НАСЛОВНА » ОСНОВЕ ВЕРЕ » ЧАС 5 – О БОГОНАДАХНУТОСТИ БИБЛИЈЕ

ЧАС 5 – О БОГОНАДАХНУТОСТИ БИБЛИЈЕ

57. ШТА ПОТВРЂУЈЕ ЧИЕЊНИЦУ ДА ЈЕ СВЕТО ПИСМО РЕЧ БОЖИЈА?

Када Црква пружа учење Откривења Божијег и Светог Писма људима којима оно није познато, она им указује на следећа обележја из којих се види да је то истинска реч Божија:

1) узвишеност овога учења, која сведочи о томе да оно не може да буде проналазак људског ума; о

2) чистоту тога учења, која показује да је оно произашло од најчистијег ума Божијег;

3) пророштва;

4) чудеса;

5) силину утицаја тога учења на људска срца, својствену само сили Божијој.

58. ШТА СУ ПРОРОШТВА?

Пророштва представљају обележје истинског Откривења Божијег, и то може да се појасни на примеру. Пророк Исаија је предсказао рођење Христа Спаситеља од Дјеве, што природни људски разум није могао ни да замисли. Неколико стотина година након тога пророштва, Господ Исус Христос се родио од пресвете Дјеве Марије. Немогуће је не видети да је пророштво било реч Свезнајућег Бога, а остварење пророштва – дело Бога Свемогућега. Зато и Свети јеванђелист Матеј, описујући Рођење Христово, наводи пророштво Исаијино: А све се ово догодило да се испуни што је Господ казао преко пророка који говори: Ето, девојка ћe зачети, и родиће сина, и наденуће му име Емануил, што ћe peћи: С нама Бог (Мт. 1, 22-23).

59. ШТА СУ ЧУДА?

Чудеса – то су дела која не могу бити учињена људском силом ни умећем, него само свемогућом силом Божијом. На пример – васкрснути мртвога.

60. Чудеса представљају обележје истинске речи Божије. Ко твори истинска чудеса, тај делује силом Божијом, и сходно томе, угодан је Богу и суделује у Духу Божијем. А таквом човеку својствено је да говори само чисту истину. Стога кроз њега без сумње говори Реч Божија. Зато и Сам Господ наш Исус Христос чудеса сматра за важно сведочанство Свога Божанског посланства: Ја имам сведочанство веће од Јованова; јер дела која ми даде Отац да их свршим, ова дела која Ја чиним, сведоче за Мене да ме је Отац послао (Јн. 5, 36).

61. КАКВО ЈЕ ДЕЛОВАЊЕ ХРИШЋАНСКОГ УЧЕЊА?

Моћно деловање хришћанског учења нарочито може да се види на примеру дванаест Апостола који су изабрани међу сиромашним, неуким људима, ниског друштвеног положаја. Ипак, они су тим учењем победили и покорили Христу силне, мудре и богате, цареве и царства.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ПОТВРЂУЈЕ ЧИЊЕНИЦУ ДА ЈЕ СВЕТО ПИСМО РЕЧ БОЖИЈА?

2. ШТА СУ ПРОРОШТВА?

3. ШТА СУ ЧУДА?

4. КАКВО ЈЕ ДЕЛОВАЊЕ ХРИШЋАНСКОГ УЧЕЊА?