од Господа и дивно је у нашим очима. Ево дан, који створи Господ! Радујмо се и веселисмо се у њ! О Господе, помози! О Господе, дај да буде у напредак!“ (Пс. 118, 21-25). „Постао је глава од угла“, односно ујединио је два народа – пагански и израиљски. Ово пророчанство говори о одбацивању Христа. „О Јахве, хоша-на (на арамејском дословце „па, помози!“)“ – народ је певао ове речи кад је Господ улазио у Јерусалим.

Издаја.

Издаја Христа описана је у 41. псалму (Пс. 41, 5-13). Овај псалам је у потпуности месијански. Овде Месија каже да је згрешио, односно да је преузео грехове света. Непријатељи покушавају да Га убију, дошаптавају се иза Његових леђа. Велијар је ђаво. Исто се може рећи за 55. псалам (Пс. 54, 13-22). О томе да ће се ученици разбежати говори се у Књизи пророка Захарије: „И ако му ко рече: Какве су ти то ране на рукама? Он ће одговорити: Допадох их у кући пријатеља својих. Мачу, устани на пастира мог, и на човека друга мог, говори Господ над војскама, удари пастира, и овце ће се разбећи, али ћу окренути руку своју к малима“ (Зах. 13, 6-7).

Тајна Вечера.

Тајна вечера за нас није важна само као опроштајна беседа Господа с ученицима, већ и као тренутак кад је склопљен Нови Завет.

„Ево, иду дани, говори Господ, кад ћу учинити с домом Израиљевим и с домом Јудиним нов завет. Не као онај завет, који учиних с оцима њиховим, кад их узех за руку да их изведем из земље мисирске, јер онај завет Мој они покварише, а Ја им бејах муж, говори Господ. Него ово је завет што ћу учинити с домом Израиљевим после ових дана, говори Господ: метнућу завет Свој у њих, и на срцу њиховом написаћу га, и бићу им Бог и они ће ми бити народ. И неће више учити пријатељ пријатеља ни брат брата говорећи: Познајте Господа; јер ће ме знати сви од малог до великог, говори Господ; јер ћу им опростити безакоња њихова, и грехе њихове нећу више помињати“ (Јер. 31, 31-34).

Закони неће бити написани споља, већ унутра, у човековом срцу. Они који буду ступили у Завет знаће Бога. Неуцрквљени хришћанин је непостојећа појава, јер се уцрквљење дешава одмах после крштења (уноси се у олтар). По црквеним правилима, они које називамо неуцрквљенима су отпадници (отпадници од вере). Премудрост Оца је Исус – Син Бога, Који зове на пир. Седам стубова су седам тајни. Слуге су апостоли, мисионари. Образложење проповеди на улицама је дато у Књизи Соломонових прича (Прич. 9, 1-6).

Цена издаје Христа.

О овоме је детаљно написано код пророка Захарије (Зах. 13, 6-7). Напасаћу овце (јеврејски народ) помоћу два жезла – истовремено казном и наградом. Ја их напасам, али се они окрећу од Мене, па ћу се и Ја окренути и сломићу жезал благонаклоности. Нећу више бити милостив према њима (управо у том тренутку се завршава Завет који је закључен с Нојем). Пророчанство о цени: новац ће бити бачен у црквену ризницу и употребљен за грнчареву земљу. Пророчанство је написано 530 година пре Христовог Рођења. Зашто су Јевреји дали управо овај износ? Зар због тога да би се испунило Захаријино пророчанство? У Књизи Исход се каже да је цена за убијеног роба – 30 сребрњака. У тренутку распећа за један сребрњак су се добијала 4 динара (1 динар је дневница неквалификованог радника).

Христос ће бити лажно оптужен.

О томе говоре четири псалма. Двадсет шести: „Упути ме, Господе, на пут Свој и води ме правом стазом поради оних који ме вребају. Немој ме дати на вољу непријатељима мојим; јер усташе на ме лажни сведоци; али злоба говори сама против себе“ (Пс. 27, 11-12).

Код пророка Јеремије Месија је Давид, а то значи да је Давидова судбина живи праобраз Христовог живота. Други пслам је тридесет пети. Овај псалам је такође месијански. Оно што се није дешавало Давиду (никад у животу није био оптужен) испунило се на Христу. Без кривице нападају праведника, узвраћају злом за добро. Сто девети псалам представља једно од најупечатљивијих предсказивања о распећу. У њему постоје предсказања о ругању Господу на суду и код Крста. У истом овом псалму постоји директно предсказивање о Јуди. Последњи од четири је други псалам: „Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари? Устају цареви земаљски, и кнезови се скупљају на Господа и на помазаника Његовог. ‘Раскинимо свезе њихове и збацимо са себе јарам њихов’“ (Пс. 2, 1-3). И Пилатов суд, и Иродов суд, и суд народа.

Христос ће ћутати пред онима који Га буду оптуживали.

О овоме сведоче псалми, на пример: Другови моји и пријатељи моји видећи ране моје одступише, далеко стоје ближњи моји“ (Пс. 38, 12). У овом стиху се говори о томе да ће Христови блиски пријатељи гледати Господа издалека. Покрај Крста су стајали само Богородица и апостол Јован.

Христова крсна страдања.

„А Он болести наше носи и немоћи наше узе на Се, а ми мишљасмо да је рањен, да Га Бог бије и мучи. Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на Њему нашег мира ради; и раном Његовом ми се исцелисмо. Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на Њ безакоње свих нас. Мучен би и злостављен, али не отвори уста Својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нема пред оним који стриже не отвори уста Својих. Од тескобе и од суда узе Се, а ро Његов ко ће исказати? Јер се истрже из земље живих и за преступе народа мог би рањен. Одредише Му гроб са злочинцима, али на смрти би с богатим, јер не учини неправду, нити се нађе превара у устима Његовим. Али Господу би воља да Га бије, и даде Га на муке; кад положи душу Своју у принос за грех, видеће натражје, продужиће дане, и шта је Господу угодно напредоваће Његовом руком. Видеће труд душе Своје и наситиће Се; праведни Слуга Мој оправдаће многе Својим познањем, и Сам ће носити безакоња њихова. Зато ћу Му дати део за многе, и са силнима ће делити плен, јер је дао душу Своју на смрт, и би метнут међу злочинце, и сам носи грехе многих, и за злочинце се моли“ (Ис. 53, 4-12)

Овај текст се односи само на Исуса Христа и сви покушаји да се примени на било кога другог су били неуспешни.

Двадесет други псалам описује Христова крсна страдања. Сам Господ је изговарао речи овог псалма на Крсту. Текст је написан 1015 година пре Христовог Рођења. Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени“ (Пс. 22, 14) – Он ће умрети од тога што Му се поцепао срце; за време распећа долази до искривљења зглобова: „Сасуши се као цреп крепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме“ (Пс. 22, 15) – страшна жеђ услед великог губитка крви. „Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје“ (22, 16) – ноге и руке ће бити пробијене ексерима (у Давидово време још није било распећа, оно је уведено 500 година касније). „Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб“ (Пс. 21, 18) – тројица војника су поделила Христову одећу, а за хитон су бацили коцку (жреб) како га не би поцепали.

Казујем име Твоје браћи; усред скупштине хвалићу Те“ (Пс. 22, 22). „Реци им [браћи Мојој] узлазим Оцу Мојему“ (Јн. 20, 17). Христос је обећао Оцу да ће довести спасено човечанство. Христу се неће клањати само они који су верни Богу, већ и побуњеници, и злочинци. „У Твоју руку предајем дух свој; избављао си ме, Господе, Боже истинити“ (Пс. 31, 5).

У 69. псалму су такође описана Христова страдања (Пс. 69, 2-37). „Изнемогох вичући, промуче ми грло, побелеше ми очи погледајући Бога“ (Пс. 69, 3) – то је вапај због жеђи. „Оних који мрзе на ме ни за шта има више него косе на глави мојој; осилише који хоће да ме погубе, лажљиви непријатељи моји. Шта нисам отимао, ваља да вратим“ (Пс. 68, 4) – Невини страда. „Да ме не узме вода на матицу, да ме не прождре пучина, и да не склопи јама нада мном ждрела свог“ (Пс. 69, 15) – ово је молба за то да Господ не остане заувек у паклу.

„Дају ми жуч да једем, и у жеђи мојој поје ме оцтом“ (Пс. 69, 22) – је директно предсказивање тога да ће Господу дати да пије жуч и сирће. „Трпеза њихова нека им буде мрежа и замка, то нека им буде плата. Нека им потамне очи њихове, да не виде, и њихове бедре раслаби засвагда. Излиј на њих јарост Своју, и пламен гнева Твог нека их обузме! Стан њихов нека опусти, и у њиховим шаторима нека не буде нико да живи. Јер кога си Ти поразио, они гоне, и умножавају јаде онима које си Ти ранио. Мећи на њих кривицу за кривицом, да не дођу до правде Твоје. Нека се избришу из књиге живих, и с праведницима нек не буду записани“ (Пс. 69, 22-28) – испунило се на Јерусалиму. „А ја сам ништ и болан; помоћ Твоја, Боже, нек ме заклони“ (Пс. 69, 29) – ово је пророчанство о васкрсењу.

Предсказање о знамењима код Крста.

Није ли дан Господњи мрак, а не видело? И тама, без светлости“ (Амос. 5, 20). „И у онај дан, говори Господ Господ, учинићу да сунце зађе у подне, и помрачићу земљу за белог дана. И претворићу празнике ваше у жалост и све песме ваше у плач, и метнућу кострет око свих бедара и учинићу да свака глава оћелави и да буде жалост за јединцем, и крај ће јој бити ко горак дан“ (Амос. 8, 9-10). Приликом Христове смрти свет је покрила тама. Празник Пасхе ће се претворити у плач (многи су се ударали у груди и плакали).

Пророк Амос је живео у IX веку пре Христовог Рођења.

Такође има предсказања о знамењима за време распећа код пророка Захарије (Зах. 14, 1-9) и у 34. псалму: Чува Господ све кости његове, ни једна се од њих неће сломити“ (Пс. 34, 20).

Христове груди ће бити прободене.

И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на Мене Ког прободоше; и плакаће за Њим као за јединцем, и тужиће за Њим као за првенцем“ (Зах. 12, 10). „И ако му ко рече: Какве су ти то ране на рукама? Он ће одговорити: Допадох их у кући пријатеља својих“ (Зах. 13, 6).

Старозаветна пророчанства о распећу.

Оваквих пророчанстава има код пророка Исаије (Ис. 52, 13; 54, 3). Овај одломак апостоли су користили у богослужењу на Велики петак. То је био главни богослужбени текст, зато што још увек није било записано Јеванђеље. Он се у синагоги не користи (изузет је из текстова). У пророчанству се каже да ће Господ бити претучен више од било ког човека. Приликом проучавања Туринске плаштанице научници су израчунали да је на Христовом телу било 296 рана.

Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, а презрен да Га ни за шта не узимасмо. А Он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да Га Бог бије и мучи“ (Ис. 53, 3-4) – означава одвраћање од Њега јеврејског народа; Он је жртва уместо нас и био је неправедно осуђен. „Од тескобе и од суда узе се, а род Његов ко ће исказати? Јер се истрже из земље живих и за преступе народа мог би рањен“ (Ис. 53, 8) – о божанском пореклу; Господ ће заиста умрети, али неће остати у смрти. „Одредише Му гроб за злочинцима, али на смрти би с богатим, јер не учини неправду, нити се нађе превара у устима Његовим“ (Ис. 53, 9) – био је разапет заједно са злочинцима, предсказање да ће Господ бити сахрањен код Јосифа Ариматејског.

„Весели се, нероткињо која не рађаш, запевај и покликни ти, која не трпиш муке од порођаја, јер пуста има више деце него ли она која има мужа, вели Господ“ (Ис. 54, 1) – неплодна жена је незнабожачка црква.

У другој глави Песме над песмама (Песм. 2, 8-14) даје се пророчанство о томе да Гроб Господњи треба тражити ван града: описан је сусрет Цркве и Христа у кланцу у пролеће, а такође постоји пророчанство о васкрсењу. Рекох Господу: Ти си Господ мој, немам добра осим Тебе“ (Пс. 16, 2) – Богу нису потребни људски дарови. „Господ је мој део наследства и чаше; Ти подижеш достојање моје“ (Пс. 15, 5) – Ти држиш Моју судбину рукама, каже Христос Оцу. „Уже ми је захватило прекрасна места, и део ми је мој мио“ (Пс. 15, 6) – пријатно ми је оно што си ми дао у наследство (Цркву). „Благосиљам Господа, Који ме уразумљује; томе ме и ноћу учи шта је у мени“ (Пс. 15, 7) – Христос добија знање изнутра. „Свагда видим пред собом Господа: Он ми је с десне стране да не посрнем“ (Пс. 15, 8) – Отац је увек с десне стране Сина, и Син је увек с десне стране Оца.

Сведочанство о томе да ће Христова душа сићи у пакао како би спасио праведнике.

„Али ти, Господе, смилуј се на ме, и подигни ме; а ја ћу им вратити. По томе ћу познати да сам Ти мио, ако се не узрадује непријатељ мој нада мном. А мене целог сачувај, и дај и да стојим пред лицем Твојим довека“ (Пс. 41, 10-12); „Господе, Боже мој! Завиках к Теби, и исцелио си ме. Господе! Извео си из пакла душу моју, и оживео си ме да не сиђем у гроб“ (Пс. 30, 2-3); „Нећу умрети, него ћу жив бити, и казивати дела Господња. Карајући покара ме Господ; али ме смрти не даде. Отворите ми врата од правде, ући ћу на њих, славићу Господа. Ево врата Господња, на која улазе праведници! Хвалим Те, што си ме услишио, и постао ми Спаситељ“ (Пс. 118, 17-21).

Ходите да се вратимо ка Господу; јер Он раздре, и исцелиће нас, рани, и завиће нас. Повратиће нам живот до два дана, трећи дан подигнуће нас, и живећемо пред Њим. Тада ћемо познати Господа и све ћемо Га више познавати; јер Му је излазак уређен као зора, и доћи ће нам као дажд, као позни дажд који натапа земљу. Шта да ти учиним, Јефреме? Шта да ти учиним, Јуда? Јер је доброта ваша као облак јутарњи и као роса која у зору падне, па је нестане. Зато их секох преко пророка и убијах речима уста својих, и светлост судова твојих изиђе. Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница“ (Ос. 6, 1-6). „Јер нећеш оставити душу моју у паклу, нити ћеш дати да Светац Твој види трулост. Показаћеш ми пут животни: обиље је радости пред лицем Твојим, утеха у десници Твојој довека“ (Пс. 16, 10-11); „Рече Господ Господу мом: Седи Мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим“ (Пс. 110, 1); „Врата! Узвисите врхове своје, узвисите се врата вечна! Иде Цар славе!“ (Пс. 24, 7); „Ти си изашао на висину, довео си робље, примио дарове за људе, а и за оне који се противе да овде наставаш, Господе Боже“ (Пс. 68, 18).

Христова вечна владавина над светом.

Кад се испуне дани твоји и ти одеш оцима твојим, тада ћу Ја подићи семе твоје после тебе, које ће бити од синова твојих, и утврдићу царство његово. Он ће Ми саградити дом, и утврдићу његов престо заувек. Бићу му отац и он ће Ми бити син, – и нећу одузети милост Своју од њега, као што сам одузео од онога који је био пре тебе. Поставићу га у дому Мом и у царству Мом заувек, и престо његов ће бити вечно чврст“ (1 Пар. 17, 11-14); „Ја сам помазао цара Свог на Сиону, на светој гори Својој. Казаћу наредбу Господњу; Он рече Мени: Ти си Син Мој, Ја те сад родих“ (Пс. 2, 6-8); „Учинио си га мало мањег од анђела, славом и чашћу венчао си га“ (Пс. 8, 6); „Оштре су стреле твоје; народи ће пасти под власт твоју; прострелиће срца непријатеља царевих. Престо је Твој, Боже, вечан и непоколебљив; скиптар је царства Твог скиптар правице“ (Пс. 45, 6-7). „Владаће од мора до мора, и од реке до крајева земаљских“ (Пс. 72, 8).

„Рече Господ Господу мом: Седи Мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим. Скиптар силе даје ти Господ са Сиона: владај сред непријатеља својих. У дан рата Твог народ је Твој готов у светој крсоти. Као роса зори из утробе, таква је у Тебе младост Твоја“ (Пс. 110, 1-3); „Без краја ће расти власт и мир на престолу Давиовом и у царству његовом да се уреди и утврди судом и правдом од сада довека. То ће учинити ревност Господа над војскама“ (Ис. 9, 7); „И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи и царство се Његово неће расути“ (Дан. 7, 14).

Други долазак.

Иде Бог наш, и не ћути; пред Њим је огањ који прождире, око Њега је бура велика. Дозива небо одозго и земљу, да суди народу Свом: „Скупите ми свеце Моје, који су учинили са Мном заветне жртве.“ И небеса огласише правду Његову, јер је тај судија Бог“ (Пс. 50, 50, 3-6). „Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, Коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни. Без краја ће расти власт и мир на престолу Давидовом и у царству његовом да се уреди и утврди судом и правдом од сада довека. То ће учинити ревност Господа над војскама“ (Ис. 9, 6-7).

Пророчанства о Христовом другом доласку такође постоје код пророка Исаије, Данила и Захарије (Ис. 66, 18; Дан. 7, 13-14; Зах. 14, 4-8).

Питања и одговори на тему предавања

Да ли у Старом Завету постоје пророчанства о уласку Господа у Јерусалим?

Да, постоје. О догађајима уласка Господа у Јерусалим говоре три древна текста Светог Писма. То су два псалма, 8. и 118 (Пс. 8, 2; 117, 18-29) и код пророка Захарије: Радуј се много, кћери сионска, подвикуј, кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричном“ (Зах. 9, 9).

Код којег старозаветног пророка постоји предсказање о томе да ће се апостоли разбежати после Христовог хапшења?

Код пророка Захарије: „И ако му ко рече: Какве су ти то ране на рукама? Он ће одговорити: Допадох их у кући пријатеља својих. Мачу, устани на пастира мог, и на човека друга мог, говори Господ над војскама, удари пастира, и овце ће се разбећи, али ћу окренути руку своју к малима“ (Зах. 13, 6-7).

Код којег од старозаветних пророка постоје предсказања о цени издаје Христа?

О томе је детаљно написано код пророка Захарије (Зах. 13, 6-7).

На којим местима у Старом Завету су описана Христова крсна страдања?

Таквих места има много, на пример: „А Он болести наше носи и немоћи наше узе на Се… али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на Њему нашег мира ради; и раном Његовом ми се исцелисмо. Сви и као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на Њ безакоње свих нас. Мучен би и злостављен, али не отвори уста Својих“ (Ис. 53, 4-7).

Умреће од тога што ће Му препући срце, за време распећа долази до искривљавања зглобова. „Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени“ (Пс. 22, 14) – страшна је жеђ од великог губитка крви. „Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје“ (Пс. 22, 16).

Да ли постоје старозаветна предсказања о томе да ће Христу бити прободене груди?

Да, постоје.

И излићу на дом Давидов и на становнике јерусалимске дух милости и молитава, и погледаће на Мене Ког прободоше; и плакаће за Њим као за јединцем, и тужиће за Њим као за првенцем“ (Зах. 12, 10). „И ако му ко рече: Какве су ти то ране на рукама? Он ће одговорити: Допадох их у кући пријатеља својих“ (Зах. 13, 6).

Ко од старозаветних пророка даје опис Христовог распећа?

Пророк Исаија (Ис. 52, 13; 54, 3). Овај одломак су апостоли користили приликом богослужења на Велики петак. То је био главни богослужбени текст док није било записано Јеванђеље. У синагоги се не користи (изузет је из текстова). „Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, а презрен да Га ни за шта не узимасмо. А Он болести наше носи и немоћи наше узе на Се, а ми мишљасмо да је рањен, да Га Бог бије и мучи“ (Ис. 53, 3-4).

Колико рана је било на Христовом Телу после распећа?

У Библији постоји пророчанство о томе да ће Господ бити претучен више од било ког човека. Приликом проучавања плаштанице израчунато је да је Христос имао 296 рана.

Да ли постоје старозветна пророчанства о другом доласку Господа?

Да, постоје.

Иде Бог наш, и не ћути; пред Њим је огањ који прождире, око Њега је бура велика. Дозива небо одозго и земљу, да суди народу Свом: „Скупите ми свеце Моје, који су учинили са Мном заветне жртве.“ И небеса огласише правду Његову, јер је тај судија Бог“ (Пс. 50, 3-6). „Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, Коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни. Без краја ће расти власт и мир на престолу Давидовом и у царству његовом да се уреди и утврди судом и правдом од сада довека. То ће учинити ревност Господа над војскама“ (Ис. 9, 6-7).

Пророчанства о Христовом другом доласку такође постоје код пророка Исаије, Данила и Захарије (Ис. 66, 18; Дан. 7, 13-14; Зах. 14, 4-8).