НАСЛОВНА » NEW AGE » НЛО у Дечанима? – Војислав Луковић

НЛО у Дечанима? – Војислав Луковић

На Распећу Христовом приказан је временски период од трећег до деветог часа на једној сцени.

У трећем часу (девет сати ујутру)  је распет (Мк 15,25), у шестом (подне) наступило је помрачење Сунца, а у девети час (15:00 часова) Христос је испустио душу, након чега му је војник копљем пробо ребра из којих је потекла крв и вода.

Тај момент шестог часа, када је наступило помрачење и у подне наступио мрак који је трајао до деветог часа (Мт. 27, 45)  приказује се увођењем Сунца и Месеца у композицију који добијају антропоморфне карактеристике.

Персонификација природе уопште, а посебно Сунца и Месеца није неуобичајена појава у хришћанској иконографији. Порекло води још из паганских представа античке Персије и Грчке и задржала се на хришћанским представама Христовог Распећа скоро до 15. века.

Сунце се у иконографији често живопише као мушка фигура која се обично слика са десне стране Крста, док је  Месец  најчешће у виду женске фигуре која се слика са леве стране Крста.

Касније се Сунце и Месец једноставније живопишу, у облику два круга са плачућим лицима, док понегде наилазимо и на трећи круг који је између њих, црно- беле боје и претставља у ствари, тај дуализам дана и ноћи, односно помрачење и Сунца и Месеца, дан и ноћ у истом моменту.

У Дечанима су Сунце и Месец приказани као људске фигуре које се налазе унутар самог небеског тела, а зраци који штрче са стране представљају  исијавање светлости из небеских тела.

Овакви прикази налазе се и на другим местима и као што смо рекли, не представљају реткост нити сензацију какву појединци покушавају да им припишу.

Још примера испод:

Sunce

Mesec

Personifikacija Sunca

Mtskheta-Svetitskhoveli Gruzija

Crucifixion_print_r

Personifikacija Meseca

Musee_de_Cluny_Paris_Byzantine_Ivory_Crucifixion

Raspece