НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЛЕКЦИЈА 9 – О СТВАРАЊУ СВЕТА. АНЂЕЛИ.

ЛЕКЦИЈА 9 – О СТВАРАЊУ СВЕТА. АНЂЕЛИ.

100. КО СУ АНЂЕЛИ?

Анђели су бестелесни духови, обдарени умом, вољом и силом.

О томе предивно говори свети Григорије Богослов: „Као што сунчев зрак из ведрог неба, сусревши се са облацима на коме се одражава из којих пада киша, шири дугу богату бојама и цео околни ваздух светли непрекидним круговима који постепено слабе, тако се и природа (небеских) светлости одржава у постојању тиме што највиша Светлост Својим зрацима непрестано освећује ниже умове… Светлости, ниже од Тројице, које имају царску славу су светлозарни, невидљиви Анђели. Они се слободно крећу око великог Престола; јер су они умови који се брзо крећу, пламени божанствени духови који се брзо преносе по ваздуху. Они усрдно служе највишим заповестима. Они су прости, духовни, проникнути светлошћу, немају порекло од тела (јер свако тело чим се згусне, одмах крене да се распада) и не улазе у тела (не оваплоћују се), већ остају онаквим каквим су и створени… Од њих једни предстоје великом Богу, други својим деловањем подржавају цео свет; свакоме је дато посебно началство од Цара: имати под надзором људе, градове и читаве народе и чак располагати словесним жртвама земнородних (узносити наше молитве Богу). (Тајанствене химне, Слово 6, о умним природама)

101. ШТА  ЗНАЧИ РЕЧ „АНЂЕО“?

Реч „анђео“ значи „весник“.

102. ЗАШТО СУ ОНИ НАЗВАНИ ТАКО?

Они су тако названи зато што их Бог шаље да би објавио вољу Своју. Тако је на пример Арханђел Гаврило био послат од Бога како би Пресветој Дјеви Марији објавио зачеће Спаситеља.

103. КО ЈЕ СТВОРЕН ПРЕ: ЉУДИ ИЛИ АНЂЕЛИ?

Невидљиво је створено пре видљивог, Анђели су створени пре људи.

104. ДА ЛИ СЕ О ОВОМЕ МОЖЕ НАЋИ СВЕДОЧАНСТВО СВЕТОГ ПИСМА?

Сведочанство о томе може се наћи у Светом Писму. У Књизи о Јову Сам Бог о стварању земље овако говори: Ко јој је метнуо камен угаони? Када звезде беху (створене), клицаху ми сви Анђели Моји (Јов 38, 7).

105. КО СУ АНЂЕЛИ ЧУВАРИ?

Назив „Анђео-чувар“ узет је из следећих речи Господа Исуса Христа: Јер анђелима Својим заповеда за тебе да те чувају по свим путевима твојим (Пс. 91,11).

106. ДА ЛИ СВАКО ОД НАС ИМА АНЂЕЛА ЧУВАРА?

Свако од нас има свог Анђела-чувара. У то ће нас уверити следеће речи Господа Исуса Христа: Гледајте да не презрете једнога од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца Мога небескога (Мт. 18,10).

107. КО СУ ДЕМОНИ?

Нису сви Анђели добри и доброчинитељи. Постоје и зли анђели који се другачије називају ђаволима (или демонима).

108. ЗАШТО СУ ОНИ ЗЛИ?

Они су такође створени као добри. А зли су постали тако што су нарушили дуг потпуне покорности Богу, те су тако отпали од Њега и пали у самољубље, гордост и злобу. По речима Апостола Јуде, то су Анђели који не сачуваше своје достојанство, него напустише своје боравиште (Јуд. 1,6).

109. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ ЂАВО“?

Реч „ђаво“ (диаболос) на грчком значи „клеветник“ или „обманитељ“.

Детаљно о томе пише свети Григорије Богослов: „Први светлоносац (анђео по имену Луцифер) узневши се високо, када је, обдарен превасходном славом, почео да машта о царској части великог Бога – изгубио је своју светлост, са бешчашћем пао овде и, пожелевши да буде Бог цео постао тама. Иако и лак по природи, ипак је збачен до ниске земље. Од тада он са мржњом гони оне који се воде благоразумношћу и, раздражен својим губитком, преграђује свима небески пут, не жели да се Божије створење приближи Божанству од кога је он отпао, већ је пожелео да и људи учествују са њим у греху и помрачености. Овај зависник је и збацио из раја оне који су пожелели славу равну Божијој слави.

Тако је он због преузношења збачен са свог небеског круга; али није пао сам. И пошто га је погубила дрскост; то је повукао у пад многе, управо све које је научио греху, као зликовац који је наклонио царску војску на издају; повукао – из зависти ка богомудром сабрању Онога Који царује на небесима и из жеље да царује над многима злим. Од тада се јавила у мноштву надземна злоба, демони, следбеници злог цара – човекоубице, немоћни, мрачни, злокобни призраци ноћи, лажови, дрски, наставници у греху, скитнице, винопије, смехољупци, смехотворци, прорицачи, дволични, љубитељи свађа, крвопије, преисподњи, скривалице, бестидни, учитељи чаробњаштва. Они, дошавши, привлаче себи и мрзе оне који им се предају. Они су у исто време и светлост и тама да би уловили или јавно или обманом. Таква је то војска, такав и вођа!

Међутим, Христос га није истребио једним покретом воље, којим је створио цео свет, којим би могао и да га погуби да је пожелео; зато што је теко сакрити се од разгневљеног Бога. Међутим, Он није оставио слободним мог непријатеља, већ му је попустио да буде у једно време међу добрима и злима и подигао међу њима жестоку узајамну борбу да би и непријатељ овде подвргнуо ужасној срамоти, борећи се са онима који су немоћнији од њега, а и да би они који се подвизавају у врлини увек имали славу своју, очишћујући се у (овдашњем) животу као злато у огњу. На крају, можда и убрзо, када материја изгори и наступи огњено узвраћање, тај неукротиви ће бити кажњен… Јер таква је казна ономе који је породио зло!“

(Тајанствене химне, Слово 6, о умним природама).

110. ЗАШТО СЕ ЗЛИ АНЂЕЛИ НАЗИВАЈУ ЂАВОЛИМА?

Зли анђели се називају ђаволима, тј. клеветницима или заводницима, зато што се труде да напакосте људима обмањујући их, наводећи их на лажне мисли и зле жеље.

О томе Исус Христос говори неверујућим Јудејцима: „Вама је отац ђаво, и жеље оца својега хоћете да чините; он бјеше човјекоубица од почетка, и не стоји у истини, јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори, јер је он лажа и отац лажи“ (Јн. 8:44).

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

  1. КО СУ АНЂЕЛИ?
  2. КО ЈЕ СТВОРЕН ПРЕ: ЉУДИ ИЛИ АНЂЕЛИ?
  3. ДА ЛИ СЕ О ОВОМЕ МОЖЕ НАЋИ СВЕДОЧАНСТВО СВЕТОГ ПИСМА?
  4. КО СУ АНЂЕЛИ ЧУВАРИ?
  5. КО СУ ДЕМОНИ?
  6. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „ЂАВО“?